Pastasalade met zalm

recept pastasalade met zalm, komkommer en dille foodiemoods

Pastasalade met zalm

Eindelijk, na een jaar wachten, is het weer Dag van de Pastasalade. Ieder jaar op 1 juli mensen, onthoudt die dag, schrijft in Uwen agenda’s!!! Opgezet door een club foodbloggers om die soms wat suffige Pastasalade eens wat liefde, warmte en aandacht te geven, bleek Pastasalade binnen één dag ineens helemaal hip and happening! Binnen een paar uur waren we trending op Twitter en ook gerenomeerde namen als Delicious. en Elle Eten doken er bovenop. Pastasalade hip, who would have thought?

Reden genoeg om de traditie (want die eer gunnen we Pastasalade zo!) in ere te houden dus ook dit jaar krijgt Pastasalade z’n eigen dag. Het enige lastige voor mij persoonlijk is om dan weer een koude pasta te verzinnen die toch spannend en lekker is. Veelgehoorde kritiek (en niet altijd onterecht!) is namelijk dat pasta vooral warm zo lekker is en dat mag je gerust opvatten een motie van wantrouwen tegen de hele categorie pastasalades! Vraag het een willekeurige Italiaan en Pastasalade is een onbestaanbaar idee. Een contradictio in terminis eigenlijk…

Ik weet best dat er volksstammen zijn die restjes koude pasta van de avond ervoor als lunch verorberen en serieus, dat is echt geen doodzonde, goed tegen voedselverspilling en best lekker bovendien. Alleen…. een pastagerecht af laten koelen maakt nog geen pastasalade dus!!!

Pastasalade klinkt verraderlijk gemakkelijk. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het zo’n makkelijk gerecht is omdat je er alles in kunt stoppen. Maar dan heb je het toch niet helemaal begrepen vind ik. Koude pasta is van zichzelf nauwelijks smakelijk, snel een beetje zompig en op zijn triestst zijn het gewoon deegballen die je weg zit te kauwen!

“Fris” is dus het sleutelwoord voor de favoriete ingrediënten van mijn pastasalades! Vorig jaar waren dat bijvoorbeeld de frisse saus, de stukjes appel, augurk en komkommer. Ook dit jaar werd hij fris! Pastasalade met zalm, met komkommer, augurk, creme fraiche en dille! Nu nog wat zomerzon, kan iemand dat regelen?

Benieuwd wat de collega-bloggers ervan gemaakt hebben dit jaar?

Kijk snel bij Gereon en Sophie!

Pastasalade met zalm
Heerlijk fris, zomerse pastasalade met zalm. Niets meer aan doen!
Print
 1. 400 gram pasta, bijvoorbeeld penne, fussili of schelpjes
 2. 200 ml creme fraiche
 3. 1 tl mosterd
 4. 1 eetlepel inmaakvocht van augurken
 5. peper en zout
 6. 200-300 gram gerookte zalm, liefst de beste kwaliteit die je kunt vinden
 7. 1 komkommer, gewassen, over de lengte gehalveerd en de zaadjes eruit geschraapt
 8. 5 flinke augurken
 9. 1/2 sjalot, gepeld, gehalveerd en fijngesnipperd
 10. vers gehakte dille naar smaak
 1. Kook de pasta volgens in ruim gezouten water gaar en spoel koud af. Maak de dressing door creme fraiche te mengen met de mosterd, 3/4 van de dille en het inmaakvocht van de augurken. Breng op smaak met peper en zout.
 2. Snij de zalm in repen, de komkommer in schijfjes, snipper de sjalot en snij de augurk in kleine stukjes.
 3. Meng alle ingrediënten en de dressing door de pasta. Garneer met wat takjes dille.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

3 thoughts on “Pastasalade met zalm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *