Kruidige kip uit een lekker stout kookboek

kruidige kip matt preston recept miss foodie

KRUIDIGE KIP

Noem een kookboek “lekker stout” en je hebt mijn onverdeelde aandacht te pakken! Vandaar ook dat ik Matt Preston’s nieuwe kookboek Fast, Fresh & unbelievably delicious direct van de stapel pikte om eens uitgebreid door te spitten.

Matt Preston fast fresh review miss foodieMatt is inmiddels wereldwijd bekend als de nogal overdressed, scherp humoristische, ietwat uit de kluiten gewassen teddybeer uit de jury van de enige echte Australische Masterchef. Zijn tweede kookboek moest lichter, frisser en gezonder worden. “Eet vers, eet licht”, dat soort werk. Maar na té veel pagina’s vol ernstig verslavend en niet per definitie supergezond spul (zoals bijvoorbeeld chocolade-karamelmuffins of uientaart met geitenkaas en salade met gekaramelliseerde walnoot), werd Matt ingehaald door de werkelijkheid en werd het wat het nu is; een heerlijk lees/kookboek vol informatie, tips en inspiratie over delicious eten. Het nieuwe uitgangspunt is dat het zalige gerechten moesten zijn die zonder ingewikkelde ingrediënten en apparatuur door iedereen te bereiden zijn. Volgens mij is dat prima gelukt!

In het boek is duidelijk merkbaar dat Matt van oorsprong culinair journalist is. Hij leidt ieder gerecht in met een tekst en dat kan zomaar zijn dagdroom zijn om eens Paus te worden. Lekker met je Pausmobiel door Rome crossen om daar een date te scoren met de onsterfelijke pauselijke tekst “Wil je een nacht het plafond van mijn Sixtijnse kapel bewonderen?”. Ahum… nee Matt, maar ik kook graag je gerechten!

Matt’s boek staat behalve vol verhalen en recepten ook boordevol informatie en tips en die tips blijken waardevol. Wél zo handig namelijk om te weten dat je de deksel van de blender niet dicht moet doen als je hete soep pureert omdat anders de stoom de deksel eraf blaast en je keuken helemaal onder de soep komt te zitten. Doe het deksel daarom op de blender en laat de vuldop in het midden eraf. Dek het gat af met een stevig opgevouwen, schone theedoek en houd je hand erop zodat de soep er niet uit spettert. Kijk Matt… die tips zijn welkom!

Helemaal geen kritische noot dan, Miss Foodie? Nou, vooruit, ééntje dan; in het boek kom je wel eens voor verrassingen te staan, waardoor de opbouw en indeling soms wat warrig over kan komen. Zo vind je in het hoofdstuk “Lichte maaltijden” ineens een “Sneaky bonusgedeelte soep”. Zo sneaky dat het in de inhoudsopgave niet terug te vinden is. Op zich wel weer heel erg Matt Preston natuurlijk. Beetje tegendraads want een (aangename) verrassing op zijn tijd vindt hij alleen maar fijn. Als je weet dat Matt in zijn jonge jaren DJ en punk-muzikant is geweest, zit er eigenlijk ook wel weer een soort van logica in.

Nog zo’n verrassing en helemaal in het straatje van Miss Foodie’s Protestfood is de geheime bijlage, vol met schandelijk lekkere maar totaal onverantwoorde gerechten. Omdat de bijlage geheim is zal ik de gerechten niet onthullen. Nee…. écht niet!

Het gerecht dat ik testte moest makkelijk, snel en kidsvriendelijk zijn, want er moest – zoals wel vaker tegenwoordig – tussen de bedrijven door gekookt worden. Het werd dus een vrij eenvoudig gerecht van kruidige kip met oregano, citroen en knoflook. Snel een pastasalade gehusseld met doperwtjes, gebakken spekjes, bosuitjes en een dressing van kruidenkaas met mosterd en slagroom. Voilá! Fast, fresh & unbelievable delicious!

 

Matt's kip met oregano, citroen en knoflook
Een klassieke combinatie, niks meer aan doen!
Print
 1. blaadjes van een flinke bos oregano, of een paar eetlepels gedroogde oregano
 2. 4 tenen knoflook
 3. 120 ml olijfolie
 4. rasp en sap van 2 citroenen
 5. 2 volle tl zoutvlokken
 6. een paar flinke halen van de pepermolen
 7. 4 kipfilets met vel (Miss gebruikte kipdijfilets, nog iets smaakvoller)
 1. Hak oregano en knoflook fijn en meng met de overige ingrediënten tot een marinade. Leg de kip er minstens een kwartier in te marineren maar langer is alleen maar beter! Rooster de kipfilets daarna tot ze gaar en goudbruin zijn. De truc is om de kip eerst aan één kant op hoog vuur te roosteren en ze daarna, zonder om te keren, op laag vuur gaar te laten worden. Keer de filets dan om en rooster weer op hoog vuur de andere kant. Het kipvlees blijft zo mals en sappig.
Adapted from Matt Preston
Adapted from Matt Preston
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Kruidige kip uit een lekker stout kookboek

 1. Nou, dat met die blender heb ik een keer gehad. Eigenlijk een vriendin die me kwam helpen en wel de bietensoep wilde maken.. Sindsdien zeef ik de soep en pureer ik eerst de vaste bestanddelen en voeg dan langzamerhand steeds meer vocht toe. Werkt ook goed!

 2. Hi Edith,
  Da’s óók een heel nuttige tip! Door schade en schande he? Wat dat betreft heb ik een heleboel dingen ook “the hard way” geleerd, haha! Caramelsaus maken is ook zo’n fuifnummer. Als je die koude slagroom in de ziedend hete caramel moet gieten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *