paddestoelensoep voor herfstige dagen

paddestoelensoep

PADDESTOELENSOEP VOOR HERFSTIGE DAGEN

Wat ben ik blij met dit herfstige weer! Was de lente vroegtijdig losgebarsten, zoals vorig jaar, dan had ik dit heerlijke paddestoelensoep recept niet meer met jullie kunnen delen. Of althans, dat was dan een beetje lachwekkend geweest. Want dan zat iedereen namelijk al lang en breed op het terras met een blond pilsje van het prille lentezonnetje te genieten. Of je was druk bezig in je moestuin omdat de plantjes van Albert Heijn vreselijk uit hun potjes beginnen te groeien. Want dat doen plantjes. Kortom; je was lekker buiten bezig geweest…

Maar nu, met de wind die onstuimig om het huis giert en de regen die tegen de ramen zwiept, kijk je wel goed uit en blijf je waarschijnlijk lekker binnen. Nog nét even tijd om de laatste kaarsjes van het seizoen op te branden. En wie weet kom je dan toch eindelijk door die stapel kranten/tijdschriften/boeken (doorhalen wat niet van toepassing is) heen! Mazzelaars stoken nog één keer de haard hoog op en schenken er een een gezellig glaasje port bij in. Heerlijk cocoonweer (mag je dat in 2015 eigenlijk nog wel zeggen?).

Maar natuurlijk zijn er ook de echte die-hards. Die trekken zich van al dit natuurgeweld helemaal niets van aan. “Van een beetje wind en regen is nog nooit iemand dood gegaan.”, die types. Die zetten een stoere Zuidwester op, trekken regenpakken en regenlaarzen aan en trekken er gewoon op uit! De paden op, de lanen in!

Altijd goed; paddestoelensoep met een flinke kick!

Wat je ook doet vandaag; deze herfstige paddestoelensoep met een flinke scheut “booze” bezorgt je direct een heerlijk behaaglijk gevoel. Een soort warmte-infuus voor verkleumde botten, zeg maar. De gedroogde paddestoelen in de soep zorgen voor een lekker stevige smaak die nog eens extra wordt verdiept door de Marsala of port die je toevoegt. Zeg nu zelf; paddestoelen en herfst, da’s toch twee handen op één buik? Voor meer herfstrecepten op foodiemoods kijk je hier.

Heerlijk herfstige paddestoelensoep met een kick
Last van herfst? Of kou in het algemeen? Deze paddestoelensoep met een flinke scheut Marsala of port krijgt je zó weer warm!
Print
 1. 50 gram roomboter
 2. 1 gesnipperde rode ui
 3. 400 gram gesneden paddestoelen (bijvoorbeeld champignons, shiitake of kastanjechampignons)
 4. 100 ml Marsala of port
 5. 750 ml goede bouillon van bijvoorbeeld kip of kruiden
 6. 20 gram gedroogde paddestoelen (porcini bijvoorbeeld)
 7. 100 gram mascarpone (of slagroom)
 8. 1/2 bosje platte peterselie, fijngehakt
 1. Zweet de ui in de roomboter in een braadpan tot hij glazig (maar niet bruin!) is. Voeg de paddestoelen toe en bak die op een matig vuur mooi bruin. Haal er wat mooie plakjes uit voor de garnering van de soep.
 2. Voeg de drank toe en bak nog even door tot de alcohol vervlogen is. Voeg dan de bouillon en de gedroogde paddestoelen toe en breng aan de kook. Laat de soep op een laag vuur 20 minuten zachtjes doorpruttelen en pureer hem dan met een pureerstaaf.
 3. Roer er tot slot de mascarpone en 3/4 van de peterselie door. Schep de soep in voorverwarmde kommen en garneer met de plakjes gebakken paddestoel en de rest van de peterselie.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *