Pastinaak aardappel koekjes
Eigenlijk wil ik helemaal geen recensie schrijven over het nieuwste kookboek van Gartine over 4 seizoenen koken. Het is namelijk jaloersmakend goed, mooi en fijn. Kirsten en Willem-Jan hebben eigenlijk alles wat ik ook zou willen, daar ben ik gewoon eerlijk in. Ik sla, zeg maar, nog net niet groen uit van jaloezie dat mag je best weten. Hun leven is absoluut mooier dan dat van mij…
En dat laten ze je graag zien dus het boek is doorspekt met prachtige plaatjes. In dat opzicht past het in de landelijke, wegdromerige sferen van Mimi (Thorisson). En daar moet je tegen kunnen. Als je al te makkelijk jaloers wordt of gewoon op zoek bent naar een kookboek zonder opsmuk met stap voor stap bereidingswijzen voor door-de-weekse gerechten is dit boek niet voor jou. Ben je echter op zoek naar inspiratie, zet je graag iets bijzonders op tafel of ontsnap je graag aan je eigen saaie werkelijkheid door bij anderen te kijken hoe het óók kan, dan is Gartine helemaal top!
De schrijvers nemen je aan de hand van de seizoen mee in hun moestuin en keuken. Zo vind je in de lente bijvoorbeeld gefrituurde eitjes met olijfmayonaise, toast en Hollandse garnalen. De zomer knalt met schapenyoghurt-mascarponecreme met oranjebloesemwater van je bord. In de herfst staan vervolgens pompoenpannenkoekjes met chaiboter en geroosterde pruimen op het menu en in de winter troosten Kirsten en Willem-Jan zich met kroketjes van spruitjes, jong belegen kaas en kummel. Klinkt fijn he?
Inderdaad geen alledaagse kost maar gerechten die in hun eigen restaurant zo maar op de kaart kunnen staan. Voor sommige ingrediënten, zoals pimpernel, burrata of bijvoorbeeld schapenyoghurt moet je echt op zoek. Of begin zelf een moestuin! Maar over het algemeen zijn de recepten heel haalbaar. Het geheim zit hem in de hoge kwaliteit van de ingrediënten, de verrassende combinaties en de aankleding op je bord. Gelukkig staan er wel 2 minuscule foutjes in, anders werd het allemaal eng perfect…
Ik maakte pastinaak aardappel koekjes, haalde de bieslook eruit en stopte er geroosterde hazelnoten in. Lekker! Een beetje crunch in een redelijk zacht koekje. Erbij de ribbetjes, gekookt in perensap en gemarineerd in een zoete, kleverige marinade. Heerlijk, zie ook de foto! Het recept van de ribbetjes hou ik even voor mezelf. Wil je het echt hebben, koop dan het boek. Als bonus krijg je dan namelijk nog veel meer zalige recepten!
Het boek “Vier seizoenen koken met Gartine” werd uitgegeven door Kosmos (ISBN 9789021558387) en kost Eur. 29,99.


- 100 gram spekblokjes
- 500 gram pastinaak, geschild en in blokjes van een paar cm
- 500 gram kruimige aardappelen, geschild en in blokjes van een paar cm
- 1 el zout
- 50 gram geraspte pittige kaas (ik gebruikte belegen Stolwijker van de markt)
- 1 fijngesneden teentje knoflook
- 1 handje gehakte hazelnoten
- peper en zout
- olie om in te bakken (of boter)
- Bak de spekblokjes op een zacht vuur uit tot ze bruin en knapperig zijn. Doe pastinaken, aardappelen en het zout in een pan met ruim water en kook in. ca. 15 minuten gaar.
- Giet af en laat "uitwasemen" zonder deksel op de pan. Stamp met een pureestamper tot puree en roer er de andere ingrediënten door. Breng op smaak met zout en peper en zet een uurtje koel weg. Verwarm wat olie of boter in een koekenpan en maak met vochtige handen ronde koekjes van de puree (formaat kleine hamburger). Bak de koekjes op middelhoog vuur goudbruin en hou eventueel warm in een oven van 70 graden als je ze niet allemaal tegelijk kon bakken. Erg lekker bij spare-ribs en een groene salade!
Klinkt heel goed!!