Er is geen ontkomen en ook geen houden meer aan. Het is herfst en daar wordt Miss Foodie op z’n zachtst gezegd nogal… nou ja… herfstig van! En dat heeft zo zijn gevolgen hier in huis. De koekjes krijgen een herfstig tintje…
20 gram gedroogde porcini
2 eetlepels olijfolie
3 sjalotjes fijngesnipperd
paddenstoelen (waar je maar aan kunt komen of zin in hebt, ik had ongeveer 400 gram cantharellen, oesterzwammen, kastanjechampignons en champignons) schoongemaakt en in stukken gesneden
250 gram risottorijst (bijvoorbeeld arborio/carnaroli)
100 ml rode port
750 ml groentenbouillon (niet te zout, anders liever aanlengen met water)
150 ml kookroom van Alpro
75 gram vers geraspte parmezaan (Yes! officieel lactosevrij)
Week minstens een uur voor je gaat koken de porcini in 250 ml kokend water. Giet na een uur af en bewaar het weekvocht.
Breng de groentenbouillon aan de kook en hou op een zacht vuurtje heet.
Verhit de olijfolie op een matig vuur in een wijde pan. Doe er de sjalotjes bij en fruit zachtjes. Het is niet de bedoeling dat ze kleuren, doe er evt. een snuf zout bij om dit te voorkomen.
Snij de geweekte porcini in piepkleine stukjes en doe ze samen met de andere zeer fijn gehakte paddenstoelen bij het uienmengsel. Bak ze op een matig vuur tot ze geen vocht meer afgeven. Doe er dan de rijst bij en bak deze glazig. Blus dan af met de port en het weekvocht van de porcini. Roer rustig tot het vocht is opgenomen door de risotto en voeg zoveel bouillon toe dat de risottorijst onder staat. Laat zachtjes pruttelen tot al het vocht is opgenomen door de rijstkorrels en test of de risotto gaar is door een korrel fijn te wrijven tussen je vingers. Als daar geen harde witte kern meer in zit is je risotto gaar. Zo niet, voeg dan nog wat bouillon toe. Haal als de risotto gaar is de pan van het vuur en roer er de kookroom en parmezaan door. Proef en breng evt. op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat nog 2 minuutjes rusten voordat je aanvalt. Tip: maak je risotto op het bord af met nog wat verse peterselie en een dun straaltje goede olijfolie. Lekker met verse worst!
O ja, en voor de “grote mensen” bak je gewoon nog wat extra paddenstoelen die je pontificaal op je risotto legt!
One thought on “Herfst!”