Ovenschotel met bloemkool

recept ovenschotel met bloemkool foodiemoods

Ovenschotel met bloemkool

Aardappelen, vlees en groenten, wie eet dat tegenwoordig nou nog? Niet dat het niet lekker zou kunnen zijn maar er is tegenwoordig zo veel meer variatie te vinden. Bovendien heb ik mijn jeugdherinneringen niet mee. Grauwgekookte groenten, aardappelen met jus, ik was er, zeg maar, niet dol op vroeger. En dan dat wittige, slappe sausje dat steevast werd ingezet om de bloemkool/witlof te maskeren. Brrrr…. ik krijg er nóg kippenvel van!

Nu was ik vroeger natuurlijk ook een vreselijk kieskeurige dame. Zat uren tegen 5 spruiten aan te hikken. Wat dat betreft zou niemand ooit geloofd hebben dat eten en koken nog eens mijn favoriete bezigheid zou worden. Maar eerlijk is eerlijk; vroeger konden ze ook gewoon niet koken! Koken was vooral bedoeld om oneetbare, rauwe produkten eetbaar te maken. Zo lékker mogelijk koken had niet bepaald prioriteit. Het doel was eten gaar maken en dat ging natuurlijk prima! Gewoon zo lang mogelijk koken dus…

De bloemkool viel, eenmaal in je mond, meteen uiteen tot een soort pap, het witte sausje smaakte vooral naar melk en bloem en – als je echt pech had – naar nootmuskaat. Het vlees was stevig doorbakken. En dan die jus… ik lust het nog steeds niet! Op hele slechte dagen kwam ie zelfs uit een pakje, het schijnt dat ze het spul nog steeds verkopen, onvoorstelbaar!

Maar als ik heel eerlijk ben is het gerecht dat we vandaag aten niet zo gek veel anders dan mijn minst favoriete maaltje van vroeger. Die vermaledijde bloemkool met het witte sausje en de braadworst dus. Ook wij eten dat, maar ik doe het natuurlijk wel helemaal anders. Het moet wel lékker worden namelijk… Een ovenschotel is dan altijd een prima manier; ovenschotel met bloemkool werd het dus!

Die bloemkool, die kook je dus kort! Echt niet langer dan een minuut of 5-10 (afhankelijk van hoe groot je de roosjes laat). Dan heb je nog iets om in te bijten en dat is wel zo prettig. Het sausje, daar gooi ik flink wat smaak tegenaan. In de koelkast lag nog een stuk pittige belegen Stolwijker kaas maar iedere kaas met een beetje pit is heel geschikt. De worst gaat gebakken en in schijfjes bij de bloemkool en de saus. En die aardappel? Daar maak ik met een klont roomboter of een scheut slagroom een heerlijke puree van om de ovenschotel met bloemkool mee af te dekken. Aardappelen met jus, dat lust ik namelijk nog steeds niet!

Wat zijn jouw eet-trauma’s van vroeger? Geef ze aan me door, dan kijk ik of er voor jou iets lekkers van kan maken!

PS: Toch liever iets anders eten met bloemkool? Kijk dan eens hier of hier!

Ovenschotel met bloemkool
Print
 1. 1 bloemkool in roosjes
 2. voor de saus
 3. 30 gram boter
 4. 30 gram bloem
 5. 350 ml melk
 6. 100 gram geraspte pittige kaas
 7. 4 varkensworstjes
 8. voor de puree
 9. 1 kilo kruimige aardappelen
 10. klontje boter
 11. scheutje melk
 12. Paneermeel en een klontje boter
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Kook de bloemkool beetgaar (5-10 minuten, afhankelijk van hoe groot je roosjes zijn) in licht gezouten water. Giet af en laat droog stomen.
 3. Zet de geschilde aardappelen op in een laag gezouten water en kook in ca. 20 minuten gaar, giet af en laat droog stomen.
 4. Verwarm de boter voor de saus tot hij smelt, voeg de bloem toe en roer. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer steeds alle klontjes eruit. Laat 15 minuten doorkoken en roer er dan de kaas door. Maak de saus als hij te dik is evt. wat dunner met wat extra melk.
 5. Bak intussen de worstjes in wat boter gaar en bruin, haal uit de pan en snij in plakjes.
 6. Maak dan de puree door de aardappelen fijn te stampen of door een pureeknijper te halen. Roer er de boter en melk door tot de puree lekker smeuig is. Proef of er nog wat peper of zout door moet.
 7. Meng de saus en de plakjes worst door de bloemkoolroosjes en doe in een ovenschaal. Dek af met een mooie laag puree en bestrooi met paneermeel en wat blokjes boter.
 8. Zet ongeveer een half uurtje in de oven tot alles door en door warm is en de puree begint te kleuren.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Ovenschotel met bloemkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *