Uienbrood
“Voor al uw foute feesten en partijen”! Dit uienbrood is echt geweldig voor alle gelegenheden waarbij je de schone schijn niet op hoeft te houden. Denk bier, voetbalwedstrijden, picknick in het park, bootje varen. Dat soort werk. Je maakt het vooraf, neemt het makkelijk mee en – vooral belangrijk – er zit goed veel vet in.
Belachelijk lekker dus en dat vindt Petra de Hamer ook want zij stopte het recept voor dit uienbrood in het boek Kitchen Table Food, dat ze samen met Tal Maes schreef. Twee vriendinnen die samen het blog kitchentablefood schrijven maar beiden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan woonden. Dat bleek een mooi thema voor een kookboek; één keukentafel in Washington DC en één in Berlijn. En dan maar koffiedrinken, bloggen en mailen over eten.
Het boek geeft je als lezer een leuk en lekker kijkje in beide keukens, bevat mooie sfeerbeelden (en foto’s!) uit zowel de Amerikaanse als Duitse eetcultuur en bovenal veel, heel veel lekkere recepten. Niet uitputtend, niet moeilijk en niet al te hoogdravend. Het eerste hoofdstuk (over ontbijt en brunch) begint met twee korte introducties en geeft meteen al mooi de verschillen weer tussen Berlijn en Washington. In Berlijn vinden ze het maar raar dat ontbijten kennelijk ‘s ochtends hoort te gebeuren dus lopen ontbijten, brunchen en lunchen naadloos in elkaar over. Het is gewoon te lekker! Hoe anders is dat in Amerika waar de ochtend vaak al helemaal dichtgeroosterd staat met een bezoek aan the gym en een hele vroege start van de werkdag (om 6 uur op kantoor is niet ongebruikelijk). Daar gaat het ontbijt even snel, snel en vaak vloeibaar naar binnen. Zoet broodje erbij en gaan! In het weekend wordt dat snelle solo-ontbijt ingeruild voor een uitgebreide brunch met familie en vrienden. Vaak in een restaurant en “anything goes”. “This is America“, volgens Tall Maes.
Ook ieder recept wordt kort ingeleid. Met een kleine anekdote, een sfeerbeeld of een wetenswaardigheid. De pagina’s zijn steevast mooi vormgegeven met prachtige foto’s waardoor ik in ieder geval stevige trek krijg.
Vandaar dus ook dit uienbrood! Zoals gezegd had ik dus die vreselijke trek gekregen en dan moet er iets substantieels op tafel. Geloof me, dan is dit uienbrood je beste vriend. Allereerst natuurlijk door die zalige diepzoete smaak van precies goed gebakken uien. En dan de karwij! Ik ben er net niet verslaafd aan maar veel scheelt het niet. Maar het brooddeeg an sich is ook al een topper! Door het met melk en boter te maken krijg je een lekker zacht en smeuïg broodje dat alle smaken van de topping gretig opzuigt. Ik ga daar zeker nog mee variëren want je kunt er natuurlijk van alles op leggen.
Voor nu paste ik het recept nog nét even aan door ook nog een handje geraspte kaas toe te voegen. Net als bij uiensoep maakt kaas het voor mij namelijk helemaal áf!
Kitchen Table Food is uitgegeven door Fontaine uitgevers en kost Eur. 24,95. (ISBN 9789059566446)


- Voor het brooddeeg
- 1 zakje droge gist
- 125 ml lauwwarme melk
- 250 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 ei
- 25 gram zachte roomboter
- Voor de topping
- 750 gram uien, in dunne ringen gesneden
- snuf zout
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel karwijzaadjes
- 2 eieren
- 150 ml creme fraiche
- 150 ml melk
- 75 gram geraspte gruyere kaas
- 6 blaadjes salie, fijngehakt
- Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg met een pollepel tot een elastisch deeg, dek af met een theedoek en laat ca. 45 minuten op een warme plek in de keuken rijzen.
- Smelt de boter voor de topping in een grote koekenpan of hapjespan en voeg de uien, de karwijzaadjes en een snuf zout toe (het zout trekt wat vocht uit de uien en voorkomt dat ze te snel bruinen). Bak de uien op een laag vuur minimaal 15 minuten terwijl je af en toe roert. Het bakken moet vooral langzaam gaan. Alleen dan krijg je die zoete smaak zonder de uien te verbranden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een bakvorm van ca 20x30 cm in en bekleed hem met bakpapier. Maak je handen vochtig en verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Prik er met een vork wat gaatjes in.
- Maak nu de topping door de eieren los te kloppen met de creme fraice, melk, kaas en salie. Verdeel de uien over het deeg en bestrooi met flink wat peper en een beetje zout. Lepel er voorzichtig het eiermengsel over. Bak het brood in de oven in ca. 30 minuten gaar. Prik er na de baktijd even in met een sateprikker, als die er redelijk droog uitkomt is je brood klaar. Laat afkoelen, snijd in stukken en eet smakelijk!
ik heb je recept opgevolgd maar volgens mij is het niet helemaal gelukt.
het is een soepje bovenop van ui en kaas en het deeg is wel gaar.
maar het deeg is maar een heel dun laagje… wat zou ik verkeerd hebben gedaan?
He, da’s balen! Ik kan me twee dingen bedenken, al weet ik natuurlijk niet precies wat er gebeurd is. Het deeg is misschien niet goed gerezen? Het brood hoort namelijk echt lekker dik en luchtig te zijn. En voor die toplaag; heb je er wel eieren door gedaan? Die binden de toplaag namelijk. Anders zou ik het ook niet weten? Waren je uien erg nat nog? Wel goede reden om hem nog eens te maken