Pasta met bloemkoolpesto

recept pasta bloemkoolpesto miss foodie

Pasta met bloemkoolpesto

Bloemkool is het nieuwe spruitje. Tenminste; zo zien mijn little foodies dat. Zelfs onder liters kaassaus én met krokant gebakken bacon-crumbs erover beginnen ze luidkeels te piepen slash kokhalzen. Met veel vertoon van drama, dat spreekt voor zich. Jammer! Want volgens “nieuw inzicht” is het belangrijk om vooral alle verschillende kleuren groenten af te wisselen om zo lekker in je voedingsstoffen te zitten. En dan is wit hier toch wel een dingetje dus. Denk witlof, denk asperges (voor kids zijn het geen favorieten zeg maar, ik zelf ben er dol op!).

De oplossing werd me laatst zo maar in de schoot geworpen toen de kids per ongeluk op een veel te bewuste kinderparty verzeild raakten en het daar – o drama! – moesten stellen zonder snelle suikers, onverantwoorde vetten en toegevoegde kleurstoffen. Stuiteren verboden zeg maar. Rauwkost werd er daarentegen in overvloed geserveerd én in alle kleuren van de regenboog. Favoriet? De rauwe bloemkoolroosjes! Há! Daar kon Miss Foodie wel wat mee! Bloemkool eten we vanaf nu dus (bijna) rauw door er bijvoorbeeld een heerlijke pesto van te draaien. Met helemaal rauwe bloemkool vind ik het zelf nogal hard-core, dat voelt vooral als rauwe cous-cous in je mond en dat alles dan hardnekkig tussen je tanden blijft hangen, dus ik blancheer de bloemkool heel kort. Met de nadruk op “heel” want anders zit je weer met gekookte bloemkool en dat is nu eenmaal erg….. ieuw!

Leef je trouwens vooral eens lekker uit met variaties op deze bloemkoolpesto. Hij kan uiteraard met pijnboompitjes (eerst even roosteren, lekker!) maar bij mij lagen er nog handjes cashewnoten en pistachenoten om aandacht te schreeuwen in mijn voorraadkast.

Toch liever iets anders met bloemkool maken? Kijk dan eens hier of hier!

 

Pasta met bloemkoolpesto
Weer eens iets anders met bloemkool. Voor iedereen die niet zo gek is op de gekookte variant.
Print
 1. 1 kleine bloemkool of 1/2 grote. In stukjes en roosjes ongeveer 3 minuten geblancheerd en weer afgekoeld.
 2. 1 teentje knoflook. Die blancheer je mee met de bloemkool.
 3. 100 gram geroosterde noten (pijnboompitjes, cashewnoten, pistachio's. Leef je uit!)
 4. 75 gram parmezaanse kaas (of Grana Padano)
 5. 4 zongedroogde tomaten (of 50 gram olijven, ook lekker!)
 6. Flink wat fijngehakte peterselie
 7. 80 ml olijfolie
 8. 500 gram pasta
 1. Maak eerst de pesto. Blancheer de bloemkoolroosjes en knoflook en laat weer koelen. Doe alle bloemkoolstukken in een keukenmachine met messen en hak tot het eruit ziet als couscous. Ik heb altijd wat halsstarrige stukken die aan de messen ontsnappen. Die haal ik er even uit. Doe de fijngehakte bloemkool in een grote mengkom. Hak dan de grote stukken nog eens tot die ook fijn genoeg zijn en voeg ze toe aan de rest. Doe dan het knoflookteentje, de noten, de chiliflakes, de kaas en de tomaten in de hakmolen en hak fijn. Voeg bij de bloemkool. Hak de peterselie fijn en voeg die ook toe. Maak de pesto smeuig met de olijfolie en breng eventueel op smaak met zout. Klinkt omslachtig en je kunt zeker ook gewoon alles in 1 keer bij elkaar in de machine gooien en tot pulp malen. Het ziet er alleen niet uit...
 2. Kook vervolgens de pasta al dente, haal een kopje kookvocht uit de pan en hou apart. Giet de pasta af, meng er de pesto door en maak eventueel wat smeuiger met het kookvocht. Lekker met nog wat chiliflakes erover en lekker jonge peperige olijfolie!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

7 thoughts on “Pasta met bloemkoolpesto

 1. Hahaha! Willik, willik, willik! Typische stylistentaal 😉 Ik kwam het bordje op Marktplaats tegen en viel als een baksteen voor de kleur. Het is het onderbordje van een aardewerken vergiet in dezelfde kleur. Ik zie de foto deze zomer met aardbeien in dat vergiet al helemaal voor me. Nog maar 150 dagen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *