gezonde cake met havermout en bosbessen

gezonde cake met havermout en bosbessen

GEZONDE CAKE MET HAVERMOUT EN BOSBESSEN

Gezond eten; wat is dat eigenlijk? Er worden momenteel nogal wat artikelen, blogs en vlogs aan gewijd en op dit moment lijkt de discussie vooral op: “to quinoa or not to quinoa…”.

Zelfs mijn little Foodies (ik heb er twee) zijn stiekem al flink met hun eetgedrag bezig. Discussies over het Nationale Schoolontbijt komen bij hen natuurlijk ook binnen en de actiebereidheid van kinderen is groot! Zo heeft dochterlief al een tijdje geleden besloten alleen nog maar water te drinken (sap zit zo vól verborgen suikers mam!) en zoon sloeg laatst zowaar een snoepmoment af “omdat suiker vreselijk slecht voor je is”. Hoe zo’n wijsheid een 8-jarige binnendringt is me trouwens een groot raadsel. Hoeveel volwassenen zijn er niet die dit ook best weten maar stug door blijven snoepen?

Maar hoe waar het ook is dat geraffineerde suiker slecht voor je is, toch mis ik hierin – en in de vele food-discussies – een flinke dosis nuance. Een boterham met hagelslag is niet slecht! Iedere dag 3 boterhammen met hagel is een ander verhaal… Dat ene snoepje per dag zal mijn little Foodies dan ook echt niet de das om doen. Zo lang ik ze daarnaast maar vol stop met echt eten. En dat doe ik met liefde! Ik kan me (serieus waar!) niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst met pakjes of zakjes kookte. Het liefst maak ik alles zelf, de successen deel ik op mijn blog. Geloof me; er zijn 101 manieren om je kinderen gezond te laten eten. Sommige trucjes werken trouwens ook prima op grote mensen…

Volgens mij gaat gezond eten dus niet over hoe “super” een food is. Gedroogde gojibessen schijnen nogal super te zijn maar eerlijk gezegd vind ik er niet zoveel aan en de hele dag die bessen eten klinkt me ook niet gezond in de oren. Maar voor zelfgemaakte puree van een ouderwetse aardappel mag je me wakker maken. Mét roomboter graag! Enne… nee, natuurlijk eet ik dat niet iedere dag. Een beetje variatie dus, dat is volgens mij waar het bij gezond eten om draait. Sterker nog; het is volgens mij niet alleen goed voor je gezondheid, het doorbreekt misschien ook al dat zwart-wit denken.

Gezonde cake; havermout voor beginners!

Dus kom, doe gek en eet ook eens quinoa of havermout. Ik beloof je dat je van die ene keer echt niet direct een quinoa-muts wordt. Misschien vind je het zelfs wel gewoon lekker! Persoonlijk ben ik meer van de havermout, vandaar dat ik dit heerlijke recept van een gezonde cake met havermout graag met jullie deel. Het is, zeg maar, havermout voor beginners, dus voor iedereen die gruwelt bij de gedachte aan de pap-variant. Eet deze gezonde cake lauw, als hij net gebakken is. De rest van de cake snij je dan in plakken die je (in folie verpakt) in je vriezer legt. Handig in de broodtrommels van je kinderen of in die van jezelf; een eetbaar koel-element!

Havermoutcake met bosbessen
Havermout en cake en bosbessen in één woord... Dan heb je mijn aandacht!
Print
 1. 150 gram havermout
 2. 150 gram kokosolie, gesmolten
 3. 150 ml ahornsiroop
 4. 200 gram Griekse yoghurt
 5. merg van 1 vanillestokje
 6. 2 eieren
 7. 250 gram boekweitmeel (of een mix van gewone bloem en boekweitmeel)
 8. 1 tl bakpoeder
 9. snuf zout
 10. 200 gram bosbessen (evt. uit de diepvries)
 1. Vet een cakeblik in met een paar druppels gesmolten kokosolie en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng in een grote kom alle ingrediënten tot en met de eieren goed door elkaar. Meng in een andere kom meel, bakpoeder, zout en de bessen.
 3. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng goed met een spatel. Schep in het cakeblik en bak ca. 45 minuten. Check af en toe de bovenkant. Als die te donker wordt, kun je de cake bedekken met wat alufolie. De cake is gaar als een prikker die je erin steekt, er schoon uitkomt.
 4. Nog warm, net uit de oven met wat gezoete creme fraiche of een bol ijs, kan deze cake ook met gemak als toetje doorgaan!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

27 thoughts on “gezonde cake met havermout en bosbessen

 1. Ha Miss Foodie,

  Bedankt voor het recept! Ik ben al een tijd op zoek naar een gezonde en lekkere variant van koek die niet gort-droog is. Deze ga ik proberen! Een vraag, heb je ook enig idee hoeveel calorieen etc. hierin zitten?
  Alvast dank voor je reactie!

 2. Hoi Elisabeth,
  Deze cake is zeker niet gortdroog. Hij is heerlijk! Maar werkelijk geen idee hoeveel calorieën er in zitten, daar kijk ik nooit naar. Je kunt het volgens mij wel redelijk makkelijk uitrekenen op http://www.gezondheidsnet.nl/caloriemeter. Gewoon alle ingrediënten invoeren, uitrekenen voor een hele cake en dan delen door het aantal plakken dat je snijdt.

 3. Hallo miss Foodie,
  Ik heb de cake gisteren gebakken. Jemig wat valt hij zwaar…. Hij is wel lekker. Ik heb weinig verstand van bakken. Is de havermout i.p.v. bloem, had er zonder de havermout meer bloem in het beslag gemoeten? Daar ben ik wel nieuwsgierig na.
  Groetjes van Lian

 4. Gemaakt , wel aangepast omdat ik geen boekweitmeel had is het een mix van amandelmeel en kokosmeel geworden. En de havermout heb ik wat gemalen. Heel erg lekker. Morgen gaan er plakken mee naar sail.
  Dank je voor het recept.
  Groetjes Joke

 5. Via welke kwam ik op je site voor het recept van de bosbessencake.
  Ben niet zo’n doorgewinterde bakster, maar kreeg van alle eters alle lof over deze gezonde cake! Hij is heerlijk geworden naast de bosbessen heb ik ook nog de bevroren variant van de frambozen erbij gedaan, helemaal lekker, met het basis recept van de havermout ga ik eindeloos varieren… Dank je wel voor het recept! SUPER
  (zag trouwens via facebook een recept voor gezonde slagroom….die ik ook ga proberen, interesse? ) Groetjes en een fijne dag! Marleen de Vries

 6. Hoi!

  Wil het recept gaan proberen, maar vraagje… Kun je ook andere olie gebruiken i.p.v. kokosolie? Voor een wat goedkopere variant?

  Groetjes, Nicole

 7. Oh en ik heb nog agavestroop… kan ik die ook gebruiken i.p.v. ahornsiroop?
  En moet ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 8. Hoi Nicole,
  Het fijne van deze cake is dat hij zo makkelijk aan te passen is, dus gebruik gerust sla-olie, zonnebloemolie of een hele milde olijfolie. Ook je agavestroop kun je makkelijk gebruiken. Smaakt natuurlijk wel iets anders dan de ahornsiroop… Veel plezier!

 9. Dankjewel voor het recept! Ik heb deze heerlijke cake zojuist gemaakt. Hij valt wel redelijk snel uit elkaar, maar dat komt vast omdat ik speltmeel heb gebruikt in plaats van boekweitmeel. 😉
  Nu moet ik mezelf tegenhouden en er niet te veel van eten…

 10. Hoi Pauline,
  Je kunt de yoghurt niet zo maar weglaten, dan wordt de cake veel te droog en keihard ;-). Maar vertrouw me als ik je zeg dat je 0,0 Griekse yoghurt zult proeven in deze cake. Hij is niet zuur ofzo. Mocht je toch iets anders dan yoghurt willen doen, probeer dan bijv. 2 geprakte bananen (200 gram) toe te voegen ipv de yoghurt. Ik heb het niet getest (dat mag jij doen) maar ik verwacht dat dat prima werkt! Laat je me weten of het lukt?

 11. Ik heb em van het weekend gemaakt, maar deze was toch niet zo geslaagd. Misschien was ie toch niet gaar? (Ik heb een combi-magnetron oven, wellicht had ik em langer moeten doen? )

  Het cake beslag was ook super dik en kreeg het bijna niet in de cakevorm, wellicht zit hier het probleem al, maar ik heb toch echt het recept gevolgd, dus ik snap het niet helemaal.

  Miss Foodie any tips?

 12. Hoi Aniek,
  Wat leuk dat je de cake hebt gemaakt maar natuurlijk superjammer als hij niet zo goed gelukt is. Wat bedoel je met niet zo geslaagd? Was hij droog of juist nat? Dan kan ik misschien wat beter met je meedenken wat er mis gegaan is? Als je de prikkertest uit het recept hebt gedaan en de prikker kwam er schoon en droog uit, is de cake sowieso gaar geweest dus dat kan dan het probleem niet zijn. De dikte van het beslag dat je beschrijft is overigens wel erg dik, dit cakebeslag hoort redelijk makkelijk in een vorm te spatelen te zijn (maar mag niet zo vloeibaar zijn dat je het kunt gieten). Ik hoop dat ik je hier al iets aan hebt. Misschien kun je de rest van de cake toch nog gebruiken, bijvoorbeeld door er een soort broodpudding van te maken? Weggooien is natuurlijk ook zonde!

 13. Hi Miss Foodie,

  thanks voor je snelle reactie. Ik heb zeker de prikker test gedaan en dat leek in orde. maar toen ik em proefde, proefde die heel raar. Niet als een luchtige cake, maar met een hele hoge dichtbeid of iets. Niet echt droog, maar in ieder geval niet lekker. (ik heb em al weggegooid helaas dus er nog iets mee doen kan niet meer. )
  het beslag was zoals ik zei wel heel lastig te spatelen, zo droog was die, dus misschien heeft het toch daar aan gelegen. Terwijl ik wel de hoeveelheid van het recept heb aangehouden, dus ik snap het toch niet helemaal. Misschien nog een keertje proberen met wat minder dik beslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *