Kersenclafoutis

recept kersenclafoutis foodiemoods

Kersenclafoutis

Van sommige dingen snap ik echt niet dat er recepten voor gemaakt worden. Neem nu kersen! Toch eeuwig zonde om daar mee te gaan koken of bakken? Want wat is er fijner en lekkerder (en gezonder) dan ze eenvoudig te snacken? Bakje kersen bij de hand en dan gedachtenloos met je rechter- (of linker-) onderarm op-en-neer, op-en-neer. Meteen een mooie biceptstraining! Nee, met kersen moet je beslist niet klooien. Pas tegen het eind van het seizoen, zo vlak voor je weer voor bijna een jaar  afscheid gaat nemen, moet je ze als een dolle opkopen. Maak er dan gerust jam of siroop van om nog even na te genieten. Maar eerder dus niet. Period.

Er is zoals altijd natuurlijk een uitzondering die de regel bevestigt en dat is niet voor niets een klassieker; kersenclafoutis. Uit Frankrijk, want Fransen snappen dat soort dingen (net als Italianen trouwens maar als ik daarover begin, dwalen we te ver af. Kersenclafoutis is zalig simpel, meer dan een beslag dat net stevig genoeg is om je kersen in een tedere greep te houden is het niet. Met alleen subtiele ondersteunende smaken en dus zeker niks mals als rozenwater, noten of oranjebloesemwater toevoegen! Het gaat om die kersen, weet je nog? Pure eenvoud, dat zie ik het liefst! Wat er wel in dat beslag gaat? Nou, de basis is natuurlijk bloem, melk (volle!!!), eieren, wat suiker en wat zout. Doet het je ergens aan denken? Het is gewoon een flensjesbeslag mensen! Met wat extra eitjes voor het luchtige. Het enige dat ik je verder  op het hart druk toe te voegen is roomboter en dan het liefst de gezouten variant. Die roomboter komt tijdens het bakken in poeltjes op het beslag te liggen en geeft een prachtige diepte aan de kersensmaak. Doen hoor! Niet van dat bange voor vet, dit is gewoon vet lekker en zo lang je het niet iedere dag eet…

Om je gerust te stellen zal ik binnenkort ook weer een balans-gerecht op mijn blog zetten 😉

Kreeg net trouwens een mailtje binnen van mijn vrienden van ZTRDG dat zij deze week ook volop kersen hebben, van die hele dikke, die zijn extra mooi in een kersenclafoutis!

Zalig zomerse kersenclafoutis
Recht zo die gaat! Kersenclafoutis. Niets meer en niets minder. Gewoon... omdat dit recept helemaal perfect is!
Print
  1. 200 gram bloem,
  2. 60 gram suiker
  3. 1 flinke theelepel vanillepoeder (of een eetlepel vanillesuiker)
  4. 1/2 tl zout
  5. 2 flinke handen vol kersen, gewassen, gedroogd en ontpit
  6. 200 ml volle melk
  7. 4 eieren, op kamertemperatuur
  8. 50 gram gesmolten roomboter plus een klontje voor het invetten
  1. Verwarm je oven voor op 200 graden en vet een metalen schaal in met een klontje roomboter. Doe bloem, zout, vanille en suiker in een flinke mengkom en roer met een garde los. Maak een kuiltje in het midden en schenk er de melk in. Meng met een garde melk en bloem tot een papje. Voeg daarna de eieren een voor een toe en roer steeds door. Voeg tot slot de gesmolten boter toe, roer goed en giet het beslag in de ingevette schaal. Verdeel er de kersen over en zet in de voorverwarmde oven. Draai na 15 minuten de temperatuur terug naar 180 graden en bak de clafoutis in 20-30 minuten goudgeel en gaar. Haal uit de oven, bestrooi met poedersuiker en eet hem het liefst nog warm op! Eet smakelijk.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

4 thoughts on “Kersenclafoutis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *