Homemade kruidnootjescantuccini

recept kruidnootjescantuccini Miss Foodie

recept kruidnootjescantuccini Miss FoodieAls in augustus de verwarming prompt aanslaat en het vooruitzicht is dat we de kelder weer leeg moeten pompen, zit er voor mij nog maar één ding op: bakken! Liefst koekjes want die zijn lekker snel klaar, snaaien zo fijn en delen ook nog eens makkelijk uit. Eerlijk waar, met de geur van versgebakken koekjes in je keuken ziet alles er een stuk rooskleuriger uit.

Ik greep meteen de kans om me eens te storten op het bakboek van Rutger, de winnaar van Heel Holland Bakt. Het programma zelf heb ik nooit gezien maar iedereen die wel keek begrijpt vast dat ik enthousiast ben over Rutger. Tijdens zijn boekpresentatie (alweer een half jaar geleden, shame on me!!!) mocht ik hem even ontmoeten en… och… wat een schatje! Ik ben natuurlijk zelf al veel te oud maar dan maar in de categorie “ideale schoonzoon”. Begrijpelijk ook dat Rutger met zijn boek inmiddels (bijna) heel Nederland aan het bakken heeft gekregen. Het boek is namelijk net zoals Rutger overkomt; uitnodigend, laagdrempelig en vooral gezellig! Nu ben ik daar niet altijd voorstander van maar als het over bakken gaat is het absoluut een pré.

Het boek heeft stuk voor stuk leuke en makkelijke recepten en voor een aantal basistechnieken zoals het maken van je eigen bladerdeeg (zou ik persoonlijk niet zo snel aan beginnen, maar wie weet…), blind bakken, soezendeeg en het confijten van citrusschilletjes is zelfs een apart hoofdstuk toegevoegd. Het biedt geen garantie maar als het nu nog mis gaat… Met dit boek in de aanslag overwin je makkelijk je eventuele bak-angst. Als je nu denkt dat in zo’n makkelijk boek geen indrukwekkende baksels te vinden zijn heb je het mis. Met de “decadente chocolade-sinaasappeltaart” bijvoorbeeld, maak je absoluut indruk!

Ik liet dit keer mijn oog vallen op cantuccini, die lekkere harde koekjes uit Italië die je in je espresso (of vin santo, of thee) doopt (omdat je er anders je voortanden op breekt). Rutger maakt ze met gekonfijte sinaasappelschil (hoe je die zelf maakt staat ook in het boek), maar Miss begon te fantaseren… Wat nu als Cantuccini en Kruidnootje een liefdesbaby maakten? Dan eet je ineens cantuccini die het zalige zomergeluk met het gezellige winterleven combineren. Dat kan alleen maar fijn zijn!

Kruidnootjescantuccini
Als Cantuccini en Kruidnootje een liefdesbaby maakten...
Print
 1. 250 gram bloem (ik gebruikte Italiaanse "00"-bloem)
 2. 2 eieren
 3. 125 gram suiker
 4. 125 gram poedersuiker
 5. 1/4 tl zout
 6. 1 1/2 tl bakpoeder
 7. 1 1/2 el koekkruiden
 8. 75 gram amandelen
 9. 50 gram hazelnoten
 10. 50 gram gedroogde cranberry's
 11. 1 losgeklopt ei
 1. Verwarm je oven voor op 180 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar. Maak het deeg door alle ingrediënten, behalve de noten,de cranberry's en het losgeklopte ei, tot een deeg te mengen. Meng daar de noten en cranberry's door. Verdeel je deeg in 4 delen en maak van ieder deel op een bebloemd werkblad een rol. Leg de rollen op je bakplaat en druk ze een beetje plat. Bestrijk met het losgeklopte ei en zet 20-25 minuten in de oven tot de rollen goudbruin zijn. Haal uit de oven en snij direct met een vlijmscherp mes in schuine plakken. Wacht niet te lang, anders worden de rollen te hard om te snijden. Zet de oventemperatuur nu op 130 graden en leg je cantuccini weer terug op de bakplaat. Zet ze nog 15-20 minuten in de oven. Als je ze uit de oven haalt kun je ze het beste af laten koelen op een rooster, pas als ze afgekoeld zijn worden ze zo hard als ze moeten zijn.
Adapted from geinspireerd door Rutger van den Broek
Adapted from geinspireerd door Rutger van den Broek
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Homemade kruidnootjescantuccini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *