Kerstige muffins

Miss Foodie’s collega’s hadden gisteren een beetje liefde, warmte en aandacht nodig. Zo gaat dat soms. Dan zijn de deadlines zeg maar niet in lijn met de beschikbare tijd en lopen temperatuur en temperament op de werkvloer soms hoog op. Zo ongeveer wat er met je kinderen gebeurt rond Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw… enfin… heel december dus!
Gelukkig heeft Miss Foodie een heel arsenaal comfort food traktaties om uit te putten tijdens dit soort noodsituaties. Dus – om even helemaal in die fantastische Kerstsferen te blijven – maakte ik deze heerlijke kerstmuffins. Fluitje van een cent, zelfs in tijden van crisis en extreme deadlines zijn deze muffins binnen een half uurtje gemaakt. No excuses dus. Aan de slag!

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Pak een mengbeker van ruim een liter en doe daar…

1 ei,
100 gram bruine basterdsuiker,
1,5 dl volle melk
1/4 tl balsamico-azijn
6 eetlepels neutrale olie (zonnebloemolie, maisolie, rijstolie, dat soort spul)
6 eetlepels stroop

… in. Even flink roeren om de suiker zo goed mogelijk op te lossen.
Doe in een kom…

250 gram bloem,
1 theelepel bakpoeder (baking powder, gewoon bij super)
2 volle theelepels koekkruiden

… en meng goed door elkaar.

Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de maatbeker met nat spul en roer even goed door elkaar. Je hoeft niet spastisch te doen over klontjes, dat komt wel goed.
Giet nu je muffinvormpjes vol tot ongeveer de helft en zet in de oven.
Kleine muffins zijn na ruim 10 minuten wel gaar, de grote staan liever 20 minuten in de oven.

Om het helemaal leuk af te maken, maak je een glazuur van:
1 eetlepel mascarpone,
150 gram poedersuiker

Alhoewel… wat ik meestal doe, is flink wat poedersuiker in een grote mengkom schudden. Daar roer ik mascarpone door. Voeg evt. af en toe een theelepeltje water toe om de boel smeuig te maken. Je moet ongeveer een Nutella-achtig smeersel krijgen, dan loopt de glazuur nog mooi. Smeer deze glazuur met een mes op je muffins en versier terwijl de glazuur nog nat is met van alles en nog wat.

Het fijne van deze muffins is dat je ze niet allemaal tegelijk hoeft op te eten wat bij de meeste andere soorten uit de muffinfamilie wel zo is (die zijn het lekkerst op de dag van het bakken).
Deze soort blijft wel 4 dagen lang lekker. Kan in bepaalde kerstplanningen een enorm voordeel zijn!

2 thoughts on “Kerstige muffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *