Rabarber crumble

recept rabarber crumble miss foodie

Rabarber Crumble

Het blijft een beetje een rare snuiter die Rabarber! Ga maar na; Rabarber heeft sowieso al last van een flinke identiteitscrisis. Ben ik groente? Ben ik fruit? Nou ja, fruit sowieso niet want je eet alleen de stengels. Maar als groente is rabarber niet bepaald favoriet. Ja, een paar voorzichtige (en heel dun gesneden!) plakjes gaan er hier nog wel eens door een salade maar daar houdt het bij mij dan wel mee op. Omdat de stengels nog zuurder zijn dan een flinke citroen mikken de meeste mensen eenvoudigweg een flinke lading suiker bij Rabarber om het überhaupt éétbaar te maken. En dan doet hij toch het meeste aan fruit denken. Toch kan het best; Rabarber als groente. Het zuur van Rabarber is bijvoorbeeld heerlijk als tegenhanger van een goed stuk vet varkensgebraad uit de oven. Ga ik eens proberen…

rabarber crumble recept miss foodieGiftig?

Van Rabarber wordt vaak verteld dat hij giftig is. Bóórdevol oxaalzuur zit ie. Hartstikke slecht want het zou de kalk in je botten oplossen (zeer onwenselijk, dat ben ik met je eens, het beeld van de vroegtijdige rollator doemt zomaar op) maar als je rasp van een schoolkrijtje toevoegt mag het weer wél. Grote onzin natuurlijk en lekkerder wordt het er allemaal niet op. Sterker nog; door het kalkgruis vond ik rabarber vroeger waarschijnlijk om te gruwen. Zurig papperige draadjes met kalkgruis! 

Een kleine waarschuwing is wel op zijn plaats. Rabarber is wel degelijk giftig namelijk! Van de wortels werd en wordt een stevig laxeermiddel gemaakt en de bladeren bevatten inderdaad een giftige dosis oxaalzuur. Het is niet voor niets dat je dit in de winkels niet tegenkomt. Mocht je Rabarber in je (moes)tuin hebben staan, dan is het toch wel handig te weten…

Maar sinds ik weet dat je per dag met een gerust hart tot wel 10 kilo rabarberstengels kunt eten, ben ik flink aan het experimenteren geslagen. Rabarbertaartjes, rabarberijs, rabarberjam en rabarber crumble. Kom maar op, het is allemaal even lekker! Ik ben, kortom, dol op Rabarber! Noem het gerust liefde op het tweede gezicht. Net als bij de eerste kersen en eerste (echte Hollandse, van de volle grond!) aardbeien, begint het bij mij meestal al een paar weken te vroeg te kriebelen. Is het er al? En dan – eindelijk! – ligt het in de winkel en kan ik weer los. Met een beetje mazzel heb ik Mr. Rabarber volgend jaar in mijn eigen tuin. Ik heb namelijk op goed geluk zo’n stuk wortel in de grond gestopt. Geen idee of het werkt maar dat is in mijn tuin eigenlijk altijd zo, haha! Voor nu geniet ik nog even van de overvloedige hoeveelheid in de winkels en maak ik lekker vaak deze rabarber crumble. Gewoon, zonder geraspt krijtje! Daarvoor in de plaats geef ik Rabarber een exotischer tintje met wat kardemom (vers uit de vijzel), vanille en oranjebloesemwater. Mmmmmm…..

recept rabarber crumble miss foodie

 

Rabarber crumble
De friszure rabarber onder een krokante, boterige crumble. Yum!!!
Print
 1. 3-4 stengels rabarber in stukjes van een paar centimeter
 2. 1/2 tl kardemom, fijngevijzeld
 3. 2 el oranjebloesemwater
 4. 1 el vanillesuiker
 5. 4 eetlepels suiker
 6. voor de crumble
 7. 75 gram roomboter of kokosolie
 8. 75 gram suiker
 9. 75 gram bloem
 10. 75 gram havermout
 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng rabarber, suiker, kardemom, vanillesuiker en oranjebloesem door elkaar en leg op de bodem van een ovenschaal. Meng de overige ingrediënten met je handen tot een kruimelige massa en strooi over de rabarber. Zet 25 minuten in de oven. Als de crumble nog niet helemaal mooi bruin is kun je hem daarna nog een paar minuutjes onder de hete grill zetten. Heerlijk om warm te eten!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *