Herfst!

Er is geen ontkomen en ook geen houden meer aan. Het is herfst en daar wordt Miss Foodie op z’n zachtst gezegd nogal… nou ja… herfstig van! En dat heeft zo zijn gevolgen hier in huis. De koekjes krijgen een herfstig tintje…

… en de maaltijden ook! Miss Foodie heeft momenteel een onbedwingbare behoefte om al die mooie paddenstoelen te verwerken in quiches, muffins, op toast (zie een paar blogs geleden) en in risotto’s. Vooral die risotto’s zijn voor Miss Foodie het ultieme herfsteten, want comfort food. Gewapend met alleen je lepel vul je je maag met een hartverwarmende maaltijd. Zelfs als je je echt ellendig voelt is het te doen, je hoeft er niet eens voor te kauwen.
Ook voor de little Foodies is het trouwens feest. De mooiste rood-met-witte-stippen staan hier aan het einde van de straat, de koekjes vinden gretig aftrek en zelfs de risotto gaat erin als koek.
Op zich verwonderlijk want paddenstoelen en kids; het is geen vanzelfsprekende combinatie.
Dus gaat Miss Foodie nu een van haar allerbelangrijkste opvoedkundige trucs onthullen… (fluistert) zwijg over de ingrediënten… Ik zweer het je, it works! Zeg eerlijk dat het om paddenstoelenrisotto gaat en de borden blijven onaangeroerd. Lieg dat het gedrukt staat (“nee schatje, hier zitten GEEN champignons in”) en de borden zijn leeg voor je met je ogen hebt kunnen knipperen.
Schaamt Miss Foodie zich dan helemaal nergens voor? Nou nee hoor, ik vind het best een handig mechanisme dat kinderen een aversie hebben tegen paddenstoelen. Beter zo dan dat je ze betrapt op het eten van zelfgemaakte “risotto” in de achtertuin met minder geschikte exemplaren.
De hogere paddenstoelkunde kun je ze beter bijbrengen als ze iets ouder zijn. Bovendien kunnen er met al die Sinterklaas-leugentjes best nog wel een paar bij…
Hieronder dus een recept voor paddenstoelen risotto. Dit keer lactosevrij

20 gram gedroogde porcini
2 eetlepels olijfolie
3 sjalotjes fijngesnipperd
paddenstoelen (waar je maar aan kunt komen of zin in hebt, ik had ongeveer 400 gram cantharellen, oesterzwammen, kastanjechampignons en champignons) schoongemaakt en in stukken gesneden
250 gram risottorijst (bijvoorbeeld arborio/carnaroli)
100 ml rode port
750 ml groentenbouillon (niet te zout, anders liever aanlengen met water)
150 ml kookroom van Alpro
75 gram vers geraspte parmezaan (Yes! officieel lactosevrij)

Week minstens een uur voor je gaat koken de porcini in 250 ml kokend water. Giet na een uur af en bewaar het weekvocht.
Breng de groentenbouillon aan de kook en hou op een zacht vuurtje heet.
Verhit de olijfolie op een matig vuur in een wijde pan. Doe er de sjalotjes bij en fruit zachtjes. Het is niet de bedoeling dat ze kleuren, doe er evt. een snuf zout bij om dit te voorkomen.
Snij de geweekte porcini in piepkleine stukjes en doe ze samen met de andere zeer fijn gehakte paddenstoelen bij het uienmengsel. Bak ze op een matig vuur tot ze geen vocht meer afgeven. Doe er dan de rijst bij en bak deze glazig. Blus dan af met de port en het weekvocht van de porcini. Roer rustig tot het vocht is opgenomen door de risotto en voeg zoveel bouillon toe dat de risottorijst onder staat. Laat zachtjes pruttelen tot al het vocht is opgenomen door de rijstkorrels en test of de risotto gaar is door een korrel fijn te wrijven tussen je vingers. Als daar geen harde witte kern meer in zit is je risotto gaar. Zo niet, voeg dan nog wat bouillon toe. Haal als de risotto gaar is de pan van het vuur en roer er de kookroom en parmezaan door. Proef en breng evt. op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat nog 2 minuutjes rusten voordat je aanvalt. Tip: maak je risotto op het bord af met nog wat verse peterselie en een dun straaltje goede olijfolie. Lekker met verse worst!
O ja, en voor de “grote mensen” bak je gewoon nog wat extra paddenstoelen die je pontificaal op je risotto legt!

One thought on “Herfst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *