Middeleeuwse kookkunsten

Sinds begin van dit schooljaar kookt Miss Foodie met de klas van little Miss Foodie. Erg leuk, ze hebben namelijk ook een eigen moestuintje dus de eerste keer werd er courgettesoep gemaakt van doorgeschoten courgettes van een kilootje of wat. Voor de die-hards hier het recept:

Enfin… een groot succes. Zo krijg je ze dus aan de groenten. De afgelopen keer was de opdracht om iets te koken in het thema “Middeleeuwen” dus ja… wat aten ze destijds? Een uitgebreide google-sessie leverde nauwelijks bruikbare (lees: eetbare) resultaten dus Miss Foodie besloot er haar eigen draai aan te geven. In het kader van “ze-aten-toen-volgens-mij-gewoon-wat-er-van-het-land-kwam-en-kookten-dat-vervolgens-tot-snot” maakten we een Middeleeuws stoofpotje. En guess what? Het werd zo lekker dat er geen hap overbleef en ik laatst van een wanhopige vader een SMS-verzoekje kreeg voor het recept.
Een foto heb ik er niet van gemaakt, maar denk “soep-achtig potje met nogal grove, herkenbare stukken groenten”. Hierbij het recept:
1 grote ui, gesnipperd
flinke plens olijfolie
4 flinke aardappelen, geschild en in blokjes
1 winterwortel, geschild en in blokjes
3 stengels bleekselderij, in dunne reepjes gesneden
bouillonpoeder
kopje parelgort
handjevol gehakte peterselie en wat tijm/oregano

Fruit de ui in de olijfolie en voeg daarna de andere groenten toe en fruit nog even mee. Schenk er water bij tot de groenten net onder staan, voeg de gespoelde parelgort toe en zoveel bouillonpoeder als je lekker vindt. 45 minuten koken, kruiden de laatste 5 minuten toevoegen en daarna lekker opeten!

Voor een flinke pan Middeleeuwse stoofpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *