Kersentijd! De periode waar Miss Foodie zo ongeveer 44 weken per jaar naar toe leeft. En vooral die laatste paar weken is het zwaar afzien. Nauwlettend hou ik Facebook en groenteboeren in de gaten. Zijn ze er al? Dit jaar was het helemaal een opgave; niet 1, niet 2, maar maar liefst 3 weken later dan “normaal” waren ze er pas. Dat het toen ook direct zomerweer werd is wel tekenend want voor mij is de start van het kersenseizoen synoniem aan de start van het luie lome zomerseizoen dus dat klopt dit jaar heel aardig. Weer een heel goede reden voor een heerlijk fietstochtje naar Bunnik want daar, slechts een paar kilometer buiten Utrecht, ligt mijn kersenwalhalla. Dit keer kocht ik behalve de nodige kilo’s “eersteklas” pronkkersen ook een kratje afgekeurde waar. Een paar kilo net-niet-helemaal-perfecte kersen voor een paar euro. Ik wilde namelijk al heel lang eens kersensiroop maken en dat doe je nu eenmaal niet snel van kersen die voor 8 Euro per kilo over de toonbank gaan. Die juweeltjes bewaar je voor de clafoutis, voor de warme kersensaus of gewoon, voor de snaai.
Hieronder het recept voor de kersensiroop. Miss Foodie maakte meteen flink wat voorraad. Voor de zekerheid. Omdat straks die 44 kersloze weken weer aanbreken…


- kersen, vraag of je "afgekeurde" kunt kopen
- suiker
- citroensap
- Was de kersen en haal de steeltjes eraf. Doe geen moeite om ze te ontpitten, dat is vreselijk veel werk en is enorm demotiverend! Doe de gewassen kersen in een grote pan met een dikke bodem (geen aluminium) en breng met een klein laagje water aan de kook. Hou de deksel op de pan en laat zeker een uurtje op laag vuur koken. Stamp dan met een stamppotstamper de kersen tot moes en laat een beetje afkoelen. Bekleed een vergiet met een lap kaasdoek (of een oude theedoek die je met schoon water van zeepsopresten hebt ontdaan) en hang of zet het vergiet boven een pan die groot genoeg is om alle sap in op te vangen. Schep daar de kersenpulp in en laat ruime tijd uitlekken. Meet het opgevangen sap af. Per liter sap voeg je 500 gram suiker en het sap van een halve citroen toe. Breng dit weer aan de kook en laat tot de gewenste concentratie inkoken (ik kook het in tot driekwart van het oorspronkelijke volume) voordat je het in schone flessen giet. Die flessen kun je steriliseren in de oven maar ik ben ook hier een heel luie huisvrouw; ik gebruik flessen die net uit de vaatwasser komen.
- O ja, en die pulp die je overhoudt? Haal de pitten eruit, weeg af, breng weer aan de kook met eventueel een scheutje marsala of kirsch en check op een pak geleisuiker hoeveel geleisuiker je moet toevoegen... Heb je zo weer een paar heerlijke potten kersenjam!
volgens mij wordt dit recept niet goed weergegeven…
Hoi Mirjam,
Ik zie het! Ga het direct aanpassen, dank voor je tip 😉
Hoi M
Hoe lang kan je die siroop bewaren?
Grtz, Bart
Hoi Bart, als de siroop goed gekookt heeft en je hem in brandschone gesteriliseerde flessen doet, wel een jaar. Eenmaal open nog een paar weken in de koelkast.