Pasta vongole

pasta vongole recept miss foodie

Pasta vongole

Schelpdieren eng? Welnee! Alhoewel… Er was kennelijk íets dat me weerhield om schelpjes te eten. Toegegeven… ze zien er fantastisch uit! En zomers! En fris! En licht! En vers! En Italiaans! En zilt! En ze heten “vongole”, spreek dat maar eens hardop en zo Italiaans mogelijk uit, daar word je meteen al heel vrolijk van. Kokkels mag je ook gebruiken, die zijn in Nederland veel makkelijker te krijgen, een stuk goedkoper en net zo lekker. Maar waarom kookte ik ze dan nooit? Ik zou het je werkelijk niet kunnen vertellen. De angst voor een dode, ziekmakende schelp misschien? Sinds ik eens zo vreselijk ziek ben geworden van een portie mosselen (of werd ik ziek van de overvloedige moddervette mayosausjes waar je de dieren mee dient te maskeren? Ik weet het niet.) zijn schelpdieren gewoon nooit meer op mijn radar verschenen.

Tot gisteren dan… We bereikten eindelijk weer eens Italiaanse temperaturen én we kregen eters. Niet zomaar eters. Ze kwamen uit de categorie “goed-kunnende-koken” eters! Levensgenieters van de bovenste plank die zich niet lieten intimideren door mijn foodblog. Klinkt gek hè? Maar toch is het zo. Als mensen weten dat ik een foodblog heb, schrikt dat kennelijk enorm af! Tuurlijk wil iedereen komen eten, gráág zelfs. Maar daarna blijft het stil… Soms komt daar nog tekst en uitleg bij “Ja, daar kan ik toch niet tegenop en ik ben bang dat mijn kookkunsten je teleurstellen.” Tsja… ieder voordeel heeft dus ook z’n nadeel, haha!

Maar deze eters waren bepaald niet bang aangelegd. Sterker nog, ze gingen een tijdje geleden voluit in de aanval door ons éérst uit te nodigen. Wat hebben we lekker gegeten! Gebakken preirolletjes met een zalige dressing… Gepofte knoflooktaart… Zelfgedraaid vanille-mascarpone-ijs met gecarameliseerde peertjes… Dat kaliber dus.

orzo pasta vongole recept miss foodie

In de tegenaanval: pasta vongole!

Er restte me dus maar 1 ding en dat was een gerecht maken dat vreselijk veel indruk ging maken en daar komt het zomers, vers, feestelijk, licht, fris van de pasta vongole om de hoek kijken. Ik ging het gewoon doen! Na een beetje speurwerk kwam ik er achter hoe ik kon voorkomen dat er bedorven schelpen tussen zouden zitten. Daarvoor spoel je eerst de schelpen in een grote bak koud water. Check ze allemaal. De kapotte schelpen en schelpen die (zelfs na een tik op de schelp) niet sluiten, gooi je weg. Na het koken check je ze weer. Schelpen die niet geopend zijn haal je eruit (nogal wiedes, die kun je toch niet eten, haha!).

Ik maakte mijn eerste portie pasta vongole met venkel, sjalotjes, witte wijn en clotted cream. To die for! Sterker nog… ik moet me vandaag beheersen om niet direct weer zo’n netje schelpen te halen!

Orzo met vongole
Zalig, zomerse, zilte pasta! Summer is ON!
Print
 1. 1 net vongole (ga uit van ongeveer 10-20 schelpjes per persoon)
 2. 200 gram kleine gedroogde pasta, ik gebruikte orzo
 3. 30 gram roomboter
 4. 2 sjalotjes in dunne ringen gesneden
 5. 1 venkel, schoongemaakt, de harde kern verwijderd en in dunne reepjes gesneden
 6. 150 ml droge witte wijn
 7. 3 eetlepels clotted cream (of mascarpone)
 8. zout en peper
 9. paar takjes peterselie (of hou het loof van de venkel achter om te garneren)
 1. Week de schelpdieren in ruim koud water en gooi alle kapotte schelpjes weg. Check of ze allemaal dicht gaan. Tik eventueel even met je nagel op een schelp. Reageert die niet door dicht te gaan, gooi hem dan weg.
 2. Kook dan in licht gezouten water de pasta 2 minuten korter dan op de verpakking staat. Spoel af en hou apart.
 3. Smelt de boter op middelhoog vuur en laat er de sjalotringen en venkelreepjes zachtjes in smoren (let op, niet bruinen!).
 4. Blus, als de groenten zacht en glazig zijn, af met de wijn, zet het vuur hoger tot de vloeistof kookt en doe er voorzichtig de schelpjes bij. Kook op hoog vuur en check of alle schelpen open gaan. Blijven er schelpen dicht, gooi ze dan weg. Na een minuut of 3 voeg je de gekookte pasta toe en breng je het gerecht op smaak met peper en zout. Als alles goed op temperatuur is, de room erdoor roeren. Serveren met wat groen en evt. een paar druppels goede olijfolie. Mangiare!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Pasta vongole

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *