oogsttijd

Helemaal leuk, de oogsttijd! Nu moet ik zeggen dat er dit jaar niet zo gek veel te oogsten valt…

… dat wordt dus jam van groene tomaten! Lekker hoor, daar niet van. Sterker nog; groene tomatenjam is echt heel, heel, heel erg lekker! Maar als je in maart het tuincentrum leegkoopt, hoop je natuurlijk op bossen overrijpe, sappige tomaatjes uit eigen tuin. En niet voor een paar potjes groene tomatenjam. Helaas. Dit jaar besloten de weergoden anders.
Zelfs onze appelboom liet het afweten dit jaar, maar gelukkig bezweek de buurboom wel onder een karrenvracht appeltjes dus buuf – die van gekkigheid echt niet meer wist waar ze met al die appels naartoe moest – kwam laatst een paar kilootjes doneren. Kijk, dan is het toch nog een beetje oogsttijd!

Dat werd dus een heerlijke appel taart tatin:

Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram ongezouten roomboter in blokjes gesneden
1 ei
2 eetlepels (zelfgemaakte) vanillesuiker

Voor de “vulling”:
100 gram suiker
2 appels in smalle schijfjes
50 gram ongezouten roomboter

Maak eerst een deeg door bloem, boter, ei en suiker goed tussen je vingers fijn te wrijven in een ruime kom. Op een gegeven moment merk je dat het bloemmengsel steeds meer gaat pakken tot een deeg. Lukt dit niet, voeg dan een klein scheutje water toe. Pas op! Dit deeg moet je niet kneden! Druk het deeg samen tot een stevige bal, pak in in folie en leg een uurtje in de koelkast.

Haal het deeg uit de koeling, verwarm de oven voor op 180 graden en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde plak van ongeveer een halve cm dik. Bedek losjes met een theedoek terwijl je de vulling maakt.
Doe de suiker in een ovenbestendige koekenpan (dus geen kunststof handvat, haha!) met een doorsnede van ongeveer 28 cm en laat op een matig vuurtje carameliseren. Dat betekent dat de suiker vloeibaar en lichtbruin wordt en een beetje naar caramel gaat geuren. Blijf er absoluut bij, het gaat heel hard ineens en verbrande suiker is nooit grappig.
Als de caramel goed is leg je er de schijfjes appel op. Dat kan zo netjes of zo slordig als je zelf wilt. Wacht even tot het meeste vocht is verdampt en de appeltjes aan de onderkant wat bruin kleuren en verdeel er dan de boter in kleine klontjes over. Haal van het vuur en leg de lap deeg op de pan. Toegegeven; vreemde manier van een taart maken maar zo is de tarte tatin nu eenmaal ontstaan. Het is niets meer en niets minder dan een enorme blunder bij het bereiden van een appeltaart die achteraf heel prima bleek uit te pakken. Je bakt de taart eigenlijk verkeerd om.
Stop het deeg goed in aan de zijkanten van de pan. Prik wat gaatjes in het deeg en zet de pan 20 minuten in de oven.
En dan het leukste: het keren van de taart. Kan dramatisch en/of traumatisch zijn maar is eigenlijk nogal eenvoudig. Leg een bord met de goede kant naar beneden boven op de pan. Pak boven en onderkant van het geheel vast (met pannenlappen of iets anders hittebestendigs) en keer om. Til de pan van het bord en geniet even van het wauw-effect!

Ook heel erg lekker om warm te eten met een bol vanille-ijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *