BLOEMKOOLSALADE
Ongeveer een jaar geleden was ik bezig met de recensie van het nieuwste kookboek van Nigel Slater. Ik had iets lekker herfstigs uitgezocht want “de regen joeg met gemene slierten over het land”. Hoe anders is het dit jaar. Al half oktober en iedere dag ben ik nog wel lekker buiten geweest, deze zomer duurt voor mijn idee echt eindeloos…
Maar toch, ondanks het vriendelijke weer, was het vanochtend ineens… Herfst! De geur van nat afgevallen blad, de vroege schemer, het vleugje mist… Nét niet meer warm genoeg om zonder jas de deur uit te lopen. Onmiskenbare tekenen dat het er echt van gaat komen.
En ook nu ben ik bezig met een kookboekrecensie. Vandaar dus dat mijn oog bij het doorbladeren van Plenty More van Ottolenghi viel op wederom een herfstig gerecht. Bloemkoolsalade. Food en mood, weet je nog?
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nogal huiverig ben om uit de zoveelste kookbijbel van deze groentegod te koken (die dus eigenlijk helemaal geen vegetariër is, haha!). In huize Foodiemoods moeten gerechten aan nogal wat eisen voldoen, te weten; toegankelijk voor kids, redelijk makkelijk in elkaar te zetten, met ingrediënten waar je niet het hele land voor hoeft te doorkruisen want daar heb ik eenvoudigweg geen tijd voor. Of geen zin in. Of allebei.
Uit de recensie van Janneke Vreugenhil begreep ik dat vooral dat laatste, met die ingrediënten, nogal een ding kan zijn bij Ottolenghi. Een snuf van exotisch ingredient A, een vleug van B uit Verweggistan en dan ook in exact die hoeveelheden. Ellenlange lijsten met ingrediënten, allemaal veel te lang voor haar column. Streng hoor! En jammer voor mij want zelf ben ik meer van handjes van dit en dat, proeven, nog een lepeltje zus en zo, nog eens proeven. Enfin… aan tafel hoef ik meestal niet zoveel meer te eten, zo’n kok dus. Nee, tussen Ottolenghi en Miss Foodie gaat het vast niet boteren.
Maar wat een opluchting toen ik Plenty More doorbladerde. Ik blééf sticky notes op pagina’s plakken dus dat waren heel wat Gemakkelijke Kidsflavourites die Rechtstreeks uit het Keukenkastje te Koken waren. OK, mijn keukenkastje is wellicht iets uitgebreider dan gemiddeld, maar toch…Veel recepten zijn prima te doen, zonder al te veel lifjes en lafjes maar mét heel veel smaak.
Waar Janneke al die ingewikkelde recepten en ingrediënten vandaan bedacht heeft is me een raadsel! Misschien is het een gangbare mening maar ik vind Plenty More een stuk toegankelijker dan verwacht. Tuurlijk, voor liefhebbers en/of culisnobs zijn er ook Plenty recepten in te vinden waar je wel naar hartelust los kunt gaan met farro dicocco, aleppochilivlokken of gedroogde udonnoodle. Maar Ottolenghi doet dan meestal ook niet vervelend en geeft er een makkelijker verkrijgbaar alternatief bij.
De indeling is logisch, als je bedenkt dat het uitsluitend groenten- en fruitgerechten zijn. Geen voor, hoofd, soep, lunch, na. Maar gehusseld, gestoomd, geblancheerd, geprutteld, gesmoord, gegrild, geroosterd, gebakken, gestampt, gebroken, uit de oven en zoet. Gelukkig eindigt het boek met een uitgebreid register, zodat je – ook als je niet meer weet hoe je hem maakte – die bloemkoolsalade nog terug kunt vinden.
Want die koos ik vandaag uit voor de lunch. Bomvol smaak door de geroosterde bloemkool en met louter vrij verkrijgbare ingrediënten. Behalve dan die blauwe druiven, dat werden rode maar dat vindt Yotam vast niet erg. Volgens mij is hij namelijk helemaal niet zo streng!


- Voor 4
- 1 grote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
- 90 ml raapzaadolie (of andere neutrale olie)
- 2 el. sherry-azijn
- 1 tl Dijonmosterd
- 1/2 tl honing
- 30 gram rozijnen
- 40 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
- 100 gram blauwe druiven
- 80 gram romige Cheddar (of Goudse kaas), grof gehakt
- 20 gram peterselie, grof gesneden
- zout en zwarte peper
- Verwarm de oven tot 220 graden. Vermeng de bloemkoolroosjes met de helft van de olie en hussel samen met 1/2 tl zout en versgemalen peper in een braadslee. Zet 25 minuten in de oven en roer af en toe even om.
- Maak ondertussen de dressing door de rest van de olie te kloppen met de mosterd, de honing, de azijn en het zout. Roer er de rozijnen door en laat marineren.
- Haal de bloemkool uit de oven en laat even afkoelen. Wij aten de salade lauwwarm en dat is heerlijk!
- Meng vlak voor het opdienen de bloemkool met de druiven, de kaas, de hazelnoten en de peterselie. Giet er de dressing over, meng losjes door elkaar en dien op.
Ook bij de vorige boeken las ik dit soort strenge reacties als van Janneke Vreugdenhil. Te veel ingrediënten, en ook wordt er vaak gezegd dat er fouten in zijn recepten zitten.
Bijna alsof het succes hem niet gegund wordt? Ik heb in ieder geval nergens last van.
In dit recept geen fouten hoor, behalve dan die van Miss Foodie die in al haar enthousiasme de peterselie vergat 😉
Deze salade nu al op verschillende blogs gezien, het water loopt me in de mond! Lijkt me zo’n heerlijke combinatie van smaken.
Hi Lies, het zal absoluut met de timing te maken hebben. Lekker herfstige smaken, ik zou hem snel maken want ik overdrijf niet; hij is zalig!