Wortelcouscous met kipballetjes

Afgelopen dinsdag ging de kookles van Miss Foodie over farcen. Moeilijk woord. Daar houden koks soms van. Voor gewone mensen zijn het gewoon vullingen. Dus wat je in een worst stopt, of in een varkensnet, of in een uitgebeende kippenpoot, of in een terrine, of in een pate. Enfin…

Dus maakte Miss Foodie een geweldige Pate en croute op basis van een recept van Julia Child. Met een deeg met reuzel. Klinkt brrrr…. is mmmmjammmmmm!

Hoe cool is dat? Of in termen van little Miss Foodie “hoe vet is dat???” (ahum; nogal! Gezien het pond puur vet dat er in zit, haha!). De pate is nogal een aanrader voor de komende feestdagen. Maar helaas! Omdat de kooklessen nogal hectisch zijn, was er geen enkele mogelijkheid om eventjes een uitgebreide fotoreportage te maken. En omdat het knutselen van zo’n pate nogal een stappenplan is, beloof ik bij dezen dan om ook zo’n gevaarte binnen een paar weken nog eens thuis te maken. Met foto’s, met heel veel tekst en uitleg en met het winnende recept. Gegarandeerd succes deze kerst!

Wat Miss Foodie ook moest maken waren worstjes van een zelf uit te benen kip. Dat kip uitbenen is gelukkig lang niet zo lastig als het lijkt maar waarom zou je? Met een vette knipoog naar je slager kun je ook best aan kipgehakt komen. Maar toch; mochten er liefhebbers zijn, dan wil ik ook op dit blog best een keertje laten zien hoe je zo’n dier (netjes!) sloopt.
Toch was het best leuk en omdat de worstjes zo’n succes waren, geef ik hieronder het recept. Niet met worstjes maar met kipgehaktballen. Samen met een heerlijke couscous op wortelbasis. Ideetje van collegakokkie…

Voor de couscous:

250 ml kippenfond
250 ml wortelsap
250 gram couscous
1 el olijfolie
1 el ongezouten roomboter
100 gram feta, verkruimeld
50 gram geroosterde en gehakte pistachenootjes
1 granaatappel, de pitjes
handje gehakte verse munt

Voor de kippenballen:
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
1 el olijfolie
500 gram kipgehakt (of neem half om half gehakt, of lamsgehakt, allemaal lekker!)
100 gram feta in kleine blokjes
50 gram gedroogde abrikozen in kleine blokjes
zout en peper
1/4 tl kaneel

Breng voor de couscous het wortelsap en de kippenfond aan de kook en giet dit over de couscous. Afhankelijk van de smaak van de kippenfond kun je er nog een beetje zout bij doen.
Laat de couscous 10 minuutjes afgedekt wellen en roer dan los met een vork terwijl je er de olijfolie en klontje boter door roert. Voeg daarna alle andere ingredienten toe.

Verwarm nu je oven voor op 180 graden.
Voor de kipgehaktballen fruit je de sjalot en knoflook in een eetlepel olijfolie. Pas op dat dat niet te hard gaat. Als je wat zout toevoegt brandt de boel minder snel aan. Laat dit mengsel een beetje afkoelen en meng het daarna met alle andere ingrediënten door het gehakt. Maak er gelijke ballen van. Ik doe dat altijd met een “cupmaatje” van 1/4 cup. Die maak ik dan nat met wat water en vul ik met gehakt. Je schudt het gehakt er dan boven een bordje uit. Voila! Mooi gevormde, allemaal even grote gehaktballetjes! Die balletjes bak je vervolgens in een koekenpan met een laagje olijfolie aan beide kanten een beetje bruin. Leg ze daarna op een ingevette bakplaat en laat ze nog 20 minuutjes garen in de oven. Check voor je gaat eten altijd even een balletje op gaarheid. De ene bal is de andere niet dus vaste tijden zijn eigenlijk niet te geven.

Dien de ballen op met de couscous en geniet met volle teugen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *