Rare jongens, die Amerikanen! In een land waar alles big, bigger, biggest moet, geldt dat kennelijk ook voor het eten. Een bagel in New York is een flinke kop groter dan hier, om het over de supersize-fastfood-porties maar niet eens te hebben. En heb je het goed met ze voor door de slurpies (een drink ter grootte van een kleine emmer) te willen verbieden, dan staat er direct een flinke prijs op je hoofd. En toch blijft het me altijd boeien, die Amerikaanse eetcultuur. Als tegenbeweging zie je op een flink aantal plaatsen ook hele mooie dingen ontstaan. Los Angeles is het domein van de health freaks dus daar eet je je helemaal ongans aan superfoods, fruit en salades. Dit is niet voor niets het domein van de sterren dus vele “exotische” (lees vreemde) eetgewoonten worden hier geboren. Nieuwste hype is het weerwolf-dieet waarbij je je eetgewoonten laat bepalen door de stand van de maan. Inderdaad… rare jongens!
In New York ontstaan steeds meer “back-to-basic” eetgelegenheden. Je vindt er farmer’s markets en mocht je binnenkort de stad bezoeken, sla dan zeker Chelsea Market niet over. In dit pand vind je een enorme verzameling lokale en ambachtelijke voedselproducenten. Niet te missen is de Lobster Place waar je (uiteraard) fantastisch kreeft kunt eten. Minder in het oog springt Amy’s Bread, een kleine stadsbakkerij die sinds 1992 tot doel heeft om de New Yorker van eerlijk én lekker brood te voorzien.
Omdat Amy’s Bread snel populairder werd, kwamen er in rap tempo vestigingen bij en werd ook het assortiment uitgebreid met een hele waslijst zoetigheden. Toen een vriend van me uit New York terugkeerde met Amy’s zoete recepten, maakte ik dan ook een vreugdedansje. Als tegenprestatie heb ik natuurlijk meteen iets lekkers voor hem gebakken. Peanutbutter cookies moesten het worden, uiteraard met pindakaas maar óók met hele pinda’s, lekker chunky!
Peanutbutter cookies
Deze peanut butter cookies zijn het levende bewijs dat ik mijn mening over die rare jongens misschien een beetje bij moet stellen. Ze zijn nog steeds big, bigger, biggest maar dat is bij deze goddelijke peanutbutter cookies alleen maar een groot voordeel!


- Voor 12 mega cookies (of meer kleintjes)
- 250 gram bloem
- 1 1/2 tl zout (beetje afhankelijk van je pindakaas)
- 3/4 tl natrium-bicarbonaat (baking soda)
- 2 eieren
- 3/4 tl vanille-extract
- 180 gram pindakaas
- 165 gram zachte ongezouten lactosevrije margarine (of kokosolie). Als het niet lactosevrij hoeft: neem roomboter!
- 165 gram donkere basterdsuiker
- 130 gram suiker
- 180 gram gezouten pinda's
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet er twee roosters in. Mix eerst de zachte boter met de pindakaas en de twee soorten suiker tot een glad mengsel (in de keukenmachine is dat het makkelijkst). Roer de eieren los met het vanille-extract en meng in 3 delen door het botermengsel. Roer dan bloem, zout en bakingsoda bij elkaar in een grote kom en voeg dat in 3 delen toe aan het botermengsel. Tot slot meng je er nog de pinda's door en dan is je cookie-dough klaar. Als je je totaal geen zorgen maakt over salmonella is dit het moment om aan te vallen...
- Leg twee bakplaten met bakpapier klaar op je aanrecht.
- Verdeel het deeg in 12 flinke scoops (ongeveer de maat van 1/2 cup of een flinke ijsbol) en leg 6 bollen deeg op iedere bakplaat. Maak ze met natte handen een beetje rond en wat platter en schuif ze dan voor ca. 20 minuten in de oven. Keer halverwege de baktijd de platen voor een gelijkmatige garing. Als de cookies gaar zijn kun je ze nog een beetje indrukken maar ze voelen wel stevig.
- Laat de cookies eerst 5 minuten op de platen afkoelen en koel ze daarna helemaal af op een rooster voordat je ze opbergt.