Klusdagje

Onvoorstelbaar dat de herfstvakantie maandag alweer voorbij is! ‘t Is er ook wel weer tijd voor hoor. De kinderen zijn inmiddels wel uitgewii-d. Man is zo goed als uitgeklust en Miss Foodie is ook wel klaar met het vakantiekoken. Alhoewel… Dat laatste verwacht ik eigenlijk niet. Als zit het er dik in dat er de komende tijd wat meer usual suspects langs zullen komen. Maar vandaag had ik nog best even tijd voor een dagje onvervalst klussen in de keuken. En ook al is het best wat werk, het zelf maken van pasta is nu net een van die dingen die wel echt het verschil maakt. Het loont dus zeker de moeite om het eens te proberen. Misschien in het begin wat onwennig, maar binnen de kortste tijd zul je zien dat je er je hand niet meer voor om draait. In principe heb je voor het maken van pasta helemaal niets speciaals nodig, al moet ik zeggen dat ik iedere keer weer erg gelukkig wordt van het pasta-opzetstuk op mijn Kitchenaid. Maar maak je geen zorgen als je die niet hebt, met een handmatige pastamachine of zelfs met een deegroller (of wijnfles!) lukt het allemaal ook best.

Vandaag maakte ik zelfgemaakte ravioli met preivulling en rivierkreeftjessaus

Basisrecept pasta (4 personen)
4 eieren
2 el olijfolie
tl zout
200 gram bloem van zachte tarwe (tenero) typo “00”
200 gram semolina (iets grovere bloem van harde durum tarwe)

Meng de bloemsoorten met het zout in een ruime kom, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren en olijfolie in. Begin vanuit het midden steeds meer bloem door het eimengsel te mengen en ga door tot je een soepel, niet plakkend, stevig deeg hebt. Voeg eventueel nog wat water of bloem toe. Kneed het deeg 5 minuten stevig door, verpak in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten op kamertemperatuur.

Verdeel nu de deegbal in 4 gelijke stukken, dek er 3 weer af en ga er 1 te lijf. Rol uit tot een lange lap, vouw weer dubbel en rol weer uit. Herhaal dit 4 keer. Het spreekt voor zich dat je gebruik maakt van je pastamachientje als je die hebt.
Rol nu de lap steeds dunner uit (bij je pastamachine kies je steeds een stand hoger) tot je een lange lap hebt die vrijwel doorzichtig is.
Leg de lap op een met semolina bestoven werkblad en bestuif de lap ook weer met semolina.
Herhaal dit met de andere stukken deeg en leg alle deegbladen op elkaar met steeds weer semolina ertussen.

Ik vulde de ravioli met behulp van een raviolivuller/dough press/empanada maker/dumpling maker/pasteitjes maker. Enfin… hoeveel benamingen kan zo’n simpel dingetje hebben? Zo ziet hij eruit

Het vullen is echt een fluitje van een cent. Snij de lappen deeg in vierkanten die groot genoeg zijn om ruim over het vullertje te vallen.

Leg een vierkantje deeg op de vuller, bevochtig de toekomstige naad een klein beetje zodat hij beter plakt. Schep een lepeltje vulling op het deeg en klap dicht.

Veeg met je vinger het overtollige deeg weg, open de vorm…

…en leg je ravioli’s op een schone theedoek. Even doorklussen en dan is dit het resultaat

Koken is makkelijk. Breng ruim gezouten water aan de kook en stort er je ravioli’s in. Wacht tot ze boven komen drijven en reken dan nog 2 minuten kooktijd.

De ravioli is met alles te vullen, de vulling van vandaag:

Preivulling
50 gram ongezouten roomboter
3 smalle preien, in dunne ringen gesneden (handig… prei snijden doe je zo)
klein schepje bouillonpoeder
100 gram rivierkreeftjes, fijngehakt
300 gram ricotta

De eerste stap is de prei stoven. Prei kan nogal prei-ig zijn, maar gestoofd… Mmmmm, heerlijk zacht en zoet. Zo is zelfs prei troostvoer!
Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem. Was de prei en doe de prei met het aanhangend water bij de gesmolten boter. Voeg bouillonpoeder toe, doe de deksel op de pan, breng aan de kook en laat dan op laag vuur in een kwartiertje botergaar stoven. Check af en toe even of er nog genoeg vocht in de pan zit, lijkt het aan te gaan bakken, voeg dan wat water toe.
Als de prei gestoofd is voeg je de ricotta en rivierkreeftjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Vulling klaar!

De rivierkreeftjessaus van vandaag was helemaal makkelijk:
150 gram mascarpone
klein kopje kookvocht van de pasta
100 gram rivierkreeftjes
75 gram versgeraspte parmezaanse kaas
1-2 el citroensap (naar smaak)

Doe de mascarpone met een flinke scheut kookvocht in een hapjespan en breng aan de kook. Doe er de rivierkreeftjes bij met de parmezaan, roer flink door en laat ongeveer 5 minuutjes pruttelen. De saus wordt nu mooi lichtroze. Maak op smaak af met peper, zout en citroensap.
Roer er de gare pasta door en dien meteen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *