Homebaked kruidenbrood

recept kruidenbrood Yvette van Boven Miss Foodie

KRUIDENBROOD

Yes! Het is herfst! Iedereen die Miss Foodie al wat langer volgt valt nu om van verbazing maar het is toch waar; ook de herfst heeft voordelen. Zéker als je het boek Home Baked van Yvette van Boven in huis hebt. Serieus… ik kon niet wachten op de eerste herfstige dag. Voor mij moet het namelijk eerst herfst (of winter) zijn, wil ik een beetje in de bakmodus komen. Lekker naar binnen en dus tijd genoeg om je helemaal over te geven aan het mengen, kneden, mixen en, gewoon… tutten! Niet dat taartjes me in de zomer niet smaken hoor, maar ik sta dan zelf gewoon liefst niet zo lang in de keuken.

Kortom; kom maar op met de herfst!

Yvette met eerste exemplaar Home Baked
Yvette heeft net het eerste exemplaar van Home Baked ontvangen!

Nu het seizoen weer is aangebroken kan ik iedereen de nieuwste telg uit de inmiddels flinke “Van Boven-familie” van harte aanbevelen. Het is Yvette gelukt om de essentie van bakken (voor mij dan tenminste) te vangen in een kookboek. Met bakken (nog meer dan met koken) geef je liefde en warmte door aan je vrienden, familie, kennissen, of gewoon aan jezelf. Bakken is een feestje, bakken is leuk, bakken is fijn!

En precies dát spat van iedere pagina van Home Baked af. Zelfs al van de omslag. Mij lukte het niet om het boek achteloos ergens neer te leggen om later eens door te bladeren. Nee, ik moest het lezen en eenmaal begonnen was er geen ophouden meer aan. Wat een heerlijke ideeën, wat haalbaar en vooral wat liefdevol. Alleen al door het boek te lezen krijg je dat fijne gevoel van een versgebakken taartje al.

Dat komt natuurlijk door de gastvrije schrijfstijl van Yvette. Het boek leest als een gezellig gesprek aan de keukentafel tussen twee vriendinnen. Lees de recepten en het is je helemaal helder dat versgemalen kardemom zalig is. Maar ook dat Yvette totaal vertrouwt op jouw eigen oordeel als jij eens iets anders wilt proberen. Dat moedigt ze ook aan. Recepten zijn er om door te geven en lekker naar je eigen smaak aan te passen. Om met Yvette te spreken; “U kunt het ook. Makkelijk zelfs”.

De foto’s van man Oof voegen natuurlijk ook veel toe aan de sfeer die het boek uitstraalt. Lekker! Huiselijk! Down to earth! Vooral de foto die het hoofdstuk “patisserie” inleidt vind ik briljant. Het ziet eruit alsof de volledige collectie bakvormen van Yvette zojuist door een chocoladewasstraat is gereden. Denk bij deze foto een beetje door en je ziet die enorme pan vol gesmolten chocolade ook voor je. Het rennen en vliegen om de foto goed neer te zetten. Yvette met de föhn, die bijspringt om de chocolade glanzend te houden… Enfin; zoveel te zien en te beleven in Home Baked.

Tot slot zijn er de sfeervolle illustraties, zeg maar de handtekening van Yvette, die van het boek een super persoonlijk bakboek maken. Nu is mijn exemplaar nog extra persoonlijk want ik kreeg mijn boek van Yvette zelf, mét persoonlijke tekening. Ik mocht namelijk bij een miniworkshop ter ere van de lancering van haar boek zijn. Uiteraard op een herfstachtige ochtend in Amsterdam, wel zo passend.

Home Baked Yvette van BovenEn wat was het leuk! Je zou van iemand die al drie kookboekklassiekers op naam heeft misschien wat meer ster-allure verwachten maar niets is minder waar. Ook al heb je haar nog nooit eerder gesproken, met Yvette raak je zomaar aan de klets alsof je elkaar al jaren kent! En wat grappig dat ze enorm zenuwachtig bleek; “Wat een enorme eer dat jullie allemaal speciaal voor mij hier helemaal naartoe komen!”. Of deze: “Ja, maar jullie kunnen waarschijnlijk gewoon allemaal veel beter bakken dan ik.” Haha! Wat een enig mens!

Yvette maakte tijdens de workshop voor ons haar cinnamonrolls en haar Triple Chocolate Chunkies. Volgens Yvette “by far het lekkerste recept uit het boek. Nu zeg ik dat geloof ik wel vaker, maar dit keer meen ik het”. Ik geloof dat ze gelijk heeft, al moet ik alle andere (bijna) 150 recepten nog proberen natuurlijk…

Omdat je toch ergens moet beginnen, nam ik haar recept voor kruidig Italiaans ansjovis-knoflookbrood en bouwde het om naar kruidenbrood, of eigenlijk -broodjes. Precies zoals Yvette het bedoelt.

Homebaked Italian rolls
Heerlijke Italiaanse broodjes die zich volzuigen met de knoflookolijfolie die je er in verwerkt. Zomer op je bord! (ook in de herfst)
Print
  1. 200 ml lauwwarm water
  2. 11 gram gedroogde gist (uit een zakje)
  3. 1 tl suiker
  4. 150 gram bloem (en iets extra om te bestuiven)
  5. 150 gram harde Italiaanse bloem (semolina, of durumtarwe)
  6. 1 tl zout
  7. 2 eetlepels goede extra vergine olijfolie
  8. Voor de vulling
  9. 100 ml goede extra vergine olijfolie
  10. 1 eetlepel oregano
  11. 50 gram knoflookolijven
  1. Maak eerst het deeg. Doe de gist, de suiker en de helft van het water in een kommetje en laat staan tot de gist is opgelost en gaat schuimen. Gaat je gist niet schuimen na ca. 10 minuten, haal dan nieuwe want dan werkt hij niet meer.
  2. Meng dan de bloem, de Italiaanse bloem en het zout in een mengkom. Giet het gistmengsel erbij, samen met de rest van het water en de olijfolie voor het deeg. Heb je een keukenmachine die deeg kan kneden, gebruik die dan. Het scheelt je heel veel werk en je kunt een wat vochtiger deeg makkelijker in de machine kneden. Meer vocht geeft een veel luchtiger broodje!
  3. Als je deeg mooi elastisch is, maak je er een bol van en leg je die in een ingevette kom met een vochtige theedoek erover op een warme plek te rijzen.
  4. Na 1,5 uur zou je deeg ongeveer verdubbeld moeten zijn, laat anders het deeg nog iets langer rijzen. Is je keuken te koud? Pak dan een grote bak met een deksel en vul die met een flinke laag heet water. Leg de deksel op de bak en zet daar je deeg bovenop, dat werkt bij mij altijd prima! Maak ondertussen de vulling van de broodjes door alle ingredienten in een hakmolentje tot een saus te hakken. Meer of minder stukjes, dat bepaal je lekker zelf!
  5. Vet dan een platte ronde bakvorm in met olijfolie. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een langwerpige lap. Bestrijk die met de vulling en rol hem strak op zodat je een lange rol krijgt. Trek het laatste stukje het deeg iets uit om alle vulling te bedekken. Snij de rol nu in plakken en leg die in de vorm. Er mag best wat tussenruimte zijn, ze moeten nog rijzen. Leg een theedoek over de vorm en laat de broodjes nog een uur op een warme plek rijzen. Verwarm dan de oven voor op 180 graden.
  6. Als de broodjes weer dubbel zo groot zijn geworden, kun je ze afbakken. Bak ongeveer 25-30 minuten. Als de broodjes lichtbruin kleuren zijn ze gaar. Laat ze iets afkoelen en eet ze nog warm! Heerlijke met zelfgemaakte tomatensoep erbij...
Adapted from Yvette van Boven
Adapted from Yvette van Boven
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *