Fantastisch hoe direct mijn kids kunnen reageren:
“Wat eten we vanavond?”
“Taart”
“Yes! Jippie! Je bent de liefste mamma van de hele wereld!!!! Wat voor een taart? Met marsepein?”
“Nee schatje. Een hartige taart. Lekker met pompoen en feta…”
“Blergh! Ieuw! Nee he?”
Meteen favoriete mamma-af dus, maar niet getreurd; Miss Foodie schudt met het deeg dat overblijft van de hartige taart, zo nog wat mini-appeltaartjes uit haar mouw!
Dus toch liefste mamma van de hele wereld. Voor zolang het duurt….
Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram boter in blokjes
1 ei
evt iets ijswater>
½ tl zout
Vulling:
100 gram bacon
200 gram pompoen in blokjes in olijfolie met wat zout geroosterd in de oven
150 gram feta in blokjes
6 eieren
125 ml slagroom
100 gram geitenkaas geraspt
blaadjes van 10 takjes tijm
peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een quichevorm in met boter en bestuif daarna met bloem. Deeg maken door met de hand de boterblokjes in de bloem met zout fijn te wrijven of in keukenmachine met messen fijn te snijden. Werk er dan het ei doorheen en eventueel wat water. Het deeg moet net tot een bol te vormen zijn zonder uit elkaar te vallen. Maak van het deeg snel een schijf, pak in in folie en leg een half uur in koelkast. Daarna iets met de hand verwarmen en uitrollen tot je een lap hebt die een quichevorm ruim kan bedekken. Inprikken en blind bakken. 15 min met vulling en daarna 10-15 min zonder vulling tot de bodem gaar en gekleurd is.
Leg bacon op de bodem. Blokjes pompoen en blokjes feta erop. Room-eimengsel erover en 30-40 min @ 180 in de oven afbakken.
Van het deeg dat je overhoudt maak je lekkere eenpersoonsappeltaartjes:
Voeg een paar el suiker toe aan het deeg, meng en proef of het zoet genoeg is. Uitrollen en er zoveel mogelijk ingevette muffinvormpjes mee bekleden.
Mengsel maken van 1 appel in kleine stukjes, 1 ei, 1 tl kaneel en 1 volle tl citroenrasp (dat spul uit een potje of anders zelf een citroen raspen en 1 el suiker extra toevoegen).
20 minuten bakken @ 180 graden of tot de taartjes gaar en gekleurd zijn.