Winterkost – the sequel

Onvoorstelbaar dat die Friezen geen 15 centimeter hebben…  Hier bevriest de radiator namelijk nacht na nacht, ligt de naar binnen gelopen sneeuw ‘s ochtends nog stug bevroren in de hal achter de voordeur en vanochtend verzuchtte zoonlief “Mam, wanneer gaat de sneeuw eindelijk eens weg?”. OK, dat laatste was niet omdat hij de sneeuw en het ijs zo akelig vindt maar omdat hij een belast is met mijn in-de-winter-als-het-koud-en-donker-is-absoluut-niet-je-bed-uit-willen-gen.
Maar als je er dan eenmaal uit bent en je veilige 5 lagen weer aan hebt, blijkt iedere nieuwe winterdag weer een kadootje. Zoon en Dochter hebben zelf de Elfstedentocht inmiddels al op het ijs van de Wilhelminaparkvijver gereden om zich daarna weer heerlijk te warmen aan zo’n dampende kop zelfgemaakte snert.

Althans… die illusie zou ik jullie op de mouw kunnen spelden. Zeg maar het “Unox-sprookje”. In werkelijkheid vonden ze de snert meer een “moerassoepje” en slechts een 5 waard. Zou dat kunnen liggen aan de voor kinderen misschien wel heel indringende varkenspoot die erin gaat?

Overigens kwam Dochter vandaag met een verhelderende kijk op de zaken thuis uit school: “Het is maar goed dat de Elfstedentocht niet doorgaat” had ze bedacht “…anders zitten de papa’s en de mama’s maar de hele dag naar de televisie te kijken.”
Ieder nadeel heb z’n voordeel…

En zo maak je snert:
500 gram spliterwten
2 liter water
1 varkenspoot (of 500 gram hamschijf of 500 gram karbonade)
stuk van 100 gram zuurkoolspek
2 flinke uien
2 preien
1/2 knolselderij
1 flinke winterwortel
peper en zout
evt. selderijblad
1 rookworst

Erwten wassen en met vlees en water aan de kook brengen. Afschuimen en 1-2 uur zachtjes laten koken tot de erwten gaar zijn. Rest van de groenten schoonmaken en/of schillen en in stukjes snijden. Vlees uit de pan nemen en in stukjes snijden. Alles weer bij de soep doen, aan de kook brengen en nog een uurtje door laten koken. En nu het allerbelangrijkste! Zet de pan buiten in de vrieskou en laat hem minstens een dag buiten staan.
Warm de volgende dag de snert voorzichtig op (let vooral op aanbranden!) en doe er als de soep heet is de rookworst er nog 10 minuten bij. Haal de worst er weer uit en snij in stukjes die je weer terug in de hete soep doet.
Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer met roggebrood en katenspek.

2 thoughts on “Winterkost – the sequel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *