Pizza! Eh… pagniuttielli!

pagniuttielli recept miss foodie

pagniuttielli recept miss foodieMiss Foodie heeft op dit moment om het eens op z’n foodbloggers te zeggen “heel wat potjes op het vuur staan”. Het eerste potje is bijvoorbeeld om onder de noemer Miss Foodie leest een flinke dosis verse kookboeken te recenseren. Wat fijn dus dat ik van uitgeverij Good Cook zo af en toe een nieuw kookboek toegestuurd krijg! Zoals nu ook weer; “Pizza”! Mijn eerste reactie was hoe het in vredesnaam mogelijk is om zo’n dik boek vol te schrijven over pizza’s. Dat gaat dus zo: je begint met een heleboel pagina’s lustopwekkende foto’s. Miss Foodie houdt daarvan; goede foto’s doen me watertanden… Daarnaast bevat Pizza een aantal heel goede basisrecepten voor pizzadeeg en een bijbel vol inspiratie op het gebied van speciale Italiaanse ingrediënten. Dat laatste is trouwens ook mijn enige minpuntje. Zelfs met een heuse Italiaanse delicatessenwinkel om de hoek is het me niet gelukt om aan gerookte provola van buffelmelk, friarielli, maida olijvencreme met cacao of stracciata di Andria te komen. Maar ach… hier in Nederland moet je er toch al het getoeter, geschreeuw, de geur en de zinderende hitte van Napoli bij fantaseren. Kies gewoon de ingrediënten die je wél gebruikt met zorg. Menig delicatessenzaak heeft heel goede buffelmozzarella, lardo, salami, ricotta en pecorino en daarmee kom je al een heel eind.

boek pizzaMiss Foodie maakte uit Pizza uiteraard geen pizza. Dat zou pas echt voor de hand liggen. Pagniuttielli klonk me veel Napolitaanser in de oren! De basis – het deeg – is hetzelfde maar deze eenpersoons-pizza-taartjes worden gevuld met allerlei heerlijks. Enzo (ahhh… die naam alleen al…) vult ze in zijn restaurant met hardgekookt ei, pecorino romano en cicoli maar wijkt daar op wens van de klant graag van af. Anything goes dus…

 

pagniuttielli recept miss foodieIk vulde deze heerlijkheden met snijbiet (want Miss Foodie is mama dus er-moet-en-zal-groenten-in), lardo (op de bodem!), hardgekookt ei, salami en pecorino. Té lekker!

 

 

 

Wil je ook leren authentiek Italiaanse pizza’s te maken? Miss Foodie mag onder haar lezers een exemplaar weggeven! Laten we zeggen; bij 250 Facebook-volgers van Miss Foodie (https://www.facebook.com/dekeukenvanmissfoodie?ref=hl) verloot ik onder mijn Facebook-volgers een exemplaar. Dusssssssss…….

 

 

 

 

 

 

 

Pagniuttielli
Fantastische eenpersoons-pizza-taartjes!
Print
 1. 500 gram goede kwaliteit meel (typo 00 grano tenero)
 2. 8 gram zout (volgens het boek 12,5 maar dat vond ik zelf te zout en bovendien rijst het deeg dan minder goed)
 3. 275 ml water op kamertemperatuur
 4. 40 ml olijfolie (het boek zegt 40 gram reuzel maar daar is lastig aan te komen)
 5. mespuntje suiker
 6. 1 zakje gedroogde gist
 7. 1 flinke bos snijbiet, blad en steel in stukjes gestoofd in olijfolie
 8. 200 gram pecorino
 9. 3 hardgekookte eieren
 10. 50 gram lardo, flinterdun gesneden
 11. 150 gram salami
 1. Maak eerst het deeg. Doe het water in een kom en los daar zout, suiker, olijfolie en gist in op. Voeg steeds wat meel toe. Kneed het deeg stevig met lichte, elkaar kruisende vuistslagen om er zuurstof in te werken en het soepel te maken. Miss Foodie gaat nu even vloeken in de kerk want je kunt de boel ook gewoon in je keukenmachine met deeghaak stoppen en die 20 minuten laten stampen. Heb je geen keukenmachine, dan sta je 20 minuten al knedend te fantaseren dat je er een had. Je hebt dan wél een gratis workout van je bovenlijf!
 2. Hierna kneed je het deeg nog 10 minuten met de hand op een schoon werkvlak. Verdeel het deeg in 10 gelijke ballen, leg die met enige tussenruimte op een licht bestoven bakplaat en dek af met een schone theedoek. Laat minstens 2 uur rijzen op een tochtvrije, droge, warme plek.
 3. Stoof in de tussentijd de snijbiet, snij al je ingrediënten en leg het klaar. Vet ook 5 taartvormpjes met een diameter van 10-15 cm in met olijfolie. Pak een bol deeg en spreid die uit tot je de bodem van de vorm ermee kunt bedekken. Leg er je beleg op, dek af met een tweede deeglaag en druk de zijkanten goed aan. Laat nogmaals 2 uur rijzen onder een theedoek en bak tot slot 45 minuten af in een oven van 180 graden (volgens het recept 45 minuten tot een uur op 200 graden maar dat leidt in de oven van Miss Foodie tot zekere crematie!). Haal de pagniuttielli uit de oven als ze goudbruin kleuren en door en door gaar zijn. Laat iets afkoelen en val aan!
Adapted from Alba Pezone
Adapted from Alba Pezone
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/
 

One thought on “Pizza! Eh… pagniuttielli!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *