In need for heat?

Ach, ach, ach. It is me all something with the weather… Eigenlijk wil ik het er helemaal niet over hebben. Maar ja, waar zou je het anders over kunnen hebben? Niks toch? Het is nogal….. aanwezig. En het schijnt de hele maand juli ook nog eens zo te blijven. Nee, dan is er nog maar een remedie voorhanden en dat is zelf de stoom tegen de ramen koken! Bijvoorbeeld met deze thaise rode garnalencurry. Niks uit pakje of zakje maar net zo snel en net zo easy uit je eigen keukenmachine. Man bedankte me na het eetfestijn voor een heerlijk avondje Bangkok. Dus… gordijnen dicht, kachel op 30 en net doen of je neus bloedt!

Dit heb je nodig voor 4:
2 gegrilde rode paprika’s (op olie, niet op azijn. Tip: check marokkaanse marktkraampjes!)
1 el tomatenpuree 2 stengels citroengras, harde uiteinden eraf, pletten en doormidden
2 verse rode chilipepers, steeltjes eraf en voor bangerikken de pitjes eruit
3 tenen knoflook
5 djeroekblaadjes (limoenblad, meestal te koop in de vriezer bij toko, ik vries ze daarna in per 5 blaadjes en heb nu een levenslange voorraad in de vriezer)
bosje verse koriander
2 el vissaus (nam pla, bij de toko)
3 el sojasaus
1 tl sesamolie
ca 2-3 cm verse gemberwortel, geschild
blik kokosmelk (ca. 400 ml)
12 grote rauwe ongepelde tijgergarnalen
250 gram gepelde gamba’s (die mogen gekookt zijn, hoeft niet)
200 gram sugarsnaps
 
En zo easy is het:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Doe alle ingredienten t/m de gemberwortel in je keukenmachine en laat die draaien tot je een pasta hebt. Meestal is het nat genoeg maar je kunt evt. een beetje (archaide)olie toevoegen. Heb je geen keukenmachine dan lukt het met een beetje doorzettingsvermogen ook wel in een beker met een staafmixer.
Verhit een koekenpan goed heet, doe er een scheut (archaide)olie in en leg er de ongepelde tijgergarnalen in. Bak ze aan een kant een beetje aan, keer ze om en voeg een flinke schep currypasta toe. Schud de pan goed zodat de garnalen niet plakken en ze mooi bedekt worden met de curry. Doe de “tijgers” – die er inmiddels uit zien om op te vreten – over in een ovenschaal en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven.
Zet de koekenpan weer terug op het vuur, voeg weer olie toe, samen met de overige garnalen en de sugarsnaps. Doe er de rest van je curry bij en sta even stil bij de heerlijke geuren die vrijkomen. Hier doe je het voor!
Na ongeveer 3 minuten roerbakkend genieten voeg je de kokosmelk toe en roer je goed. Laat pruttelen tot de tijgers klaar zijn.

Dat was eigenlijk alles! Erbij geef je bijvoorbeeld rijst, limoenpartjes, kroepoek (humor om zelf te maken!) en een oosterse komkommersalade (aangemaakt met bijvoorbeeld geraspte gember, geraspte knoflook, limoenschil, limoensap, vissaus, sojasaus, sesamolie, gehakte chilipepertje en een beetje bruine suiker).

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *