luie risotto

Risotto is voor Miss Foodie en voor vele anderen het ultieme comfortmaaltje. Op dagen dat alles te zwaar is, scheelt het eenvoudigweg dat je je mes niet hoeft te tillen maar gewoon gedachteloos je bordje leeg kunt happen. Terwijl de warme rijstepap (want dat is het, al wil je dat natuurlijk helemaal niet horen!) je vanbinnen verwarmt, ziet de wereld er weer wat minder kil uit.
Een belangrijk onderdeel van risotto maken is het (overigens ook heel troostende) roeren in de pan. Bij risotto geldt: Begin je eenmaal te roeren, dan blijf je roeren! Maar omdat het op sommige dagen helemaal niet zo praktisch is om 20 minuten in een pan te roeren, vind je hier dus een manier om risotto te maken zonder er naar om te kijken. Handig als je bijvoorbeeld Dochter en Zoon net van de BSO hebt gehaald en er een flinke klodder kauwgom uit de haardos geknipt moet worden.

Risotto met zalm en doperwtjes

3 eetlepels olijfolie
1 fijngesnipperde ui
300 gram risottorijst (arborio of carnaroli)
1 liter groentenbouillon
400 gram zalm uit blik
300 gram doperwten uit blik (uitzondering!)
75 gram versgeraspte parmezaan
100 gram mascarpone
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de ui in een braadpan zachtjes in de olijfolie. Zorg dat de uitjes niet kleuren. Voeg de rijst toe en bak eventjes tot ook de rijstkorrels glazig zijn. Doe er dan de bouillon bij, breng aan de kook en zet met het deksel op de pan in de oven. Roer er na 20 minuten de zalm in kleine stukjes en de doperwtjes aan toe, breng op smaak met zout en peper en zet nog 5 minuten terug in de oven. De risotto ziet er nu waarschijnlijk nog wat nat uit maar dat is prima.
Roer na die 5 minuten de mascarpone en de parmezaan door de risotto en laat nog 2 minuutjes rusten. Peterselie erover en aanvallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *