OMG Kweeperen!

De slechte oogst uit de tuin van Miss Foodie wordt dit jaar ruimschoots gecompenseerd door Kweepeer. Overigens… voor een juiste beeldvorming; Miss Foodie woont dus niet in een vrijstaand huisje met omringende boomgaarden. Neen, dit alles vindt plaats in een stadstuin, iets ruimer dan formaat postzegel.
Miss Foodie houdt enorm van overvloedige oogsten. Bijna hoe meer hoe beter. Maar Kweepeer wist dit jaar echt geen maat te houden; tientallen kilo’s kwamen er uit de boom, de ene kweepeer nog groter en bonkiger dan de ander. Voor diegenen die tot nu toe echt niet weten waar dit over gaat en op het punt staan af te haken; dit zijn kweeperen:

Wat te doen? Kweeperen zijn heerlijk hoor, daar niet van. En een paar exemplaren laat je gewoon binnen liggen. Ze ruiken heerlijk en werden vroeger als luchtverfrisser gebruikt.
Maar ja, al leg ik overal in het huis bergen peren neer, dan nog hou ik er te veel over en een van de nadelen van een kweepeer is…. dat hij in feite oneetbaar is. Althans… je moet er wat moeite voor doen, bijvoorbeeld bakken of helemaal tot moes koken.
De eerste kweeperen verdwenen eergisteren al in de lamstajine (hence de gebakken kweepeer….)
en gisteren sloeg Miss Foodie een gat (gaatje) in de voorraad door kweeperengelei te maken; de heldere en de troebele versie. Die troebele versie heet overigens membrillo, is een spaanse lekkernij en is superlekker in plakjes op wat manchego (spaanse schapenkaas).

Dat was dus alvast een begin: 12 kweeperen down, 62 to go… Wie weet raad? Wat doet/moet een mens met 30 kilo kweeperen? Gelukkig kreeg ik net een berichtje van Okke van kweepeer.nl. Binnenkort op foodiemoods dus deel 2 in de serie “doe meer… met kweepeer”!

Kweeperengelei en membrillo
Kweeperen (zoveel als er in je grootste pan passen)
Suiker
(voor pioniers: kardemom, kruidnagel, kaneel)

Schil de kweeperen, hak ze in stukken en zet op met genoeg water zodat alle peren onder staan. Doe er naar smaak specerijen bij. Breng aan de kook en laat 3-4 uur doorkoken tot de boel wat rossiger wordt. Laat nu een nachtje staan.
Laat de volgende dag de kweeperen uitlekken in een theedoek en vang het vocht op. Let op: ga niets uitpersen, dan wordt ook je heldere kweepeergelei troebel.
Breng het vocht aan de kook en laat tot ongeveer de helft inkoken. Meet dan de hoeveelheid vocht en voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe. Breng weer aan de kook en doe er af en toe de schoteltjesproef mee. Dat gaat zo: Leg een schoteltje in de koelkast, haal hem er af en toe uit en druppel er wat van de kweepeergelei op. Laat afkoelen en kijk of de gelei al stevig genoeg is. Zo ja, doe de gelei dan over in gesteriliseerde potten. Laat anders nog doorkoken.
Voor de membrillo draai je de uitgelekte kweeperen tot moes, dat gaat het makkelijkste met een draaizeef. Je kunt de boel ook met een staafmixer pureren en door een zeef wrijven. Zie maar.
Meet af hoeveel moes je hebt en voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe. Breng de moes aan de kook en roer af en toe goed door. Kijk uit want het bubbelt als hete lava! Als de moes een dikke rode massa begint te worden en het roeren wat lastiger gaat, giet je hem in een platte schaal of een aantal bakjes. Laat opstijven in de koelkast en snij er plakjes van die je op een stukje kaas serveert.

One thought on “OMG Kweeperen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *