jam maken: zomer in een potje

recept jam maken Miss Foodie

JAM MAKEN

De vakantie is weer voorbij en de broodtrommels zijn inmiddels weer ontdaan van een laagje stof en vrijgelaten. Nog een beetje onwennig pakken we hier de draad weer op. School, hockey, voetbal, bloggen, werken, we zijn er weer helemaal (ach, tenminste redelijk) klaar voor. Ik kan dus best begrijpen dat ik af en toe om me heen hoor “Toch wel fijn hoor als de vakantie voorbij is en alles weer z’n gangetje gaat…”. 

Maar vorige week hoorde ik ineens een nieuwe variant; “Tsja, ik werd een beetje zomermoe…”. Zomermoe? Zomermoe! Hoe bestaat het? Hoe kom je er op? Maar nog belangrijker; hoe kom je eraf? Serieus… zo’n woord kwam en komt in mijn vocabulaire niet voor. Gaat ook niet gebeuren. Nu niet. Nooit niet. Er zijn gewoon woorden die ik ontken. Zomer en moe, die combinatie dat kan dus niet.

Sterker nog; in de afgelopen weken ben ik heel druk geweest om die fantastische zomer te vangen. Gewoon, in een potje. Jam maken dus. Kinderlijk eenvoudig want meer dan fruit schoonmaken, koken, (gelei)suiker erbij doen, wat roeren en in schone potjes stoppen is het niet. Jam maken klinkt misschien stoffig en dat moet dan maar. Voor mij zijn die rijen jampotjes met lekkers een herinnering aan deze fantastische zomer en straks – als de regen weer in je gezicht striemt en je je maar met moeite staande kunt houden in zo’n vreselijke herfststorm – trek ik lekker een potje open. Aardbeien met basilicum? Frambozen met lavendel? Of pruimen met een vleugje rozen? Ik heb ze inmiddels allemaal klaarstaan dus wat mij betreft mag het volgende seizoen beginnen. Maar zomermoe? Dat nooit!

Dat je jam niet alleen op je boterhammen smeert, lees je in dit lekkere recept. Nu jam maken en straks heerlijk makkelijke zoete broodjes eten. Klinkt prima toch?

Homemade zomerjam
Vang de zomer in een potje... nu het nog kan!
Print
 1. 1 kilo schoongemaakt fruit (ik geef in het recept wat suggesties)
 2. 250 gram suiker en 1 zakje geleipoeder van Van Gilse
 3. (of 500 gram geleisuiker speciaal van Van Gilse)
 4. extra smaakstof (bijvoorbeeld citroensap, rozenwater, kaneel, vanille, steranijs, oranjebloesemwater, koekkruiden)
 1. Zet schone jampotjes klaar. Schoon zijn jampotjes als ze bijvoorbeeld net uit de vaatwasser komen. Je kunt ze ook in een grote pan kokend water 10 minuten steriliseren. Zet ze klaar op een schone theedoek.
 2. Maak het fruit goed schoon (denk bijvoorbeeld bij pruimen of kersen ook aan ontpitten) en snij eventueel in stukjes. Zet op het vuur met een paar eetlepels water en de smaakstoffen en kook het fruit tot het zacht is. Nu moet je beslissen of je de boel pureert of niet. Voeg dan de suiker en geleipoeder (of geleisuiker) toe en kijk op de verpakking hoe lang het nog moet koken. Schenk de (loei!)hete jam dan in de potjes en sluit die meteen af. Laat afkoelen en label met een etiket.
 1. Pruimenjam: met citroensap en vanille
 2. Pruimenjam: met citroensap, vanille en rozenwater
 3. Pruimenjam: met citroensap, vanille en koekkruiden
 4. Aardbeienjam: met citroensap en basilicum (de basilicum kook je mee en haal je er weer uit)
 5. Frambozenjam: met citroensap, vanille en lavendel
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

8 thoughts on “jam maken: zomer in een potje

 1. Ja, bijzonder he? Ik heb van die kilo’s pruimen ook meteen chutneys gemaakt maar die moeten nog een tijdje staan… Da’s eigenlijk nog het lastigst 😉

 2. Hallo Miss Foodie,
  Graag zou ik pruimenjam met citroen, vanille en rozenwater maken. Ik kan op je website niet vinden in welke verhoudingen de smaakmakers toegevoegd moeten worden. Heb je ergens een compleet recept voor deze jam?

  Vast bedankt,
  Met vriendelijke groeten,
  Cyta

 3. Hoi Cyta, Klinkt lekker, jouw combinatie! De verhouding pruimen/suiker staat redelijk vast, hou daarbij de verhouding in mijn recept aan (of die op het pak geleisuiker staat). De citroen, vanille en rozenwater zijn smaakmakers en voeg je zoals het woord het zegt naar smaak toe. Dat zal niet zo veel zijn dat het invloed heeft op je vruchten/suikerverhouding. Maar dan moet je er natuurlijk geen halve liter citroensap door mikken ;-). Succes!!! Laat je nog weten of je jam net zo lekker is geworden als hij klinkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *