Pistache cake met rozen
Laten we het vandaag eens over gluten hebben. Je weet wel, die beestjes in je brood waar iedereen de laatste tijd zo’n ophef over maakt. Dikke onzin natuurlijk want er zijn maar weinig mensen die echt last hebben van de Gluut. OK, en er is een immer groeiende groep mensen (waarom zijn dat toch vooral jonge vrouwen?) die zweert bij een glutenvrij dieet. Er is zelfs een cursus voor, helaas in het Engels maar de boodschap komt waarschijnlijk wel over…
Voor gluten hanteer ik zelf mijn gouden standaard. Niet te veel, niet te vaak dan komt het best goed. Iedereen moet overigens vooral doen waar hij of zij zich het fijnst bij voelt, ik heb weliswaar mijn mening over de Gluut maar daar blijft het ook bij.
Hoe anders is het voor mensen met coeliakie (voor Triviant-liefhebbers: spreek uit als “seu-lie-aa–kíe”). Een vriendin van me kwam er na jarenlang tobben met allerlei vage maar vooral voortslepende kwalen achter dat die het resultaat waren van gluten in de voeding. Gluten zijn eiwitten die alleen in granen voorkomen, doe dus vooral je kippeneiwit niet in de ban! Die gluten-eiwitten zijn handig bij het bakken omdat ze een soort elastische strengen vormen waardoor de lucht in deeg wordt vastgehouden. Heerlijk luchtig brood kun je dus maken met gluten!
Maar ja, diezelfde prachtige gluten maken gevoelige mensen dus ziek. Echt ziek. Alle gluten uit je eten bannen is het enige dat je kunt doen. En dan maar hopen dat anderen dat ook voor je willen doen. Gelukkig zijn er meestal genoeg alternatieven maar op verjaardagen zijn gebakjes altijd lastig. Ik herinner me die keer dat ik straal vergeten was een glutenvrij taartje bij de bakker te halen en vervolgens de creativiteit vanuit mijn tenen moest halen om een rijstwafel om te bouwen tot aardbeien-slagroomgebakje.
Geen klachten hoor en de keren daarna was ik goed voorbereid door bij Ikea zo’n Daim-taartje te halen. Handig, want die taartjes blijven in de vriezer eeuwen goed! Maar ja, als je als coeliakie-patient bij ieder feestje zo’n stuk Daim-taart weg moet werken…
Hoe fijn is het daarom dat Pauline Kalkhoven nu een “glutenvrij” kookboek heeft geschreven! De Gluut (haha!) is een mooie verzameling recepten voor iedereen die wél van Bourgondisch eten houdt maar niet van gluten. De meeste recepten zijn bovendien lactose- en suikervrij.
Nu is glutenvrij avondeten niet zo lastig. Rijst en aardappelen mag je namelijk gewoon eten. Broodjes, taartjes en gebak, dát zijn de uitdagingen! Pauline begint het boek met een simpele uitleg van wat gluten zijn en wat coeliakie is, vertelt vervolgens (superhandig) hoe je de meeste eetwaren met gluten kunt vervangen en gaat dan wat dieper in op de lastiger zaken zoals brood bakken (hoe zorg je dat je deeg toch rijst?). Ook lactosevrij eten en minderen met suiker komen aan bod.
Uiteraard probeerde ik een taartje uit. Voor die vriendin. Pistachetaart met citroen, dat leek me wel wat. Voor een superfeestelijk gevoel maakte ik er eenpersoonstaartjes van en “citroen” werd “rozen”. Pistache cake met rozen dus. Het is een topper. Geloof me; dankzij De Gluut ben je met coeliakie echt niet zielig!
De Gluut is door uitgeverij Komma uitgegeven (ISBN 978-94-91525-48-3).


- Voor 6 cakejes
- 2 grote eieren
- 35 ml olijfolie
- 100 gram honing
- 75 gram (lactosevrije) yoghurt
- 1 tl citroensap
- 1 tl rozenwater (bij de Marokkaanse/Turkse winkel, maar sommige supers hebben het ook)
- 75 gram gepelde en ongezouten pistachenoten
- 50 gram kleefrijstmeel (bij de toko)
- 50 gram amandelmeel (of blanke amandelen die je zelf tot meel hakt, net zoals de pistachenootjes)
- 1 volle tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- Voor de frosting
- 75 gram (lactosevrije) slagroom
- 1/2 el suiker (of zoek een suikervervanger als kokosbloesemsuiker, agavesuiker)
- 50 gram (lactosevrije) roomkaas
- 25 gram gehakte pistachenootjes
- gedroogde rozenblaadjes en rozenknopjes. Ik heb die van mij gekocht bij Droom van Utrecht maar je vindt ze ook online via kruidenwinkels.
- Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet 6 kleine taartvormpjes in en bekleed ze met bakpapier. Heb je geen kleine taartvormpjes, gebruik dan een muffinvorm en gebruik die gaten als vorm. Mix de eieren, de ollijfolie en de honing tot een romig geheel. Doe er de yoghurt, citroensap en rozenwater bij en meng goed door.
- Hak je pistachenoten (en evt. je amandelen) in een hakmolen tot een fijn meel en verbaas je over de prachtige groene kleur! Meng je pistachemeel met amandelmeel, kleefrijstmeel, bakpoeder en zout in een grote kom, voeg het eiermengsel toe en roer goed door. Doe het beslag in de vormpjes en bak ca. 30 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en een sateprikker er droog en schoon uit komt. Laat afkoelen op een rooster.
- Maak de frosting door de slagroom met suiker stijf te kloppen. Voeg op het laatst de roomkaas toe. Bestrijk de cakejes met de frosting en versier met gehakte pistachenootjes en rozenblaadjes.
Pistache en rozen, dan zwijmel ik al weg…. lijkt me zo heerlijk. Ook mooi voor een high tea. Kleefrijstmeel zal ik nog even bij toko moeten halen, dan ga ik hier zeker mee aan de slag! Bedankt voor het delen
Heel graag gedaan Lies! Laat je me nog weten wat je ervan vond?
Oh wauw, heerlijk zeg!
Ik ben zelf toevallig zo’n ‘echte’ gluut 😉
Mooie foto’s ook!
Dank je Emmelou, het zijn gewoon prachtige taartjes, dan is zo’n foto zo gemaakt . Heb je ze al geprobeerd?