Voor Volk en Vaderland

Nu de ene helft van Nederland druk bezig is met het aangeven van “foute” Oost-Europeanen en de andere helft van Nederland zich daar (gelukkig) heel erg druk om maakt, is Miss Foodie de laatste tijd druk bezig met andere ongewenste buitenlandse gasten in Nederland. Het schijnt hier de laatste jaren namelijk nogal te stikken van de ganzen…

(schilderijtje van Joke Klootwijk)

Het gaat wat ver om daar in dit blogje alle achtergronden over te vermelden, maar feit is dat er momenteel veel ganzen afgeschoten worden, waarvan we eigenlijk niet meer weten wat we ermee moeten doen. En dus wordt al dat mooie biologische vlees gewoon vernietigd. Kijk en dat gaat Miss Foodie dus aan het hart. Gelukkig kreeg ik tijdens de koksopleiding een gans met als opdracht daar iets lekkers van te maken. En lekker werd het! Uit 1 gans maakte Miss Foodie 4 braadworsten en 1 hele fijne pate. Moeilijk was het niet, wel lekker. En omdat Miss Foodie de laatste tijd noodgedwongen nogal aan het multitasken is, combineerde ik de ganzenopdracht maar meteen met het foodblogevent van Februari. Het thema is om een oer-Nederlands gerecht een buitenlandse twist te geven.
Dus maakte Miss Foodie marokkaanse ganzenbraadworsten op oranje couscous. Als dat geen fusion is….

Voor ongeveer 4 braadworsten heb je nodig:
400 gram ganzenvlees (kijk je poelier eens lief aan… Dan hoef je niet zelf een gans te slopen)
400 gram vetspek van varken
klontje boter
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
30 gram gedroogde abrikozen
2 tl Ras-el-hanout (te koop bij turkse/marokkaanse winkels)
30 gram ongezouten pistachenootjes
2 eetlepel granaatappelmelasse (te koop bij turkse/marokkaanse winkels)
50 ml ijskoud water
4 eetlepels fijngehakte munt
Ongeveer 11 gram zout
varkensdarm (kijk je slager lief aan… Ik krijg het dan altijd gratis maar ben dan ook reuzecharmant!)

Snij het vlees in stukken en zet even in de vriezer. Bij worst maken is het vooral belangrijk om KOUD te werken. Vraag maar aan Meneer Wateetons. Cutter de abrikozen, ras el hanout en de pistachenootjes en hou apart. Fruit in het klontje boter de sjalotjes en knoflook tot ze glazig zijn en laat afkoelen.
Draai nu gehakt van je vlees, dat gaat het best in een gehaktmolen maar als je die niet hebt kan het ook in een keukenmachine met messen. Zorg dan wel dat je de boel niet pureert tot babyvoeding, braadworst hoort een beetje grof te zijn en bovendien maak je je vlees te warm als je het echt door laat draaien.
Zet eventueel je gehakt weer even goed koud en meng er daarna alle overige ingredienten door. Kneed het in de kom tot het flink gaat plakken als deeg. Meestal duurt dat wel 5 tot 10 minuten. Heb je een kerntemperatuurmeter, stop die er dan af en toe in. Als je gehakt in de buurt van 15 graden komt moet je de boel weer even in de vriezer af laten koelen.
Om de smaak te testen kun je een klein stukje in de magnetron laten garen, dan kun je evt. nog wat aanpassen.
Draai er daarna worst van, hoe dat gaat lees je hier.

Serveer de worsten op oranje couscous:
200 gram couscous
1 dl wortelsap
1 dl vers sinaasappelsap
1 dl kippenbouillon
40 ml olijfolie
50 gr. feta
25 gr. pistachenootjes
25 gr. gedroogde abrikozen
gehakte munt en peterselie
1 granaatappel

Verwarm de wortelsap, sinaasappelsap en bouillon tot bijna kokend en doe er dan de couscous in om te laten wellen. Roer na een kwartiertje los en doe er de olijfolie door. Proef of er nog wat peper of zout bij moet. Versier je knaloranje couscous daarna met de overige ingredienten. Kind kan de was doen!

One thought on “Voor Volk en Vaderland

  1. Hoi Wendy,

    Ik ga zeker je worst een keer maken……..
    Laat je weten hoe ze smaken.

    Groetjes,
    Astrid de worstenmaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *