Winterkost

Een paar dagen geleden werd er op mijn FB-pagina gepost: “He, Miss Foodie! Waar blijft je culinaire winterkost?” Ok, de bewoording was iets subtieler maar hier kwam het wel op neer. Op zich ben ik niet bijgelovig maar het stomme toeval wil dat nog geen 24 uur later – tijdens de koudste nacht van de eeuw – onze verwarming er de brui aan gaf. Instant wintersferen! Ik weet niet wie de film De hel van ’63 heeft gezien, maar dit kwam aardig in de buurt! Heel bijzonder ook om “wolkjes” te kunnen blazen in de woonkamer bij slechts 5 graden boven 0.
Winterkost moest er dus zeker komen want je moet je toch ergens aan warmen? Omdat we op scherp stonden om de loodgieter te verwelkomen, konden er echter geen boodschappen worden gehaald dus het werd een maaltijd uit de kasten. En al is preitaart niet direct winterkost, warm is het gelukkig wel. En ook best winters, toch?

Voor een flinke taart:
100 gram roomboter
200 gram bloem
scheut ijswater (ruim voorhanden op dit moment!)
snuf zout

125 gram spekreepjes
2-3 preien in ringen
1 eetlepel dragon (gedroogd)
100 gram gerookte achterham (of gewone achterham)
150 ml slagroom
4 eieren
1-2 tl mosterd (naar smaak)
vers gemalen peper
150 gram geraspte kaas (bij Miss Foodie lag nog Manchego in de koelkast)

Zo gaat het:
Maak eerst het deeg voor de taart door de bloem en de in blokjes gesneden koude boter in een foodprocessor met een mes te mengen tot het rul en zanderig wordt. Voeg dan scheutjes ijswater toe tot het deeg een klont vormt. Neem uit de kom, pak in folie en laat minstens een half uurtje rusten.
Verwarm je oven voor op 200 graden. Vet dan een quichevorm in met boter en bestrooi met bloem. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de hele vorm te bekleden en bekleed er de vorm mee. Prik met een vork gaatjes in de bodem, dek de bodem en de zijkanten af met bakpapier en vul de vorm met steunvulling (ik gebruik al jaren dezelfde gedroogde bonen).

Bak de “gevulde” taart een kwartiertje en haal dan de vulling en het bakpapier eruit. Bak dan de vorm nog 10 minuutjes of tot hij mooi gekleurd is en de bodem niet meer zacht is.

Maak tijdens het blindbakken – want zo heet deze baktechniek – de vulling.
Bak de spekreepjes een beetje uit en voeg dan de gewassen preiringen en de dragon toe. Laat op niet te hoog vuur zacht, glazig en gaar worden maar zorg dat de prei niet bruint. Voeg dan de in reepjes gesneden ham toe en warm die even door.
Meng in een kom de slagroom, de eieren, de kaas, de mosterd en de peper goed door elkaar.
Haal de pan met prei van het vuur en voeg het roommengsel al roerend toe. Blijf roeren om te zorgen dat het roommengsel met de eieren niet stolt.
Haal de blindgebakken taartvorm uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Vul de taartvorm met de vulling en zet 30-40 minuten in de oven. De vulling moet helemaal stevig zijn en mag een mooi goudbruin kleurtje krijgen.

Als je verwarming het niet doet eet je deze taart natuurlijk zo warm mogelijk maar op andere momenten is hij ook lauw-warm tot koud heel erg lekker!

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *