Spaanse saffraanrijst

spaanse saffraanrijst miss foodie

Miss Foodie heeft een nieuwe verslaving. Het is dieprood, vreselijk commercieel, komt overgewaaid uit Amerika maar ondanks dat kan ik inmiddels niet meer zonder. Netflix dus! Fantastisch, wat een uitvinding. Als mensch van de 21 eeuw bepaalt Miss zélf wel waar, wanneer en in welk tempo ik mijn series volg; bij het lezen van een boek ga je toch ook niet steeds een week wachten op het nieuwe hoofdstuk? U begrijpt; Miss Foodie is ongeduldig van aard! Het zal dan ook niet verbazen dat ik me inmiddels in rap tempo door de series “Orange is the new black” (topper!), “House of Cards” (mmm… Kevin: do that again!) en “Luther” (briljant!) heb gekeken. Nu bezig met Hemlock Grove en eerlijk gezegd weet ik na 10 afleveringen nog steeds niet wat ik daar nu van vind…

Ook voor de ware foodie (want daarvoor lees je tenslotte deze blog) valt er op Netflix genoeg lekkers en interessants te halen. Miss Foodie had het behoorlijk zwaar bij de vleesverwerkende industrie die werd getoond in Food Inc, liet zich inspireren bij de verschillende TedTalks over food maar het leukste vond ik toch de documentaire over de No Impact Man. Deze New Yorkse blogger probeerde gedurende een jaar zijn impact op de aarde (zeg maar zijn ecologische voetafdruk) te minimaliseren. En als je dat avontuur aangaat met een aan koffie en shoppen verslaafde vrouw en een nog weinig begrijpende dochter van een jaar of 3 ontstaan er soms hilarische situaties. Denk je bijvoorbeeld de consequentie van een jaar lang zonder stroom eens in; geen airco in de zomer maar ook geen koelkast! Geen wasmachine (de was deden ze in de badkuip met koud water) en veel, heel veel kaarslicht.

Dat levert natuurlijk een heleboel leuke TV op en is ook werkelijk goed voor het milieu. Petje af dus voor No Impact Man! Dat gaat Miss Foodie ook eens proberen. Alhoewel… het gaat allemaal wat ver en ik ben er ook veel te lui voor. Maar sinds ik het boek “Granen” in huis heb zijn hier de goede voornemens wél weer een beetje binnen handbereik gekomen. Granen zijn sowieso weer helemaal hip en happening, niet alleen omdat ze gezond zijn en een relatief lage ecologische footprint hebben. Ze zijn ook gewoon erg lekker!

kookboek granen recensie miss foodieEn nu is daar dus een heel kookboek aan gewijd waarin behalve de granen ook noten, zaden en peulvruchten ruim aan bod komen. Het boek start met een “granen voor dummies”-hoofdstuk met enorm veel informatie over zo ongeveer alle granen, pitten, noten en zaden die ik ken. Vervolgens ruim 250 pagina’s recepten. Van ontbijt tot toet, van salade tot stoofpot; granen zijn enorm veelzijdig. Eigenlijk heeft Miss maar één puntje van kritiek en dat is de vertaalfout van peppers. Tenzij de auteur daadwerkelijk adviseert om in een warme kikkererwtenpuree “3 rode pepers, gehalveerd, van zaadjes ontdaan en in reepjes van 1 cm breed gesneden” toe te voegen, gaat het hier waarschijnlijk om rode paprika’s (dat zijn in het engels namelijk ook “peppers”). Tip dus van Miss Foodie: gebruik in dit boek rode paprika’s in plaats van rode pepers, behalve als er chilipeper staat (dan bedoelt de schrijfster écht rode pepers).

spaanse saffraanrijst miss foodieOm even goed in de herfstsfeer te komen begon ik mijn ontdekkingsreis in “Granen” met de Spaanse saffraanrijst met kip, chorizo en erwtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spaanse saffraanrijst
Omdat granen niet alleen gezond zijn!
Print
  1. 4 el olijfolie
  2. 6 kippenbouten (met vel!)
  3. zout en peper
  4. 1 rode paprika, fijngesneden
  5. 1 groene paprika, fijngesneden
  6. 250 chorizo, in stukjes
  7. 1 grote ui, grof gesneden
  8. 4 teentjes knoflook, gekneusd
  9. 1 1/4 el gerookt paprikapoeder
  10. ca. 10 saffraandraadjes
  11. 1 liter hete kippenbouillon
  12. 350 gram (bruine) risottorijst (ik gebruikte gewone risottorijst)
  13. 150 gram doperwten (diepvries)
  14. 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
  15. sap van 1/2 citroen
  16. nog wat extra olijfolie
  1. Verhit de olie in een grote, brede pan met een dikke bodem. Ik nam een flinke braadpan. Zout en peper de kip en bak de bouten mooi bruin. Neem de kip uit de pan, voeg de paprika's en chorizo toe en laat rustig zweten tot de groenten zacht worden maar niet kleuren. Voeg ui en knoflook toe en laat ook deze zacht worden. Bestrooi met paprikapoeder en bak dit een minuutje mee (blijf roeren). Week de saffraan in de bouillon en voeg de bouillon toe aan de pan. Voeg de rijst toe en breng aan de kook. Laat 10 minuutjes koken met de deksel op de pan. Voeg de kip en de erwtjes toe, breng op smaak en laat nog ca. 15 minuten zacht doorkoken zonder deksel (check wel af en toe of je nog genoeg bouillon hebt en de boel niet aanbakt). Check of de rijst gaar is door een korrel tussen je vingers fijn te wrijven. Zit er geen harde witte kern meer in de korrel, dan is je rijst gaar. Bestrooi met peterselie, bedruppel met citroensap en goede olijfolie en ga snel aan tafel!
Adapted from Molly Brown
Adapted from Molly Brown
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *