OMG Kweeperen! – part 2

Zie er maar doorheen te komen, zo’n teil vol kweeperen. Inmiddels is de helft op transport gezet naar de Achterhoek, zijn er 12 verdwenen in 10 (!!!!) potten kweepeergelei en 10 (!!!!) dikke plakken membrillo en liggen er een stuk of wat lekker te geuren in huis. Blijven er nog tientallen over waar een goede bestemming voor gezocht moet worden.
Daarom vandaag in de serie “Creatief met Kweepeer” deel 2.
Miss Foodie bedacht speciaal voor deze gelegenheid de kweepeermuffin. Getest door Dochter en haar klasgenootjes tijdens een picknick en – aan de lege schaal na afloop te zien – OK bevonden.

Voor 6 grote muffins of 24 minimuffins:

1 kweepeer
30 gram roomboter
40 gram suiker
1/2 tl kaneel

100 gram bloem
40 gram volkorenmeel
1 1/2 tl bakpoeder
snufje zout
60 gram bruine basterdsuiker
1 ei
125 ml melk
45 gram roomboter (in de magnetron op laagste stand net gesmolten maar niet warm)

Verwarm de oven voor:
Voor grote muffins: op 200 graden
Voor minimuffins: op 220 graden

Zet een muffinvorm met papieren muffinbakjes klaar.
Schil de kweepeer, snij het klokhuis eruit en snij het vlees in kleine stukjes (bij minimuffins echt maximaal een halve centimeter).
Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de kweepeerstukjes. Voeg na 5 minuten de suiker en kaneel toe en blijf bakken tot het meeste vocht is verdwenen en de stukjes kweepeer lekker gecarameliseerd zijn. Proef even, de kweepeer moet sowieso gaar en zacht zijn.
Laat afkoelen.

Meng in een grote beslagkom alle droge ingrediënten (bloem, meel, suiker, zout en bakpoeder). Roer daar de kweepeerstukjes door. Klop in een andere kom de melk, het ei en de gesmolten boter goed los en meng dit door het bloemmengsel. Roer vluchtig door elkaar, er mogen nog best wat klontjes in zitten. Sterker nog: te veel roeren geeft taaie muffins!
Schep het beslag in de papieren muffinbakjes en zet in de oven.

Voor grote muffins: 15-20 minuten
Voor minimuffins: 10 minuten

One thought on “OMG Kweeperen! – part 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *