Pissaladiere

Nog zo’n lekker recept om te maken als je een feestje hebt. Eigenlijk is een pissaladiere een franse plaatpizza met uien, olijven en ansjovis. Maar Miss Foodie is niet zo strikt in de leer en doet daar verder niet moeilijk over dus verruil gerust de ansjovis voor bijvoorbeeld stukjes droge worst of maak de pissaladiere nog vrolijker door er geitenkaas over te verbrokkelen. Eigenlijk is het net een “gewone” pizza; anything goes. Alleen kun je het dan net zo goed pizza noemen.


Dit is in ieder geval het basisrecept:
Voor het pizzadeeg:
500 gram bloem (mocht je het hebben; “00”-bloem werkt het best)
1 tl zout
1 zakje gist
1 tl suiker
2 el olijfolie
325 ml handwarm water

Voor de topping:
1 kilo uien (ik vind rode uien het mooist)
3 el olijfolie
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
10-20 olijven
1 blikje ansjovis

Maak eerst het pizzadeeg:
Los de gist en suiker op in het water. Meng vervolgens bloem en zout, stort het op je aanrecht en maak een kuiltje in het midden. Doe daar de opgeloste gist en de olijfolie in en meng vanuit het midden de vloeistof door de bloem. Kneed het geheel tot een soepel deeg. Soms moet je iets meer water toevoegen, soms iets meer bloem. Het schijnt dat dit iedere dag weer anders kan zijn, afhankelijk van onder andere de luchtvochtigheid.
Enfin… doe je deeg in een grote deegkom en dek af terwijl je hem op een warme plek wegzet (de oven op 30 graden zetten werkt perfect, maar als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt….)
Laat je deeg een uurtje rijzen, terwijl je de vulling maakt.
Snij hiervoor de uien in ringen (of halve ringen) en stoof die in een braadpan met de olijfolie en de tijmblaadjes in 3 kwartier heel langzaam glazig. Zorg echt dat de uien niet bruinen, ze mogen echt alleen zweten. Uit voorzorg doe ik er wel eens een tl zout door, dat onttrekt vocht aan de uien waardoor ze bruin worden.

Verwarm je oven nu voor tot 220 graden.
Als je deeg mooi gerezen is, stort je de deeghomp op een ingevette bakplaat. Spreid met je vingers zo egaal mogelijk uit. Leg hier een mooie laag van de uien op en versier de pissaladiere tot slot met de olijven en de ansjovis. Echte klussers maken er natuurlijk een mooi patroontje van!
Bak de pissaladiere ongeveer 15 minuten. De randjes mogen een beetje gekleurd.
Laat afkoelen en snij in zoveel stukken als je nodig hebt.
Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *