Pulled pork op z’n Mexicaans
Ik ben al een tijdje fan van Yvette van Boven. Wie kent haar niet zou ik bijna zeggen maar voor bij wie er geen belletje gaat rinkelen; dat is die van dat ontzettend leuke TV-programma “Koken met Van Boven“. Als Yvette een recept opschrijft, filmt of tekent krijg ik acuut trek. Zo ook in haar pulled pork, inmiddels een ware klassieker. Heerlijk sappig vlees, zo langzaam gegaard dat je het met twee vorken los kunt trekken. Ziedaar de naam “pulled pork”!
Pulled pork is een perfect maaltje voor ieder feestje waarbij je geen flauw idee hebt hoeveel mensen er blijven eten. Zet gewoon een paar kilo gekruide varkensnek of -schouder in de oven, negeer de hele boel een paar uur (handig, want op een feestje heb je wel iets beters te doen) en tover daarna super-relaxed en met je charmantste glimlach een enorme schaal sappig, gekruid, dampend warm vlees op tafel. Broodjes erbij, sausjes, koolsalade, pickles of – doe eens gek – zelfgemaakte picalilly en je kunt een speld horen vallen. Feest! Alles wat overblijft is mooi meegenomen, dat eet jijzelf lekker een dag later op een broodje met zuurkool.
Blijven er op je feestje toch maar bijster weinig mensen eten en blijf je zitten met een kilo vlees? Vries lekker in! Helemaal handig als je dat in portiezakjes doet. Altijd handig zo’n snelle maaltijd achter de hand. Kortom; pulled pork is hip en happening want, je zou het bijna vergeten, het is ook nog eens vreselijk lekker!
Pulled pork ging het worden dus, hoe langer ik over zo’n gerecht nadenk hoe groter de trek. Het enige struikelblok was dat ik de Little Foodies in een moment van zwakte eerder die dag al “Mexicaans” had beloofd. Dat werd dus pulled pork op z’n mexicaans, een flinke varkensnek met een saus zoals je normaal voor chili con carne zou maken en dan lekker langzaam en lui in de oven aan z’n lot overlaten. Achteraf een Gouden Idee want deze pulled pork op z’n Mexicaans is top! Net zo veelzijdig want ook hier past van alles bij. Denk tortilla’s, zure room (inkopper), geraspte kaas, ijsbergsla, limoen, nachochips, salsa, guacamole. Wij aten ze eenvoudig, met wat room en zelfgemaakte komkommerpickles. Nóg zo’n topper! Maar die blog ik later…


- 2 el olie
- 1 kilo varkensnek zonder bot
- 2 tl zout
- 2 rode puntpaprika's in repen
- 2 uien in ringen
- 1 blik tomatenblokjes
- 200 ml ketchup
- 2 el bruine stroop
- 1 el worcestersaus
- 1/2 tl mosterd
- 4 tenen knoflook
- 1/2 el gemalen komijn (djinten)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 el gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl ongezoet cacaopoeder
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem een braadpan die in de oven mag en verhit daar de olie in. Wrijf het vlees in met zout en braad rondom bruin. Voeg alle overige ingrediënten toe en roer goed door zodat alles goed gemengd is en het vlees overal bedekt is met de "saus".
- Zet nu minstens 3 uur in de oven met de deksel op de pan.
- Haal voor het eten het vlees uit de pan en trek met twee vorken uit elkaar. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper. Meng het vlees weer door de saus en serveer met tortilla's en zure room. Ook lekker met zelfgemaakte pickles. Dat recept komt later op mijn blog!
Toevallig een paar dagen geleden voor het eerst pulled pork gegeten. Was echt lekker, dus ga dit recept zeker uitproberen! Thnx for sharing!
Graag gedaan Bas! Maar ik moet je wel waarschuwen; pulled pork is verslavend!!!
Ben het nu aan het klaar maken. Heb alleen schouder genomen zonder bot i.p.v nek. Het ruikt heerlijk hier in huis. Hopelijk smaakt het net zo goed.
En Petra….. Lekker?