Miss Foodie test kratten: de uitslag!

127_houten_kratten_instant
kratten seizoensproducten testGisteren maakte Miss Foodie eindelijk haar langverwachte chutney met de bieten en zuurkool uit De Krat. (de blog daarover volgt later; over een paar weken wil ik eerst eens proeven, haha!)
Een gedenkwaardig moment, want dit markeert het einde van een waar boxen- en krattentijdperk in huize Foodie. In ruim een maand tijd liet Miss Foodie alle boxen en kratten aanrukken die in #030 bij haar thuis wilden bezorgen. Iedere week een krat vol groenten, fruit en standaard een heerlijk brood. De ingrediënten waren vaak verrassend en uitdagend. Je moet wel een beetje van koken houden en niet bang zijn iets nieuws te proberen. Je krijgt daarbij wel alle hulp van de leveranciers; overal zitten inspirerende recepten bij. Echt een beetje out-of-the-box eten dus!
 
 

Streekmolen

Allereerst verscheen de Streekmolen die op een donkere avond een box met heerlijks bracht. Wauw! Kratten zijn leuk! Naast vrij gangbare artikelen als aardappelen, prei, appeltjes (Wellant! Heerlijk!), peren en uien, bracht de box ook wat minder frequente gasten op tafel in huize Foodie. De bietjesgratinwerd een hit maar van koolraap zijn we hier voorlopig genezen. In de box zaten wel weinig eiwitten om 2-3 volwaardige maaltijden mee te koken (200 gram rundergehakt) dus aanvullend boodschappen doen is echt noodzakelijk. Lekker was trouwens het potje Belse mayoneis van Ton. Normaal maakt Miss Foodie altijd zelf even de mayo maar als je dan toch voor convenience gaat, is dit een hele goede (naast de vreselijk slechte en allergoedkoopste maar toch het lekkerste tubetje Zaanse mayo).
 
Streekbox
De volgende box die zijn opwachting maakte was de Streekbox. Veel over gelezen want deze club is enorm actief in social media. Slim! Je klanten zijn je beste ambassadeurs. Dan moet je ze natuurlijk wel koesteren en dat gevoel kreeg Miss Foodie bij de Streekbox niet.
Wel lekker gekookt trouwens met de box, want wat er wél in zat was heerlijk, al zat ook hier weer heel erg weinig eiwit in (150 gram spekreepjes) dus echt niet genoeg voor 2-3 volwaardige maaltijden. Het werd uiteindelijk een wortelsoepje en paksoistamppot. Van de voor mij volstrekt onbekende wortelpeterselie (of peterseliewortel want zo heet hij ook) maakte ik een echt heerlijke salade voor op brood. Weer een favoriete groente ontdekt! De hazelnootpasta van Gijs was overigens ook een hit; wij zijn nu voorgoed genezen van onze Nutella-verslaving.
 
De Krat
Hierna was de Krat van De Krat aan de beurt. De Krat draagt haar naam met trots; zij waren immers de eersten met het “concept”. En daar mogen we ze dankbaar voor zijn want wij eten er inmiddels al drie weken gezond, eerlijk en heerlijk van. Deze Krat was de eerste waar je echt volwaardig van kon eten. Behalve twee flinke kabeljauwfilets zaten er spinazie-fetataartjes van Pie-man in, wat een traktatie! Ook Shiso Cress en kropsla. Tja, dan nog een gepocheerd eitje en dan heb je samen met het Brood van Menno weer een zalige lunch
Ook weer paksoi – het zal het seizoen zijn – dus daar maakte ik deze week een heerlijke visschotel mee.
 
 
Bee-box
De vierde box alweer was de BeeBox die lokale producten uit het groene hart levert. Ook weer stampvol groente en fruit en met het gebruikelijke (enorme!) brood. BeeBox is de eerste box waar ook eieren in zitten. Als je het mij vraagt zouden kaas en eieren best een prominentere rol mogen krijgen in de boxen. Je kookt er zo lekker mee weg!
Naast het feest dat vooral de mooie pompoen bracht (pompoencakejesen gegratineerde pompoen met geitenkaas!) bracht de andijvie Miss Foodie vooral hoofdbrekens.
 
HelloFresh
Hekkensluiter van het onderzoek was de box van HelloFresh! Al twijfel ik een beetje of deze box echt in het rijtje thuis past. De insteek van HelloFresh is totaal anders. Waar het de andere boxen gaat om het leveren van verse seizoensproducten uit de naaste omgeving, gaat HelloFresh vooral uit van het leveren van 3 complete maaltijden. Waar de producten vandaan komen, krijgt minder aandacht. Je komt er ook niet makkelijk achter want in het bijgeleverde boekje staat weliswaar veel informatie maar die betreft uitsluitend de zeer specifieke recepturen van de maaltijden. Met de box van HelloFresh is het dan ook erg lastig om je eigen koers te varen, het makkelijkst is het om gewoon te doen wat er in het boekje staat. Als je je daar aan overgeeft eet je gegarandeerd gezond, gevarieerd, vers en lekker. Voor de gemakszoekers.
 
En verder?
Door de populariteit van het fenomeen “Krat” zijn er inmiddels nog veel meer initiatieven. Miss Foodie had ze graag getest en als ze de bezorggebieden uitbreiden, wil Miss Foodie best nog een kratje aan de test toevoegen. Op het verlanglijstje staan:
·      Kistje vol smaak, maar zij leveren alleen in Delft (met een bakfiets, hoe origineel!)
·      Beterbio, maar dit is meer een online biologische supermarkt. Ze hebben wel een groenten- en fruitabonnement
·      De boerenbox, dit concept is te koop! Wie biedt?
·      Ruud Maaz, een online supermarkt voor Amsterdam, levert een kist van Ruud. Ziet er erg interessant uit maar nog even wachten. Er zijn wel uitbreidingsplannen.
·      Miss Foodies ultieme krattendroom is een krat van De Lindenhoff. Een mens mag dromen, toch?En omdat Miss Foodie erg van overzicht in haar leven houdt:

 

 

11 thoughts on “Miss Foodie test kratten: de uitslag!

 1. Maar welke krat zou Miss Foodie nu aanraden aan een medebewoner en kookblogger van #030? Ik wil zelf al heel lang De Krat proberen en je verhaal wijst me ook een beetje die kant op. Klopt dat?

  Leuk initiatief en serie trouwens!

 2. Miss Foodie: wat een leuk en informatief verhaal!!! Misschien moet je het aanbieden bij een regionale krant. Dan krijg je misschien ook nog brood op de plank…

 3. @ Alberto: Uiteraard heb ik mijn voorkeur maar het hangt een beetje van je eigen insteek af. Ben je een enorm gemaksmens; kies dan voor HelloFresh. De overige kratten zijn vergelijkbaarder. De Krat en Beebox vond ik iets volwaardiger (m.n. qua eiwitten) dan de Streekbox en box van de Streekmolen. Hangt overigens ook sterk af van de bezorgingsweek, misschien trof ik het gewoon niet zo. Streekmolen heeft momenteel volgens mij wat vaker kaas o.i.d. bij de box.

 4. Wij hebben een tijdje De Krat gehad maar kregen op een gegeven moment genoeg van de wortelpeterselie en elke keer hetzelfde brood (door de week niet handig om af te bakken dus de broden stapelden zich op want we aten ze alleen zondag). Daarnaast kwam ie elke week/om de week en niet altijd kwam dat het weekend uit. We hebben nu vaak Hello Fresh, inderdaad heel makkelijk. Niet alleen zit alles er in maar vooral omdat je altijd je bezorging aan/uit kunt zetten. Drukke week en wienig tijd voor boodschappen? Bestel Hello Fresh. Voldoende tijd, dan geen Fresh en kookten we zelf. Ik vind m ideaal. En nog lekkere recepten en voldoende afwisseling ook (ik lijk nu wel een ambassadeur dus stop met mijn relaas). Leuk dat je ze allemaal hebt geprobeerd. Groetjes Claudia

 5. Hahaha Claudia, het klinkt inderdaad alsof je aandelen hebt ;-). Wel fijn om jouw verhaal te lezen. Ik geloof dat ik de box van Hellofresh ook een echte “gemaksbak” had genoemd dus dat klopt wel met jouw verhaal. Tsja en iedere week wortelpeterselie? Dat lijkt me inderdaad wat veel van het goede. Dat is het nadeel van al die kratten maar 1x testen, dan kom je daar dus niet achter! Dank je voor je reactie!

 6. Hier een fervent gebruiker van BeterBio. Zij leveren diverse groenten- en fruit ‘kratten’, maar tegenwoordig ook maaltijdboxen in verschillende varianten.
  Naast een mooie variantie van inhoud is het ook erg fijn dat je een abonnement aan- en uit kan zetten, of zomeer die ene week een andere box kan bestellen. En daarnaast kun je al je andere boodschapjes ook nog tegelijk aan de deur laten bezorgen, zonder bezorgkosten!
  Nog net even wat idealer als bovengenoemde opties, wat mij betreft…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *