Roze bietjesrisotto

recept rode bietjes risotto

recept rode bietjes risottoEén van de leuke dingen van het foodbloggen is dat je af en toe per post verrast wordt met een pakketje. En het leukst is het natuurlijk als er een pakketje wordt geleverd dat je níet zelf had besteld…

Laatst kwam er zo’n pakketje binnen met verschillende risotto’s van Gallo, je weet wel, die bekende risotto uit Italië. Met die haan. Behalve de “gewone” kale risottorijst, waren er ook kant-en-klare varianten in de smaken eekhoorntjesbrood en vierkazen. Handig! Je hoeft alleen maar water toe te voegen. Onhandig! Er zit lactose in, zoals zo vaak in kant-en-klaar. Vandaar Miss Foodies “doe-het-lekker-zelf”-beleid. Tuurlijk is zo’n pakje kant-en-klare risotto handig in huis als je geen lactose-intolerante zoon hebt. Zelfs Onno Kleyn en Karin (kokenzonderzakjesenpakjes) Luiten vonden deze prefab risotto acceptabel. Maar Miss maakt de risotto’s vooralsnog dus lekker zelf. Moeilijk is het ook niet zo’n risotto; de variant met eekhoorntjesbrood maakte ik natuurlijk al lang een keertje zelf. En dat je met risotto werkelijk alle kanten op kunt zie je dus op de foto hierboven. Heerlijk met bietjes. En zó hypnotiserend roze dat little Miss Foodie zich gedwongen zag haar hele bord leeg te smullen. Met de smaken kun je overigens alle kanten nog op. Maak de risotto af met Parmezaan en je blijft heel duidelijk het aardse van de bietjes proeven. Maak hem af met verse geitenkaas (bijv. bettine blanc) en de bietjes worden fris (en je risotto lichtroze, haha!).

Roziger dan roze bietjesrisotto
Geweldige rode bietjesrisotto
Print
  1. 2 eetlepels olijfolie
  2. 2 flinke sjalotten of 2 rode uien, gesnipperd
  3. 3 ongekookte rode of roze bietjes, geschild en geraspt
  4. 320 gram risottorijst
  5. 100 ml witte wijn
  6. 1 liter goede kippenbouillon, of groentenbouillon
  7. 80 gram parmezaanse kaas
  8. 50 ml soyaroom (lactosevrij) of 50 gram mascarpone
  9. peper en zout naar smaak
  1. Laat de gesnipperde uien op zacht vuur in de olie zweten tot ze glazig zien (ze moeten niet bruinen). Voeg de geraspte biet toe (maar hou twee eetlepels geraspte biet achter) en laat met de deksel op de pan op laag vuur ongeveer 20 minuten stoven. Doe er de risottorijst bij, zet het vuur hoger en bak een minuutje de rijst mee. Blus af met de witte wijn, wacht tot deze is opgenomen en voeg dan 2 flinke soeplepels van de bouillon toe. Roer even goed door en wacht tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg vervolgens steeds wat vocht toe en laat opnemen door de rijst. Test of de rijst gaar is door een korrel tussen twee vingers fijn te wrijven. Als er geen harde witte kern (pit) meer in zit is de rijst gaar. Zet het vuur uit, voeg de parmezaan en room toe en laat 3 minuutjes rusten. Roer door elkaar, voeg naar smaak nog wat peper en zout toe en roer er tot slot de overgebleven geraspte biet doorheen voor een wauw-effect!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Roze bietjesrisotto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *