Gisteravond nam ik afscheid van de collega’s waar ik maar liefst anderhalf jaar media-lief en media-leed mee heb gedeeld. Bootjevaren in de grachten van #020 werd het en Miss Foodie zou Miss Foodie niet zijn als daar geen hapjes bij kwamen! Uiteraard heb ik daar ruim anderhalf jaar lopen opscheppen over mijn blog dus de lat lag hoog, érg hoog…
Ik overwoog helemaal over de top te gaan met oesters, kaviaar, bladgoud, saffraan en meer van dat. Grote voordeel; je hoeft eigenlijk nauwelijks te kunnen koken, dat soort ingrediënten maakt van zichzelf al indruk. Grote nadeel; mijn collega’s zijn aan de buitensporige mediafeestjes gewend en dus niet zo makkelijk te impressen. Bovendien zaten we op een boot en dan is praktisch ook wel een ding.
Nee, ik gooide het over een heel andere boeg. De “hoe-je-met-zo-min-mogelijk-moeite-toch-heel-nonchalant-allerlei-lekkers-op-tafel-tovert”. Denk hummus, tapenade zongedroogde tomaatjes, gazpacho en focaccia. Altijd leuk, altijd lekker en vooral altijd makkelijk. Deze frisse aspergetaart met feta en munt kwam gisteren ook aan boord en is zo’n ultiem voorbeeld van geen moeite, groots effect. Behalve dan als je besluit het bladerdeeg zelf te maken…


- 1 pak koelvers bladerdeeg (dus niet die kleine velletjes uit de diepvries)
- 3 eieren
- 200 gram feta of soortgelijke kaas (verse geitenkaas zal ook heerlijk zijn!)
- 50 ml slagroom
- handjevol verse fijngehakte muntblaadjes
- peper en zout
- 1 pakje groene aspergetips
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik of ronde taartvorm in en bekleed deze met de lap bladerdeeg. Meng eieren, room, 3/4 van de feta, munt, peper en zout tot een dikke massa en stort deze op het bladerdeeg. Leg er de aspergetips op en brokkel er de overgebleven feta over. Zet ca. 30-35 minuten in de oven tot je taartje gekleurd en gaar is. Af laten koelen en ergens buiten de deur opeten.
Wat een super leuk receptje! Deze ga ik zeker een keertje maken.
Is er ook een meer bikini vriendelijke variant op? Kan ik bv de slagroom vervangen door iets caloriearms?
Hi Tess,
Ik heb bikinivriendelijk voor dit jaar al weer opgegeven maar als je nog op schema zit kun je in dit recept al heel veel calorieën besparen door filodeeg te nemen in plaats van bladerdeeg. En ik geloof dat je ook light feta hebt en light room maar aan de andere kant; let’s celebrate summer!!!