Hipstafood

We zijn er! La bella Italia… En wat is het hier toch weer verrukkelijk. Ondanks ondermaatse heenreis (een 5-jarige met wagenziekte is nooit grappig…) lacht het leven ons hier weer toe.
Het eerste hoogtepunt zit er ook alweer op want voordat je hier ook maar iets op tafel zet ga je eerst op expeditie naar de Ipercoop. Geen straf voor een foodie al moet ik toegeven dat er handiger tijdstippen zijn dan zaterdagmiddag 5 uur…
En het is nog steeds waar; in Italië smaakt alles beter, ruikt alles beter en ziet alles er beter uit. O nee, dat laatste komt door Hipstamatic! Een briljante app waarmee je met je oude Iphone 3 nog oudere “vintage” foto’s maakt. Enfin, zie hier de oogst van een dagje schieten…

Vandaag uiteraard ook nog heerlijk gegeten. Een pasta met verse tomatensaus (kan het simpeler?) en een soort focaccia met tomaatjes en jonge pecorino. Hieronder de recepten:

Pasta met verse tomatensaus:

250 gram gedroogde pasta, anything goes
Ongeveer een pond tomaten, in blokjes gesneden
2 el olijfolie
3 teentjes knoflook, gehakt
handjevol basilicum, gehakt
beetje zout, peper
tl suiker

Doe alle sausingrediënten bij elkaar in een pan, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen. Je hoeft dus niet eerst de knoflook te fruiten in de olie. Sterker nog; dat geeft een heel andere smaak en maakt deze saus er niet beter op. Breng intussen water aan de kook, voeg een el zout toe en kook de pasta al dente. Giet pasta af, doe in een schaal en voeg een lekkere scheut olijfolie toe. Even goed husselen. Schep er dan de saus op. Doe er voor de vorm (en de smaak!) nog wat verse basilicum overheen.

Focaccia met tomaatjes en jonge pecorino:

500 gram bloem
zakje gist
1 tl zout
1 tl suiker
3 el olijfolie
250-300 ml lauwwarm water
kerstomaatjes
blokjes jonge pecorino

En zo maak je hem:
Doe bloem, gist, zout en suiker in een mengkom (als je op vakantie in een huisje zit zonder kom, pak je gewoon een grote pan). Doe er de olijfolie en 250 ml water bij en meng goed. Je moet een soepel, wat vochtig deeg krijgen. Als het te droog is, voeg je nog wat extra water toe. Kneed ongeveer 10 minuutjes, dek af met een theedoek en laat een uur rijzen. Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet dan een bakplaat in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg op. Druk plat en druk er de tomaatjes en de blokjes kaas in. Besprenkel met olijfolie en grof zeezout. Bak 20-30 minuten, of tot de focaccia een mooi kleurtje heeft en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Beetje af laten koelen en aanvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *