Toffee maken

romige karamels

TOFFEE MAKEN

En we gaan nog even flink door met de voorbereiding van Kerstmis. Miss Foodie is er niet alleen snel bij omdat het allemaal zo lekker, fijn en leuk is. ‘t Is allemaal veel pragmatischer; als ik pas een week voor Kerst zou beginnen, verscheen de eerste blogpost precies ná de feestdagen. Precies op tijd voor volgend jaar Kerst dus…

Tsja… en nu ontstaat dan hier toch het probleem hoe al dat lekkers voor een vroegtijdige schranspartij te behoeden tot de 25e! Vlak achter het zelf maken van nougat stond op mijn “food-bucketllist” zelf toffee maken. Ook die vallen regelmatig te hard, te vloeibaar, te licht of te donker uit namelijk. Google er maar eens op! Maar hoe moeilijk kon het nog zijn nadat die nougat zo prima gelukt was? In het boekje “Recepten uit Canada” (uitgeverij Good Cook, ISBN 9789461431097) kwam ik een heel makkelijk, zeg gerust “idiot-proof” recept tegen.

toffee maken review recepten uit canadaIn dit kookboek vind je trouwens nog veel meer comfort food. Die Canadezen zijn natuurlijk wel wat gewend, qua koud en guur weer dus staat het boekje vol met muffins, beignets, taarten en puddingen. Zelfs eieren in siroop en ahornlollies. Kortom: Heerlijke winters, veel zoet! Comfort food avant la lettre!

Zelf toffee maken. Een fluitje van een cent!

Ik dook dus in de wereld van de wereld van toffee maken en guess what? Een kind kan de was doen! Die suikerthermometer, die heb je echt nodig, anders blijf je de toffee testen in een beker water, maar verder is er echt niets aan.

Pak je zelfgemaakte toffees mooi in in bakpapier, dan heb je weer een mooi homemade kerstkadootje. Doe er vervolgens heel stoer over want zelf toffee maken is voor veel mensen toch nog een soort van toveren. Voor mij eigenlijk ook en daarom vind ik het zo vreselijk leuk!

Zelf toffee maken
Zalig romige caramels. Gewoon uit je eigen keuken. Hoe cool is dat?
Print
 1. Voor ongeveer 30 caramels
 2. 250 ml slagroom
 3. 250 ml clotted cream (te koop in de meeste supers, in ieder geval bij de Jumbo)
 4. 400 gram suiker
 5. 40 ml ahornsiroop
 6. scheutje vanille-extract
 1. Bekleed een vierkante bakvorm, bijvoorbeeld een muffinvorm van 20 x 30 cm met bakpapier. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem en klem een suikerthermometer aan de zijkant. Zorg dat de punt de bodem niet raakt. Verwarm tot 116 graden en test dan het mengsel. Doe een tl van het mengsel in een glas met koud water. Als dat een zacht bolletje wordt dat naar de bodem zak, is je caramel klaar. Anders nog even doorkoken.
 2. Haal de pan van het vuur als de caramel klaar is en laat een kwartiertje afkoelen. Klop de massa dan met een electrische mixer tot het dik wordt en stort in de bakvorm. Laat een nacht afkoelen in de koelkast en snij in stukjes. Merry Christmas!
Adapted from Frédérique Chartrand
Adapted from Frédérique Chartrand
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Toffee maken

 1. Wat doe je me aan Wendy! Het water loopt me in de mond
  Probeer het juist wat rustiger te houden voor de kerst met eten….maar de verleiding is nu wel heel groot.
  Gelukkig heb ik de meeste keukenspullen al ingepakt voor onze verhuizing. Maar hij komt zeker op mijn to make list! Fijne feestdagen! X

 2. O, maar Cecile, deze caramels kunnen altijd hoor! Snel uitpakken, caramels maken en vieren dat je verhuisd bent ;-). Succes met je verhuizing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *