Koekjes met thee (letterlijk)

koekjes met thee foodiemoods

Koekjes met thee

Een tijdje geleden vroeg Simon Lévelt me of ik voor hen een recept wilde schrijven met thee. En dat trof, want ik had, al pinnend op Pinterest, al vaker van die prachtige shortbreadcookies met theeblaadjes langs zien komen. Zo mooi vind ik dat! Koekjes met thee voor bij de thee. Echt iets übergezelligs om je door zo’n donker, somber, sliertig seizoen heen te helpen. Die koekjes met thee stonden dus als het ware al op mijn blogverlanglijstje. Kijk; en als het universum je zo duidelijk vertelt welke richting je op moet dan kun je dat eenvoudig niet negeren. Bovendien is het leuk om te doen, een eer en boven alles een prachtige aanleiding om weer eens koekjes te bakken!

Koekjes bakken is tof want dat zijn van die typische blogprojecten waarbij je eindelijk eens draagvlak vanuit je gezin hebt en eigenlijk gebeurt dat als foodblogger niet zo gek vaak dus die momenten moet je koesteren. Meestal wordt er juist flink gemopperd op het hele blog-gebeuren want ófwel de bubs zit al lang en breed aan tafel te wachten terwijl ik nog even “snel-snel” een foto moet schieten. Ofwel ze zijn sjachrijnig dat die laatste portie in de pan moet blijven omdat ik morgen de “&)*^)*&^)&$#@$#@-foto” nog moet maken. En geloof me; dan hebben ze écht al minimaal voor een weeshuis zitten bunkeren.

koekjes met thee foodiemoods

Maar nu dus aan de slag met het veilige koekjesproject en dat begon met een flinke proef- en snuffelsessie. De meeste thee-shortbreads worden gebakken met een stevig geurende Earl Grey-thee maar die zat niet in het pakket. Omdat ik toch een bloemige thee wilde gebruiken, koos ik voor de Keemun Congou maar in principe kun je iedere thee met flink wat aroma voor deze koekjes gebruiken. Ik zou alleen weg blijven van de supermarkt zakjes thee met fabriekssmaakjes als bosvruchten, tropical en al die andere kunstmatige troep.

Nu is het niet al te lekker om bij het eten van de koekjes ineens losse theeblaadjes in je mond te hebben dus je moet de theesmaak op een beetje subtiele manier in je koekjes krijgen. In principe kun je dat op twee manieren doen. Ofwel je zet vooraf thee met de boter (dus boter verwarmen en daar de thee in laten trekken, kijk uit dat je de thee niet gaat bakken 😉 ). Of je doet het als ik door eerst de suiker en de thee in een hakmachine (zoals het hakmolentje van je staafmixer of een Magimix met messen) superfijn te hakken. Zo kun je ook heel snel vanillesuiker maken trouwens!

Overigens bleek dit project toch niet het draagvlak te hebben dat ik hoopte. Ook dit keer lange gezichten maar dit keer omdat de koekjes eerst moesten afkoelen….

koekjes met thee foodiemoods

Koekjes met thee
Stop de thee alvast ín je koekje! Lekker!
Print
 1. Voor 12 koekjes
 2. 200 gram bloem
 3. 50 gram suiker
 4. 1 1/2 eetlepel Keemun Coungou van Simon Levelt
 5. 1/2 eetlepel vanille-essence (of vanillepoeder of desnoods een half zakje vanillesuiker)
 6. 125 gram ongezouten koude roomboter
 1. Doe suiker, zout en losse thee in een keukenmachine met messen en hak/cutter tot de theeblaadjes flink fijn zijn geworden. Voeg dan bloem, boter en vanille toe en zet de machine weer aan tot je een flink korrelige massa hebt.
 2. Leg een vel bakpapier op je werkblad en stort daar het nog onsamenhangende deeg op. Druk met je handen goed bij elkaar en vorm er een rol van (let op; het deeg niet kneden, dan worden de koekjes taai).
 3. Verpak het deeg als rol in het bakpapier en leg minstens een uur in de koelkast om hard te worden.
 4. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
 5. Haal de deegrol uit de koelkast en snij er plakken van ca. 1 cm van. Gebruik hiervoor een scherp mes en "zaag" de plakken los, als je gaat duwen breken de koekjes makkelijk doormidden omdat het deeg zo los is.
 6. Leg de koekjes op de bakplaat en bak 15-20 minuten in het midden van de oven tot de koekjes stevig aanvoelen en licht kleuren.
 7. Laat ze eerst 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster om helemaal te koelen.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

One thought on “Koekjes met thee (letterlijk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *