Soep van buitenbeentjes (wortelsoep met linzen)

recept linzensoep wortelsoep buitenbeentjessoep Miss Foodie

SOEP VAN BUITENBEENTJES (WORTELSOEP MET LINZEN)

Ligt het aan mij of komen er steeds meer goede initiatieven om ons eten gezonder en eerlijker te maken? Ik ben er maar druk mee. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld in hoog tempo bezig een vriezerla leeg te eten zodat mijn deel van mijn gekochte huppelblije koe erin past (tip! koopeenkoe.nl).

Verder kook ik me suf uit de nieuwste gezonde kookboeken die hier op de mat blijven ploffen. Ze gaan tegenwoordig bijna steevast over havermout, sapjes, smoothies, “nieuw eten” of salades.

Voor het raam staan hier sinds een paar weken twee kindermoestuintjes van AH, wat een gouden actie is dat! Even een korte tussenstand: Radijs is koning, op de voet gevolgd door kropsla, spinazie, tijm, dille en broccoli. Bij de rest hebben mijn little Foodies stickers uit het groeiboekje geplakt die de groenten moeten aansporen: “Kom op slome!” en “Luiwammes”. Ik hoop maar dat bosaardbei en cherrytomaat zich niet beledigd voelen want om heel eerlijk te zijn hoop ik zelf dit jaar ook op een riante oogst. Dat zou na de mislukte moestuinperikelen van vorig jaar heel welkom zijn maar daarover in een andere blogpost meer!

En midden tussen al die goede initiatieven kwam ik (weer bij AH trouwens) een doos met buitenbeentjes tegen.

buitenbeentjes Miss Foodie

 

 

 

 

 

 

Buitenbeentjes zijn groenten en fruit die geen schoonheidsprijs verdienen, kromme komkommers, tweebenige wortelen, dat soort werk. “Afgekeurd – maar niet door ons” roept AH op een stoere stempel op de doos. “Lekker voordelig en nog duurzaam ook” stond ook nog op de doos geplakt, al waag ik dat eerste te betwijfelen. 4 Euro voor een puntpaprika, 4 appels, een komkommer, 3 sinaasappels, 4 kiwi’s en een kilo winterwortel, is dat wel zo voordelig? Om heel eerlijk te zijn ging het me daar natuurlijk ook helemaal niet om. Die doos met aandoenlijk scheef gegroeide wortelen had op mij dezelfde uitwerking als de jonge poesjes op de Vogeltjesmarkt in Antwerpen… Te zielig om te laten liggen! Met de aankoop van deze doos buitenbeentjes maak ik bovendien weer goed dat ik lang niet altijd mijn papier gescheiden van het overige afval aanbied.

Tsja… en dan moet je er natuurlijk weer wat mee. Die appeltjes gingen natuurlijk “hup” de lunchtrommels van de little Foodies in. De sinaasappeltjes en kiwi’s waren flux gesapt en opgedronken. Komkommer en paprika gaan hier door het leven als gezond snoep dus dat was ik ook zo kwijt. Maar een kilo winterwortelen? Er verdwijnt er hier zo af en toe wel een exemplaar in een stoofpot of bouillon maar verder? Hutspot heeft hier geen fans dus ik moest iets anders verzinnen. En toen herinnerde ik me uit een heel ver verleden, toen Miss Foodie nog studeerde zeg maar, een recept van een wortelsoep waar heel veel winterwortelen door gingen én kerrie.

En dus… wortelsoep!

Natuurlijk wist ik al lang niet meer hoe dat recept ging dus ik deed maar wat en toen was daar ineens deze vreselijk lekkere linzensoep of wortelsoep of buitenbeentjessoep!

recept linzensoep wortelsoep buitenbeentjessoep Miss Foodie
recept linzensoep wortelsoep buitenbeentjessoep Miss Foodie
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Soep van buitenbeentjes (of winterwortel...)
Buitenbeentjes zielig? Welnee! Ze smaken prima...
Print
 1. 1 teentje knoflook uit de pers
 2. 1 eetlepel olijfolie
 3. 1 ui, gesnipperd
 4. 2 tl garam masala
 5. 1/2 rode peper in ringetjes
 6. 600 gram geraspte winterwortel (buitenbeentjes of andere)
 7. 150 gram rode linzen
 8. 400 ml kokosmelk
 9. 700 ml bouillon (kan prima van een blokje)
 10. paar blaadjes verse munt
 1. Fruit in de olie de knoflook, ui, garam masala en rode peper tot de boel lekker gaat geuren. Voeg dan alle andere ingrediënten toe, breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Pureer in een blender of met een pureerstaaf. Breng op smaak met zout en peper en garneer met munt. Lekker met naanbrood en een saus van Griekse yoghurt, knoflook, zout, garam masala, munt en peterselie!
Foodiemoods https://foodiemoods.nl/

2 thoughts on “Soep van buitenbeentjes (wortelsoep met linzen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *