OMG Kweeperen – the sequel

Miss Foodie was dit jaar een beetje over tijd dus vandaag was het hoog tijd om de jaarlijkse overkill aan kweeperen te verwerken. Grappig hoor, zo’n kweepeerboompje in je achtertuin. Vorig jaar ging het precies zo en wat moet je ermee? Nou, allereerst breng je dan een bezoek aan kweepeer.nl van Okke. Erg inspirerend dus vorig jaar maakte Miss Foodie zoveel membrillo dat we daar pas tijdens het feestje afgelopen weekend doorheen waren (goed om te weten dat je deze membrillo dus zonder bezwaar in de koelkast een jaar kunt bewaren!). En vandaag staat de 10 literpan alweer vrolijk te pruttelen. Creatief word je er wel van en omdat Miss Foodie vorig jaar van gekkigheid niet meer wist wat te doen werden er heerlijke kweepeermuffins bedacht. Niet verwonderlijk dus dat kweepeer.nl  dit jaar bij Miss Foodie het verzoek indiende om iets kweeperigs te verzinnen. Aangezien Miss Foodie kennelijk meer van het bakken is, werd het dit jaar een kweeperen tarte tatin. To die for, al zeg ik het zelf!

Voor zo’n heerlijke tarte tatin heb je nodig:
2 kweeperen in plakjes
beetje citroensap
3 kardemompeulen, de zaadjes
1/3 vanillestokje
3 kruidnagels
1 kaneelstokje
1/2 tl anijszaadjes
2 el suiker

200 gram bloem
100 gram ongezouten koude boter in blokjes
2 el witte basterdsuiker
snufje zout
1 ei

100 gram suiker
50 gram ongezouten boter

Zet een klein pannetje klaar met water en een flinke scheut citroensap. Schil de kweeperen, snij de klokhuizen eruit en snij de kweeperen in partjes. Doe ze direct in het pannetje met water/citroensap. Zorg dat de kweeperen net onder water staan en doe er dan alle specerijen en suiker bij. Kook de kweeperen een half uurtje tot een uur in dit specerijenwater en laat ze daarna afkoelen.
Maak dan het deeg:
Als je een Magimix of hakselaar hebt kun je bloem, boter, suiker, zout en het ei bij elkaar doen en cutteren tot alles een deeg is geworden. Pas op: cutter niet te lang daar wordt je deeg alleen maar taaier van.
Met de hand: doe deeg, suiker en zout bij elkaar en meng. Daarna met de hand de boter erdoor kruimelen en tot slot het ei toevoegen en kort kneden tot een deeg.
Pak het deeg in in folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm na dat uur de oven op 180 graden en pak een ovenvaste koekenpan. Zet die op het vuur en smelt er de boter langzaam in. Voeg dan de suiker toe en meng goed. Laat op laag vuur licht carameliseren en leg er dan de plakjes kweepeer op. Roer even kort door zodat alle plakjes bedekt zijn met een laagje caramel. Haal de pan van het vuur en rol op een bebloemd werkblad je deeg uit tot je een ronde lap hebt die net iets groter is dan je koekenpan. Leg het deeg voorzichtig over de kweeperen en stop de zijkanten goed in. Zet nu in de oven en bak tot het deeg gaar en licht gekleurd is. Bij mijn oven is dat na ongeveer 25 minuten. Haal dan de pan uit de oven en laat 5 minuutjes afkoelen. Pak een bord dat groter is dan je koekenpan en leg dat ondersteboven op de koekenpan. Hou het hele handeltje dan stevig met twee ovenwanten vast en keer om zodat het bord onderop komt. Haal de koekenpan voorzichtig weg en… Voila! Je taart ligt nu te glimmen op je bord!
Gretigheid loont bij dit taartje. Heerlijk als hij nog warm is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *