OMG Kweeperen – 3

kweepeertaart recept miss foodie

In de serie OMG – kweeperen, zijn we inmiddels al weer aangeland bij deel 3. Ik dacht ooit dat perenbomen beurtjaren hadden (dus het ene jaar wel en het volgende jaar geen peren) maar daar denkt ons dapper kweepeerboompje kennelijk heel anders over. Dit overigens in schril contrast met ons immer verpieterende appelboompje dat hetzelfde lapje stadsgrond deelt. Vreemd toch? Waar appel telkens zijn vruchten vroeg in het jaar ingedroogd en voortijdig laat vallen, draagt kweepeer zijn last ieder jaar met trots. Van de schitterend intens witte bloesems in het voorjaar tot de loodzware, felgroene kweeperen in de herfst. Tientallen kilo’s vielen me dit jaar ook weer ten deel en omdat we nog steeds niet door de massa membrillo en kweepeergelei van vorig jaar heen gegeten zijn sloeg ik aan het experimenteren. Dat is dan weer het voordeel van zo’n overvloed; lukt het eens niet dan doet het minder “pijn”.

kweepeertaart recept miss foodieDit jaar had ik me voorgenomen om de kweeperen wat minder arbeidsintensief te verwerken. Membrillo is en blijft heerlijk maar na twee jaar noeste roerarbeid vond ik dat het ook anders moest kunnen. Mijn bovenarmen zijn afgetraind genoeg/lost case (*doorhalen wat niet van toepassing is). Dit jaar stond vooral in het teken van lui en dus roosterde ik de kweeperen met een specerijensiroop in de oven. Echt een werkje van niets en na zo’n sessie heb je een soort kweeperen-halffabrikaat gemaakt. O ja, en je huis is geurtechnisch direct op een hoger herfstniveau gebracht.

 

 

 

 

 

Met de geroosterde kweeperen kun je vervolgens werkelijk álle kanten op; lekker spul om bijvoorbeeld warm als toet met een bol ijs te serveren…. of om bladerdeeg met te vullen voor “kweepeerflappen”… of om verder te verwerken in een jam…. of te pureren en in schone potten te storten als kweepeersaus… of als stoofpeertjes te eten bij een gerecht. Enfin… veelzijdige kweeperen dus dit jaar! Miss Foodie maakte er een kweepeer-carameltaart van en hield daarna nog genoeg geroosterde peertjes over om op haar werk op kweepeermuffins met speculaaskruiden en oranjebloesemwater te trakteren. De 24 muffins waren er binnen een paar uur doorheen. En we waren die dag met een man of 11….

kweepeermuffins recept miss foodieDankjewel weer lief kweepeerboompje, tot volgend jaar maar weer! Enne… appel? Ga je ook eens meer opbrengen dan een verkoelend bladerdek in de zomer?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kweepeer-carameltaart
Geurig, kleurig en bijzonder smaakvol!
Print
  1. 3 kweeperen, geschild, in kwarten en klokhuis verwijderd
  2. 250 ml water
  3. 250 gram kristalsuiker
  4. 1 laurierblad
  5. 1 flink stuk citroenschil (zonder wit)
  6. 1 kaneelstokje
  7. 1 stuk steranijs
  1. 300 gram bloem
  2. 200 gram koude boter in blokjes
  3. 1 ei
  4. 50 gram poedersuiker
  5. evt. een beetje ijswater
  1. De siroop die overblijft na het roosteren van de kweeperen
  2. 100 gram bruine basterdsuiker
  3. 100 ml slagroom (soyaroom bij lactosevrij)
  1. Start met het roosteren van je kweeperen. Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe water, suiker en specerijen in een grote braadslede en leg daar de kwarten kweepeer in. Zet een uur in de oven, afgedekt met aluminiumfolie. Mocht je tijd/zin hebben dan kun je de peren af en toe eens draaien. Zet dan de temperatuur wat lager, naar 170 graden. Haal de folie van de braadslee en rooster de peren nog eens 3 kwartier. Ze moeten helemaal zacht zijn als je ze met een scherp mesje inprikt. Haal de peren uit het vocht en bewaar het vocht!
  1. Het makkelijkst gaat dat in een keukenmachine met messen. Doe alle ingredienten - behalve het ijswater - in de kom en zet de machine aan. Als het mengsel zanderig wordt, voeg je een beetje water toe, net zo lang tot je een samenhangende deegbal hebt. Leg die tussen twee vellen plasticfolie en rol alvast een beetje plat uit. Pak in en leg een half uur in de koelkast.
  2. Maak nu de caramel door de siroop van de geroosterde kweeperen in een steelpan met de bruine suiker in te koken. Blijf er wel bij, het kan ineens heel hard gaan en verbrande caramel is écht smerig. Als de bellen steeds groter worden, de boel stroperig wordt en de siroop licht begint te bruinen haal je de pan van het vuur en roer je er met een garde de slagroom door. Kijk uit voor spatten! Zet de pan met caramel even weg.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden. Rol nu je deeg uit en bekleed er een ingevette springvorm mee. Snij de geroosterde kweeperen in parten en leg die mooi op het deeg. Ik sloeg het deeg van de zijkanten een beetje terug zodat het gedeeltelijk over de peren kwam te liggen. 't Is net waar je zin in hebt. Schenk er dan wat van de caramel over maar verdrink de peren er niet in ;-).
  4. Laat de taart nu een uur in de oven garen en bruinen. De caramel wordt weer helemaal vloeibaar dus als er een gaatje in je deeg zit kan de boel lekken. Voor de zekerheid schoof ik een bakplaat onderin de oven, scheelt veel schoonmaakwerk.
  5. O ja.... deze taart is het lekkerst als hij nog een beetje warm is!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/
Kruidige kweepeermuffins met oranjebloesem
Briljante combi - al zeg ik het zelf - met kruidige kweepeer, koekkruiden, bruine basterd en oranjebloesemwater. Prijswinnaar!
Print
  1. 3 kweeperen, geschild, in kwarten en klokhuis verwijderd
  2. 250 ml water
  3. 250 gram kristalsuiker
  4. 1 laurierblad
  5. 1 flink stuk citroenschil (zonder wit)
  6. 1 kaneelstokje
  7. 1 stuk steranijs
  1. 150 gram zachte boter
  2. 150 gram bruine basterdsuiker
  3. 1 el koekkruiden
  4. 3 eieren op kamertemperatuur
  5. 2 el oranjebloesemwater
  6. 150 gram zelfrijzend bakmeel
  7. 1 geroosterde kweepeer in stukjes
  1. Start met het roosteren van je kweeperen. Verwarm je oven voor op 200 graden. Doe water, suiker en specerijen in een grote braadslede en leg daar de kwarten kweepeer in. Zet een uur in de oven, afgedekt met aluminiumfolie. Mocht je tijd/zin hebben dan kun je de peren af en toe eens draaien. Zet dan de temperatuur wat lager, naar 170 graden. Haal de folie van de braadslee en rooster de peren nog eens 3 kwartier. Ze moeten helemaal zacht zijn als je ze met een scherp mesje inprikt. Haal de peren uit het vocht en snijd 1 peer in stukjes.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de zachte boter met de suiker en koekkruiden tot de boter luchtig wordt. Voeg er dan stuk voor stuk de eieren aan toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Meng er tot slot het oranjebloesemwater door. Spatel tot slot het zelfrijzend bakmeel en de kweepeerstukjes door het beslag en vul er muffinvormpjes mee. Zet in de oven. Grote muffins zijn over het algemeen na 15-20 minuten gaar. Dit check je door er met een sateprikker in te steken. Als die er droog uit komt is je muffin gaar.
  3. Kleintjes hebben meestal maar 10-15 minuten nodig.
  4. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

 

 

 

3 thoughts on “OMG Kweeperen – 3

Laat een reactie achter bij MissFoodie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *