Het is nationale appeltaartdag! Appeltaart bakken!

recept appeltaart bakken miss foodie

APPELTAART BAKKEN

Het regent de laatste tijd vreemde dagen in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat het op 7 september roodharigendag was? Of 13 augustus, de linkshandigendag? Verder zijn daar nog: de dag van de citymarketing, de dag van de privacy, de warme truiendag, de doe vriendelijk dag, de internationale dag tegen RSI, de doktersassistentedag (geldt die ook voor tandartsassistenten?), de internationale dag van de alleenstaande moeder, de opschoondag (29 maart, zet in je agenda!), de dag van de stem, de rode hoedendag, de dag van de dans, de anti-dieetdag (super!), de dag van het aangespannen paard, de dag van de coach, de Europese dag van de buren, onze eigen burendag, wereld UFO dag, dag van de verkoper, de kom uit de kast dag, de dag van het handen wassen, de dag van de stralende beroepen, de wereld toiletdag, de niet-winkeldag (waarom toch?), de naturalisatiedag en de wereld lichtjesdag.

En dit was nog maar het topje van de ijsberg want vrijwel iedere dag in het jaar is inmiddels vergeven aan een beroepsgroep, goed doel of ander thema. Wat zou het grappig zijn om een jaartje al die dagen bewust mee te vieren, benieuwd of iemand dat al gedaan heeft.

Miss Foodie laat voorlopig al die dagen rustig voorbij kabbelen. Ik geloof niet in UFO’s, vind het belangrijker om vaker dan 1x per jaar een goed contact met de buren te hebben en handen wassen… dat weten we hier inmiddels toch wel?

bak een appeltaart dagAlleen vandaag dus, de nationale bak een appeltaart dag (“ook als je er geen reet van bakt”), vier ik uit volle overtuiging mee. Zeker omdat deze dag in het leven is geroepen om onze appeltelers een hart onder de riem te steken nu ze tijdens de Russische boycot met een enorme lading appels blijven zitten. Kijk naar buiten, schitterend appeltaartweer vandaag! De ingrediënten voor appeltaart bakken heb je waarschijnlijk wel in huis en anders is er ook geen nood. De meeste winkels in de grote steden zijn inmiddels bijna alle dagen per jaar open. En die niet-winkeldag is gelukkig pas op 28 november…

 

 

 

Appelgalette
Vier vandaag ook de nationale maak een appeltaartdag! Deze galette is foolproof!
Print
 1. Voor het deeg
 2. 115 gram koude ongezouten roomboter of desnoods margarine
 3. 175 gram bloem
 4. 1/2 tl zout
 5. 1 el suiker
 6. 2 el ijswater
 7. 1/2 tl appelciderazijn
 8. voor de vulling
 9. 2 appeltjes, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
 10. 70 gram suiker
 11. 1 el bloem of maizena
 12. snuf zout
 13. citroenrasp
 14. 1 eetlepel kaneel
 15. 1 tl vanille-extract (kun je desnoods weglaten als je het niet in huis hebt)
 16. 1 losgeklopt ei om het deeg te bestrijken
 1. Doe eerst alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom en meng goed. Maak dan het deeg door alle ingrediënten, behalve het water en de azijn, in een keukenmachine met messen te mengen tot het korrelig wordt. Voeg dan 1 el ijswater en de azijn toe en meng tot het deeg samen komt (lukt dit binnen een paar seconden niet, voeg dan ook de tweede lepel water toe). Heb je geen keukenmachine, doe dan bloem, suiker en zout in een grote kom en snij de koude boter met twee messen in steeds kleinere blokjes in de bloem. Verkruimel tot slot met je vingers tot je een "broodkruim"-mengsel hebt. Voeg water en azijn toe en meng heel kort tot een deegbal.
 2. Doe het deeg in plasticfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
 3. Verwarm je oven voor op 210 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Rol je deeg uit tot een zo rond mogelijke lap maar hou hierbij steeds het woordje "rustiek" in je achterhoofd. Het hoeft niet perfect! Leg de lap deeg, als hij ongeveer een cm dik is, op het bakpapier. Laat de vulling uitlekken in een zeef of vergiet en leg het daarna midden op de plak deeg. Vouw het deeg een beetje over de vulling en bestrijk de galette met het losgeklopte ei. Besprenkel met wat zout (echt een snufje!) en wat suiker en schuif je kunstwerk in de oven. Na 35-40 minuten zou de galette klaar moeten zijn. Dat betekent; mooi goudbruin van kleur.
 4. Haal uit de oven. Eet lekker op! Deze galette is warm bijna het lekkerst.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

 

2 thoughts on “Het is nationale appeltaartdag! Appeltaart bakken!

 1. Dat klinkt heerlijk! Ik ben vooral benieuwd naar die appelazijn. Ik heb zelf een snelle appeltaart op mijn blog die momenteel ook heel erg veel wordt bezocht, zou dat door die dag van de appeltaart komen? Er gaat me hier een licht op…

  En heel erg bedankt voor de waarschuwing. We kunnen natuurlijk absoluut niet hebben dat nietwinkeldag ook nietbakdag wordt! :-)

 2. Doe appelazijn maakt het deeg wat frisser, ik doe er ook wel eens een handje geroosterde en gehakte hazelnoten door. Die appeltaartrecepten zijn wat dat betreft helden, je kunt er nog zoveel zelf bij verzinnen… En een blog zonder appeltaart, da’s net zoiets als een niet-winkeldag 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *