Nougat maken

recept kerstnougat met hazelnoot en cranberry Miss Foodie

NOUGAT MAKEN

It’s beginning to look a lot like Chrismas! Gelukkig is de kerststress nog ver weg maar het is wel handig om nu alvast het lekkers te maken dat je een tijdje kunt bewaren. Zoals deze nougat. Lekker bij de koffie na het Kerstdiner en o wat leuk om weg te geven!

Nougat maken Miss Foodie
Ria en Alexandra van Hemels

Eigenlijk vind ik het een beetje jammer dat het nougat maken gelukt is. Dat zit zo: Deze zomer mocht ik voorproeven bij Alexandra en Ria toen zij druk bezig waren met de voorbereidingen van hun kookboek Hemels. Alexandra maakte nougat maar die werd niet hard. Zul je zien; net als je medefoodies komen testproeven! Gelukkig is Alex nogal creatief dus niks nougat in de kliko! Proeven gingen we, als de smaak maar goed was. En zo ontstond het meest populaire recept uit het boek. Mislukte nougat gaat dank zij Hemels tegenwoordig gewoon door het leven als Sticky Nougat. Lepel het uit een mooi glaasje als trendy dessert. Of gewoon, als foodies, hangend rond een keukeneiland met ieder zijn eigen lepel direct uit het bakblik 😉

Nu stond nougat maken al heel lang hoog op mijn projectenlijstje maar door de ervaring met de sticky nougat ben ik me toch maar grondig gaan inlezen. Wat blijkt? Nougat maken komt nogal precies en zelfs onder het basisrecept van Rudolf van 24 Kitchen staan flink wat comments van mensen die onbedoeld met een sticky nougat achter bleven. Wat te doen?

Allereerst een paar dingen die ik online zoekend tegen kwam als nuttige tips. Geen idee of dit echt dé trucs zijn maar ik hield me hier aan en mijn nougat lukte!

* Investeer in een goede suikerthermometer. De temperatuur is enorm belangrijk! Is je suikermassa niet heet genoeg, dan wordt je nougat nooit hard. Nog in geen honderd jaar. Is het te heet, dan breek je gegarandeerd je voortanden op keiharde nougat.

* Zorg dat de vulling, dus de noten, gedroogd fruit etc. ook flink warm is. Doe je het er koud bij, dan koelt de boel te snel af en krijg je je vulling er niet meer doorheen gemengd.

* Klop je eiwit niet te ver door. Het moeten glanzende stijve pieken zijn, klop je te ver door dan gaat je eiwit vlokken en krijg je de suikersiroop er niet meer mooi doorheen.

Enfin… dat klinkt allemaal natuurlijk reuze spannend maar zie daar; mijn nougat lukte perfect. Als je eenmaal weet waar je op moet letten valt het eigenlijk nogal mee dus ik zou zeggen: GO NOUGAT!

 

 

Kerstnougat
Zalig kerstige nougat met geroosterde hazelnoten, cranberries en geconfijte citrusschilletjes
Print
 1. 1 eiwit
 2. 25 gram suiker
 3. 1/2 tl cream of tartar (maakt je eiwit iets stabieler maar het kan ook zonder)
 4. 170 gram honing
 5. 350 gram suiker
 6. 60 gram golden syrup (inmiddels bij de meeste supers te koop), je kunt ook gewoon extra honing gebruiken
 7. 75 ml water
 8. een paar tl vanille-extract
 9. 200 gram ontvelde hazelnoten
 10. 80 gram gedroogde cranberry's
 11. 60 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes in stukjes
 12. ouwel (eetbaar papier, ook vaak te koop bij het snoep in de supermarkt)
 1. Bekleed een vierkante bakvorm van ca 20 x 30 (bijvoorbeeld een brownievorm) met bakpaper en leg een laag ouwel op de bodem.
 2. Verwarm je oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten op de bakplaat en rooster ze 10 minuten of tot ze goudbruin zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 100 graden en leg ook de cranberry's en citrusschilletjes op de bakplaat.
 3. Doe honing, suiker, water, vanille-extract en golden syrup bij elkaar in een pan met dikke bodem en zet er een thermometer in zodat deze net de bodem niet raakt.
 4. Klop het eiwit met 25 gram suiker en de cream of tartar tot het glanzende pieken vormt die niet meer omvallen.
 5. Kook de suikermassa in tot 140 graden en haal van het vuur.
 6. Giet kleine beetjes suikermassa bij het eiwit terwijl je op een medium snelheid mixt (eigenlijk gaat dit het best met een keukenmachine). Voeg steeds iets meer toe maar wacht iedere keer tot de vorige straal volledig is opgenomen. Ga door tot alle suikermassa stevig door het eiwit is geklopt. Het eiwitmengsel wordt nu flink taai! Vervang de mixer door de cakeklopper of pak er een spatel bij. Spatel of roer er nu snel de warme vulling van noten en gedroogd fruit doorheen. Werk snel want de boel wordt nu snel harder en taaier! Stort de massa in de vorm en verdeel goed. Bedek de bovenkant nu ook met ouwel, druk mooi glad en laat de nougat afkoelen. Snij in mooie stukken en pak feestelijk in. Merry Chrismas!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

10 thoughts on “Nougat maken

 1. Thanks Simone! Enne… voor die sticky nougat gewoon niet opkoken tot 140 graden maar bij 120 graden stoppen en dan de suikersiroop bij de eiwitten doen. Blijft ie gegarandeerd sticky. Handig als je wilt lepelen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *