Stamppot boerenkool

recept stamppot boerenkool met worst

recept stamppot boerenkool met worstHet zal niemand ontgaan zijn dat het gisteren sneeuwde. Miss Foodie werd wakker in een witte wereld. “Stamppot” riep ik opgewekt, waarna de blijdschap snel de kop in werd gedrukt doordat de sneeuw binnen no-time weer was verdwenen. “Geen stamppot” riepen de little Foodies opgewekt. Enfin… het begon weer te sneeuwen en om een uur of 1 was Miss Foodie weer aan de winnende hand, terwijl rond een uurtje of 3 de wereld weer sneeuw-vrij was. Uiteindelijk begon het hier om 5 uur zo hard te sneeuwen dat er geen ontkomen meer aan was. Het werd stamppot….. boerenkool!
Nu kun je boerenkoolstamppot grofweg op twee manieren maken. Je kunt gaan voor de weg van de minste weerstand (dan pak je een grote pan met een laag aardappelen, een laag boerenkool en een rookworst bovenop, kookt die gaar in een laag gezouten water en stamp fijn, samen met wat uitgebakken spekjes, serveer met de rookworst). Maar je kunt ook een beetje extra je best doen om hele lekkere boerenkoolstamppot te maken. Dat gaat zo:

Stamppot boerenkool met worst
Als je de stamppot op deze manier maakt is hij stukken smaakvoller dan als je de boerenkool gewoon op de aardappelen meekookt.
Print
 1. 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in ongeveer even grote stukken
 2. 300 gram boerenkool
 3. 125 gram magere spekreepjes
 4. 30 gram roomboter (of plantaardige margarine voor lactosevrij)
 5. 80 gram geraspte parmezaanse kaas
 6. 1 rookworst
 7. augurken
 1. Bak de spekreepjes uit in een pan waar ook de boerenkool in past (en waar een deksel op past). Schep de spekreepjes uit het spekvet en hou apart. Doe dan de boter bij het spekvet in de pan met een kopje water. Leg er de boerenkool bovenop en breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Check af en toe of de boel niet droog kookt, dan moet er wat water bij.
 2. Zet dan in een andere pan de aardappelen op in gezouten water. Leg er de rookworst bovenop en kook in 20 minuten gaar. Giet af en haal de aardappelen door de pureeknijper. Giet ook de boerenkool af (bewaar het vocht!) en voeg toe aan de puree. Roer er dan de spekjes en het merendeel van de parmezaan doorheen. Maak de boel eventueel wat smeuïger met het vocht van de boerenkool. Proef en breng op smaak met peper en zout en serveer met de rookworst en augurken.
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Stamppot boerenkool

 1. Hoi Viv,
  Hier hoef je ook helemaal geen keukenprinses voor te zijn. Is echt makkelijk en zo veel lekkerder dan het “standaard” stamppotrecept. Ben benieuwd naar je ervaring als je het geprobeerd hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *