Omdat het kan – yoghurt

Je bent foodie of je bent het niet. En als je – zoals Miss Foodie – daar af en toe in doorslaat, hoor je jezelf zomaar ineens tegen een collega zeggen: “Weet je wat je eens moet proberen. Helemaal te gek en supersimpel… zelf yoghurt maken”. Waarop de meesten je nogal meewarig zullen vragen waarom je in godsnaam je eigen yoghurt zou maken. Nou gewoon; omdat het kan! Het gekke is bovendien dat mijn zelfgemaakte yoghurt echt zoveel lekkerder is, maar dat kan ook zomaar psychisch zijn, daar ben ik heel eerlijk in. Anyway, gewoon een keer proberen. Het ergste dat je kan overkomen is dat je een pak melk verspilt dus daar kom je wel weer overheen.

Wat je nodig hebt:
Steriele potten om je yoghurt in te doen.
1 liter biologische halfvolle melk
3 eetlepels magere melkpoeder (bij AH te koop van Campina, heet “Elk”)
100 ml biogarde yoghurt
1 dekbed of slaapzak

En zo makkelijk is het:
Verwarm de melk in een pan tot 43 graden en roer er de magere melkpoeder goed doorheen. Doe de deksel op de pan en pak hem heel goed in onder het dekbed of in de slaapzak. Wil je het risico niet lopen dat er een plas melk door je dekbed sijpelt (je hebt bijvoorbeeld een huisdier of kids of bent zelf enorm vergeetachtig), dan kun je de pan met deksel ook in een oven zetten op 50 graden.
Laat je pan nu 6 uur met rust en voila! Yoghurt! Hoe cool is dat?
Yoghurt in steriele potten doen, af laten koelen in de koelkast en daarna lekker opeten. Vergeet het laatste restje niet te bewaren voor je volgende produktie! Voor je het weet ben je een zelf-yoghurter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *