Workshop marsepein taart maken


Wil je echt eens indruk maken? Tip: leer een marsepeinen taart te maken. Je kent ze wel; zo’n slagschip met een heleboel toeters en bellen. De grap is; het is kinderlijk eenvoudig. En leuk! Idiotproof zelfs. Maar met zo’n zelfgeknutseld bouwwerk zet je jezelf wel even op de kaart.
Miss Foodie heeft zelf de kunst afgekeken bij de Tafel van 18. In Utrecht een begrip. En misschien daarbuiten inmiddels ook wel…


Here we go!


Voor een flinke taart met een doorsnede van 26 cm heb je nodig:

1 springvormen van 26 cm

350 gram biscuitmix (kant en klare mix voor biscuit, de taart zelf zeg maar)

6 eieren

35 ml water

2,5 dl slagroom

zakje klopfix
3 el fijne suiker

1/2 pot jam (of Nutella, of diepvriesfruit, of plakjes banaan)

ca. 900 gram marsepein

versieringen, bijv. kant en klare bloemetjes, suikerparels  

kleurstoffen (ik gebruik Wilton kleurpasta’s, die verdunnen de marsepein niet zo en zijn enorm geconcentreerd)  

 


Alle ingredienten voor zo’n taart zijn in Utrecht bij bijvoorbeeld de tafel van 18 te koop. Als je niet zo’n leuke winkel in de buurt hebt, google dan gewoon op taarten bakken, dan kom je een paar leuke online shops tegen.  


En zo gaat het:

Bak eerst het biscuitdeeg. Doe de mix voor het biscuitdeeg in een kom (of… als je mazzel hebt; in de Kitchenaid). Doe 6 eieren met 35 ml water in een magnetronbestendig bakje, prik de dooiers lek en zet een minuutje op de laagste stand in de magnetron. De eieren moeten op keukentemperatuur zijn en dat betekent iets warmer dan kamertemperatuur. Mij is verteld dat dit enorm van belang is voor het gewenste eindresultaat, dus ik doe het maar gewoon. En… mijn biscuit is altijd perfect (al zeg ik het zelf). Doe het eiermengsel bij de biscuitmix en klop minimaal 10 minuten. Helaas; hier is geen tijdwinst te boeken. Minder kloppen = minder lucht = minder lekker.
Beslag in de ingevette springvorm doen, glad afstrijken en 30-35 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden zetten. Belangrijke tip: doe de ovendeur tussentijds niet open!!!

Na 30 minuten check je of de cake gaar is door er een sateprikker in te steken. Haal hem er weer uit. Als hij droog is is je cake helemaal gaar, zo niet, dan nog 5 minuutjes langer.
Is je cake gaar, haal hem dan uit de oven, kiep hem uit zijn vorm en laat afkoelen op een rooster.

Als het goed is ziet het er ongeveer zo uit:


Nu eerst nog wat dingetjes voorbereiden voor je aan het versieren kunt. Klop eerst de slagroom stijf met het zakje klopfix en de suiker. Ook hier kun je je natuurlijk helemaal op uitleven. Denk bijvoorbeeld aan een kleurtje (kleurpasta), een smaakje (vanille-extract, cacao) of maak er een kinderfeest van met hagelslag! De keuze is reuze…

En dan de marsepein. Denk vantevoren goed na over de kleuren van je taart en probeer zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je van iedere kleur nodig hebt. Om een taart van 26 cm helemaal te bekleden is ongeveer 600 gram marsepein nodig. Maar als je met verschillend kleuren wilt werken heb je iets meer nodig.

Kleur nu de marsepein. Heel simpel en als je vroeger van kleien hield ben je nu in het voordeel. Doe wel latex handschoenen aan, tenzij je je nagelriemen graag een kleurtje geeft.

Kneed eerst de marsepein goed door, door de hogere temperatuur wordt die wat soepeler. Druk er dan een diepe kuil in en doe daar wat kleurstof in. Ik doe dat meestal met een schone cocktailprikker die ik in de kleurpasta doop en dan aan de marsepein afveeg. Vouw nu het kuiltje dicht en begin te kneden. Je zult de marsepein nu langzaam op kleur zien komen. Voeg eventueel nog wat meer kleurstof toe of voeg een andere kleur toe als je wilt mengen. Kneed net zo lang tot de marsepein de gewenste kleur heeft en egaal is.  


Als je dit gedaan hebt en als je taart is afgekoeld kun je verder. Snij het kapje van de bovenkant (doe dat zo recht mogelijk, scheve taarten zijn niet mooi (behalve als het zo bedoeld is (maar dan moet het ook echt scheef zijn!))). Snij daarna de taart overdwars doormidden en smeer op de onderkant een dikke laag jam (ik gebruikte voor deze taart kweepeergelei, heel verrassend).


Let wel op dat je niet helemaal tot de rand smeert. Soms kleurt jam van binnenuit de marsepein aan de buitenkant. Minder mooi.

Smeer een laag slagroom bovenop de jam en leg beide lagen weer op elkaar. Smeer nu de buitenkant van de taart helemaal (egaal!) in met slagroom. Wederom heb je hier voordeel als je vroeger van kleien hield.


Rol dan je marsepein uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de hele taart te bedekken.


Je voorkomt vastplakken door overvloedig met poedersuiker te bestrooien. Maak je geen zorgen over de witte poedervlekken, dat tover je later wel weer weg.

Klap nu de rond lap over je deegroller en drapeer hem voorzichtig over je geslagroomde taart.


Strijk de marsepein glad over je taart. Kijk uit dat hij niet scheurt en strijk voorzichtig alle plooien glad (of laat ze lekker plooien, dat kan soms heel mooi zijn).


En snij tot slot het overtollige marsepein weg.

Dat begint er al een beetje op te lijken. Met een beetje boetseerwerk kun je hem nog wat egaler maken.

Smeer je taart nu heel dun in met wat water. De vlekken van de poedersuiker verdwijnen en je taart gaat perfect plakken. En nu versieren maar! Gebruik marsepein om er vormen van te boetseren of steek ze uit. Gooi er hagelslag overheen, of suikerparels. Beplak met suikerbloemen, eetbare bloemen. Zet er barbies op, maak een treinbaan, een tropisch eiland, een piratenschip. Hieronder wat ideetjes uit Miss Foodie’s keuken:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *